ЗЛАТО ЋЕ НАМ ОТВОРИТИ 250 РАДНИХ МЕСТА: У општини Жагубица откривено ново богато лежиште злата

Сузана М. Јовановић

22. 01. 2023. у 10:15

ВЕСТ да је у општини Жагубица откривено ново богато лежиште злата, три километра југоисточно од пројекта "Злато Тимок", у овом делу источне Србије непатворене лепоте и јединствене снаге природе, готово да никога није изненадила. Одвајкада се приповеда да Хомољске планине, које са севера оивичавају Жагубицу, крију велику количину злата. Тај племенити метал, веле легенде, на дну Крупајског врела чува водени дух Тартор, познат и по именима Старац, или на влашком Ал Батрн. Зато и не чуде да срце Хомоља, Жагубица, лежи на злату.

ЗЛАТО ЋЕ НАМ ОТВОРИТИ 250 РАДНИХ МЕСТА: У општини Жагубица откривено ново богато лежиште злата

Фото: РТВ Хомоље

Први прелиминарни резултати технолошких истраживања мултинационалне компаније Dundee Precious Metals INC, са седиштем у Канади, која се бави истраживањем злата у Србији, показали су да је на новооткривеном лежишту Чока Ракита могуће произвести чист концентрат злата, са укупним искоришћењем већим од 93 одсто.

- Оно што треба напоменути, јесте да је пројекат у фази истраживања, да је потребно кроз додатна испитивања потврдити ове добре резултате, а након тога израдити елаборат којим ће се извршити верификација ресурса и резерви. Поменути резултати представљају значајан корак напред у познавању геологије лежишта, али још не значе отварање рудника. Током овог процеса поузданост информација о лежишту и свим другим факторима се постепено повећава, што иде у прилог Србији и њеном просперитету - рекла је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић.

УЗОРЦИ ВИСОКОГ КВАЛИТЕТА

НА локалитету Чока Ракита пронађени су злато и бакар, међу другим узорцима високог квалитета. Чока Ракита налази се три километра југоисточно од пројекта "Тимок голд", а на 517 метара дубине нађено је 63,46 грама по тони злата и 0,11 одсто бакра.

Злато на Чока Ракити пронађено је у последњем кварталу 2022. а додатни тестови су предвиђени за ову годину.

Надлежни истичу да су потенцијалне резерве значајне са аспекта количине руде, садржаја злата, што би за општину Жагубица, али и за читав регион источне Србије, било од великог економског значаја.

- Пре свега, ту је планирано запослење 250 радника, што би у првом реду онима који се ту запосле и њиховим породицама много значило јер би имали добре и редовне приходе. Са друге стране, у том делу многи имају приватне поседе, неки и до 50 хектара површине, а од чије продаје сада могу да добију десетоструко више. То би у перспективи власницима омогућило да дугорочније реше своју и егзистенцију потомака - каже Сафет Павловић, председник општине Жагубица.

Процене говоре да су резерве од готово 30 тона злата

Ново налазиште злата оквирних димензија 500 пута 250 пута 80 метара, налази се на локалитету Чока Ракита, у непосредној близини некадашњег насеља Липе, у којем је до шездесетих година била активна експлоатација бакра у истоименом руднику. Откад је рудник затворен, мештани су се исељавали и одлазили у Мајданпек и Бор, где су се запошљавали у тамошњим рудницима, а сада, верују, враћају се родној груди. О селу Липе пуном живота, са чак три кафане, поштом, амбулантом, које је окупљало мештане овог, али и околних села Лазнице, Влаола и Кривеља, сада сведоче само темељи некадашње четвороразредне школе, напуштене раних осамдесетих.

- Иако на површини од 760 квадратних километара, општина Жагубица, према прелиминарним резултатима последњег пописа, има свега 11.870 становника рачунајући и 17 села - истиче први човек општине.

Земљиште уз ово налазиште десетоструко ће поскупети

Становнике, додуше, брине којим ће се методама служити при преради злата, с обзиром на то да је септембра 2021. на основу увида у јавни план елабората за експлоатацију на истражном простору Потај Чука - Тисница, наведено да ће се у овом процесу користити натријум-цијанид, што је наишло на негодовање мештана и еколошких удружења.

- Ново налазиште налази се изван урбаних целина, на путу за Бор. Постоје свакако и друге методе прераде, зелени рудници и коришћење модерне технологије приликом ископавања руда са високим стандардима у области заштите животне средине - каже Павловић.

Рудник би се налазио далеко од урбаних целина

Колике су резерве злата на новоокривеној златној жили куцавици Жагубице нема прецизних података. Неке од ранијих процена говоре о резервама од око 30 тона, али се права количина може знати тек када компанија заврши и одбрани елаборат пред републичком Комисијом за оверу резерви минералних сировина, потврдио је заменик директора Геолошког завода Предраг Мијатовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

24 године након историјског окршаја на Еуру 2000. године у Белгији и Холандији, Србија и Словенија се од 15 часова састају у 2. колу групе Ц Европског првенства. Словенија је тада шокирала СР Југославију и повела са 3:0, али су Плави успели да остваре један од најлуђих повратака у историји Европских првенстава изједначивши резултат на 3:3 за само 6 минута.

20. 06. 2024. у 10:00

Коментари (10)

ЕНГЛЕСКА ОДЛЕПИЛА ЗА СРБИНОМ: Милан Тарот распаметио Британију због ЕУРО 2024! Он је наследник Нострадамуса!