ХЕРОЈИ СТАЉИНГРАДСКЕ БИТКЕ: Револд дечак осветник

Борис Субашић

02. 02. 2023. у 20:57

ОДБРАНА Стаљинграда је непресушни извор прича о трагедијама и херојима, какав је био Револд Тимофејевич Сидорин (16), курир генерала Василија Чујкова, команданта 62. армије која је 200 дана водила крваве уличне борбе.

ХЕРОЈИ СТАЉИНГРАДСКЕ БИТКЕ: Револд дечак осветник

Борбе сравниле Стаљинград са земљом - Фото: Profimedia

Дужност штапског гласника кроз смртоносне лавиринте коридора и тунела у рушевинама била је једна од најопаснијих у Стаљинградској бици.

Дечак је био њен сведок од првог дана. Његова мајка је евакусиана у Сибир, а он је остао уз оца, пуковника Сидорина, начелника Оперативног одељења Штаба 62. армије. Био је са оцем и 26. јула 1942. када је овај погинуо прелазећи Дон.

- Неколико пута сам видео Сидорина старијег и његовог сина заједно. Били су нераздвојни. Увече 26. јула пришао ми је на командном месту овај дечак и рапортирао: "Друже команданте, довезао сам тело погинулог потпуковника Сидорина..." - сећао се Чујков.

 

Он је дан после сахране, полазећи на осматрачницу угледао дечака.

- Лежао је на земљи. Његова рамена су подрхтавала од јецања.

Он је изгубио оца и остао сим, што га је још више тиштило. Не размишљајући дуго, викнух:

- Војниче Сидорин, седај одмах у кола, ићи ћеш самном. Понеси аутомат и што више метака!". Дечак скочи, стресе са себе прашину, поправи блузу и као стрела полете да изврши моје наређење. Успут смо разговарали и сазнао сам да му је мајка евакуисана и живи негде у Сибиру. Упитах га опрезно да ли би волео да иде мајци. Његове се очи испунише сузама и схватих да сам погрешио, позледивши болну рану. Он одсечно одговори: "Не. И ако ме Ви отерате од себе, ипак са фронта нећу отићи, светићу се за оца и за друге". Отада се Револд Сидорин ни за тренутак није одвајао од мене. Био је миран, па чак и весео у борби, ничега се није бојао, само би увече понекад уздисао, кријући да плаче за оцем - причао је Чујков после Стаљинградске битке.

Када је добио дужност команданта 62. армије са командним местом у земуници на обали Волге која се непрестано тресла од експлозија, наредио је свом куриру Револду да остане на левој обали, да нађе команду позадине 63. армије и да јој се прикључи.

- Револд ме гледа сузних очију. Питам га: "Шта је?" Он ћути, окреће се, у страну. Схватио сам га. И нехотице сетих се како је он постао мој курир. И погледавши у његове очи, решио сам да га поведем у Стаљинград - сећао се Чујков.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

На Салону аутомобила и „Motopassion“ више од 100.000 посетилаца