ПРАВАЦ СУД И КАД ЈАРАЦ ОБРСТИ БОР: У Србији се тренутно води два милиона различитих спорова, неки су маратонски, а неки бизарни

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

03. 02. 2023. у 11:30

СТАНОВНИЦИ Србије суде се много, дуго, а често из потпуно бизарних разлога. Тренутно најстарији спор траје већ пуне 23 године!

ПРАВАЦ СУД И КАД ЈАРАЦ ОБРСТИ БОР: У Србији се тренутно води два милиона различитих спорова, неки су маратонски, а неки бизарни

Разлози су наслеђе, имовина, преваре..., Фото Танјуг

Како је за "Новости" потврђено у Врховном касационом суду (ВКС), у питању је имовинска парница која се води пред Вишим судом у Нишу, а започела је сада већ давне 1999. године.

То није једино маратонско суђење. Пред београдским Вишим судом таква су још четири започета 2001, 2002, 2003. и 2004. године. Прилично времешно је и пет спорова пред Првим и Трећим основним судовима у Београду, од којих је један један из 2005, два из 2006. и један из 2007. године. Да су управо ови процеси - "маратонци", потврђују подаци ВКС.

У Адвокатској комори Србије објашњавају да је разлог овако дугих суђења, пре свега, велика преоптерећеност београдског правосуђа и то нарочито ова два основна суда.

Процењује се да се тренурно у Србији води око два милиона спорова, од којих убедљиво највећи број у престоници.

Многи на рочишта долазе из иностранства, Фото Ж. Кнежевић

Упркос високим судским таксама, грађани се и даље туже за све и свашта, а понекад су разлози крајње бизарни. Такав је и процес у којем је београдски адвокат Петар Учајев заступао даљу родбину човека који је преминуо током развода брака.

- Човек је имао педесетак година и није могао да има потомство. Био је ожењен женом која је из првог брака имала дете. Да би зарадила новац, оставила је дете са њим и отишла да ради као масерка на прекоокеанском броду. Одатле се после годину дана вратила трудна - прича Учајев.

Човек је поднео тужбу за развод, она је пристала на тужбени захтев, покупила дете и напустила стан. После три дана човек је преминуо, а жена се са дететом вратила у стан, у Железнику, и повукла пристанак на тужбени захтев. Убрзо је родила девојчицу негроидне расе, која већином насељава Африку и делове Азије.

- По Закону, уколико се дете роди до 10 месеци по смрти супружника, оно се има сматрати његовим наследником, осим ако се не докаже супротно. Да би се оспорило очинство, мора се предложити биолошки отац - објашњава наш саговорник.

Пошто нису успели да нађу биолошког оца и тужилац није дозволио ексхумацију покојника зарад узимања ДНК узорка, дете је остало званични наследник преминулог, иако су и он и супруга једне расе, а беба друге. Родбина је на крају одустала од спора.

И адвокат Петар Стојков имао је неколико бизарних случајева, од којих је један пуних осам година "пумпао статистику" нерешених спорова београдског правосуђа. У питању је подела имовине после развода брака двоје наших људи, који су годинама радили у Немачкој.

- Она је била певачица, а он кафеџија. Посвађали су се и развели, али никако нису могли да се договоре око поделе куће у месту Грабовац. Осам година су се судили, он је на рочишта долазио из Немачке, она из Босне, а суђења су им служила само за међусобну свађу. Он је њу пред судом оптуживао за швалерацију са познатим певачима који су гостовали у његовом локалу, а она њега за све и свашта. Исвађају се пред судом, она се врати у Босну, он у Немачку, и тако годинама -

- каже Стојков.

Фото З. Јовановић

Адвокат Стојков заступао је и клијенте за које би се рекло да "воле да туже", а један од њих је волео да "пресавија табак" и подноси тужну против комшија и познаника. Између осталих, тужио је глумца Данила Лазовића, јер му је његов јарац наводно појео бор. Спор је прекинут због смрти познатог глумца.

Проблематични управни процеси

Посебан проблем у Србији су управни спорови. Док су суђења пред редовним судовима ипак донекле убрзана с увођењем јавних извршитеља, у управним поступцима решење органа управе (нпр. општине) може да спроведе само локални извршни орган.

- Још од пре короне не могу да уведем у посед клијента који је у реституцији добио назад стан на Врачару јер бесправно усељени станари, упркос решењу општине, неће да се иселе. За разлику од јавних извршитеља, општински очигледно немају снаге за принудно исељавање, па смо тужили општину због штете и чекамо епилог - каже адвокат Јовица Косић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори

"СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР" Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас да Србија жели мир и нада се миру и да би Србија волела да рат у Украјини стане истог секунда.

21. 03. 2023. у 14:40 >> 14:30

ЗА КУРТИЈЕВУ МРЖЊУ ПРЕМА ВУЧИЋУ НЕМА НИ ЛЕКА НИ ДОКТОРА: Реакција Петковића након Аљбинове провокације на Твитеру

ЗА КУРТИЈЕВУ МРЖЊУ ПРЕМА ВУЧИЋУ НЕМА НИ ЛЕКА НИ ДОКТОРА: Реакција Петковића након Аљбинове провокације на Твитеру

ДИРЕКТОР Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је Аљбину Куртију да за његову мржњу према Александру Вучићу нема ни лека ни доктора.

21. 03. 2023. у 19:57 >> 20:31

Коментари (0)

ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО ЈЕ ПУТИН ИСПРАТИО СИ ЂИНПИНГА: Два занимљива детаља која упадају у очи (ВИДЕО)