ДОКТОР АЛЕКСАНДАР КОБИЛАРОВ О ВАЖНОСТИ ВАКЦИНАЦИЈЕ ХПВ ВАКЦИНОМ: Нови Сад први у Србији 2020. започео бесплатну имунизацију за становништво

Novosti online

26. 12. 2022. у 11:18

ДОКТОР Александар Кобиларов из Иницијативе за промоцију и унапређење здравља у ауторском тексту говори о неопходности имунизације ХПВ вакцином, као и Новом Саду који је први град у Србији који је започео бесплатну вакцинацију.

ДОКТОР АЛЕКСАНДАР КОБИЛАРОВ О ВАЖНОСТИ ВАКЦИНАЦИЈЕ ХПВ ВАКЦИНОМ: Нови Сад први у Србији 2020. започео бесплатну имунизацију за становништво

Фото Shutterstock

Изузетно јак антиваксерски лоби, Град Нови Сад дао изузетну подршку борби против ових групација

 -Тема у којој се обрађују здравствене теме увек почну од лоших вести. Најновија лоша вест је обухваћеност ММР вакцином, тј. да је у Новом Саду она изузетно ниска (24,4%), такође су пали проценти за обухваћеност вакцинације Пентаксином и против Хепатитиса Б (око 90%). Све ово приказује и даље присутно јачање антивакциналног лобија у нашем граду, и његов јак утицај на становништво. Сама борба струковних удружења, удружења грађана и здравствених институција не би била могућа без подршке градске власти у Новом Саду, а то се можда и најбоље види кроз финансирање пројеката удружења који се тиме баве, као и пример набавке ХПВ вакцина 2020. године.

Неопходност да ХПВ вакцина буде доступна свима, иницијатива тадашњег градоначелника Милоша Вучевића

Годинама уназад струковна, удружења родитеља и лекари говорили су о неопходности да ХПВ вакцина постане доступна свима, тј. да постане бесплатна. Сама вакцина иако препоручена од 2018. године јесте била доступна, али се плаћала, тако да већина становништва није могла да је приушти због високе цене. Нови Сад пре остатка земље 2020. године иницијативом тадашњег градоначелника Милоша Вучевића набавља/купује први контингент ХПВ вакцина и креће са бесплатном имунизацијом становништва пре свих осталих.

FOTO: Privatna arhiva

Tekst potpisa

 Болест која однесе 450 живота годишње, врста канцера која је излечива

За шта служи ХПВ вакцина и због чега је важна? Кратко и народски речено то је вакцина против једног облика рака. Рак грлића материце је болест која однесе око 450 живота годишње, а открије се око 1500 новооболелих годишње у нашој земљи. За разлику од осталих канцера, овај има једну „предност“, у 90% случајева га изазива вирус за који постоји вакцина, а вакцинацијом и редовним гинеколошким прегледом овај облик канцера се елиминише. Сматра се да 80% сексуално активних људи дође у контакт са овим вирусом у току живота, те је оправдана вакцинација подједнако и жена и мушкараца.

Лидер у превентивним прегледима

Захваљујући свим досадашњим улагањима у здравство града и препознавању савета струке из здравствених установа Нови Сад са Милошем Вучевићем, али и његовим наследником Миланом Ђурићем постао је и остао лидер по превентивним прегледима у региону, пионир у бесплатним ХПВ вакцинама, пример како ствари треба да функционишу. У овом случају напоре градских власти и медицинских установа није довољно само поштовати и дивити им се, неопходно је и личним примером учествовати и дати допринос за унапређење сопственог здравља. Отварањем нових и реконструкцијом постојећих здравствених установа, набавком најсавременије опреме, улагањем у здравствене кадрове и здравствене кампање град Нови Сад Вам је омогућио да се на време прегледате и остварите право на здравствену заштиту, те остаје питање зашто то део становништва не ради? Да ли је могуће да је тежа реч неких приучених пробисвета са друштвених мрежа који у свом понашању не виде последице које њихово понашање носи?

Редован преглед, вакцинација према утврђеним календарима носи боље сутра

Лоше проценте које смо навели, страшне последице које носи наше здравствено стање је сада у нашим рукама, редован преглед и вакцинација према утврђеним календарима носи боље сутра. Вакцине су спасиле свет, превентивни прегледи су сачували животе, и зато већ данас брзо на преглед и на редовну вакцину, како нам сутра не би био неко други крив. Преузмимо одговорност за своје здравље, а град и здравствене установе су већ преузеле одговорност да Вас у томе подрже и да Вам то омогуће.

(Нсуживо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (0)

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!