СРПСКИ СПЕЦИЈАЛЦИ У ВИШЕ БАТАЉОНА: Реформа ће обухватити проширење борбених делова јединица (ФОТО)

Р. Драговић

23. 12. 2022. у 08:30

КЉУЧ јачања специјалних снага је у повећању бројног стања постојећих јединица Војске Србије и МУП које су намењене извршењу посебно сложених задатака.

СРПСКИ СПЕЦИЈАЛЦИ У ВИШЕ БАТАЉОНА: Реформа ће обухватити проширење борбених делова јединица (ФОТО)

Фото: Министарство одбране

Овај процес по свему судећи неће подразумевати повећање броја јединица, него развијање борбених делова постојећих снага - 63. падобранске и 72. бригаде за специјалне операције ВС, као и Жандармерије и Противтерористичке јединице МУП. Није искључено ни будуће формирање заједничке команде, под којом би се нашле све војне и полицијске специјалне снаге.

Најава председника Републике да ће систем одбране добити више елитних јединица овако се тумачи у високим војним круговима, и међу бившим припадницима јединица посебне намене. Оправдање за ову реорганизацију виде у концепту наше војске, али и у безбедносним изазовима и ризицима који јој прете.

Фото Војска Србије

- У Војсци Србије нема довољно специјалних јединица. Ићи ће се на то да их буде четири пута више, а њихови припадници имаће већа примања - изнео је контуре своје иницијативе шеф државе.

Генерал Милорад Ступар, Фото З. Јовановић

Генерал Милорад Ступар

Вучић је јасно назначио опредељење државе да настави улагања у опремање и модернизацију оружаних снага.

Генерал у пензији Милорад Ступар, први командант Специјалне бригаде, поздравља иницијативу председника и наводи да би у овим условима било оптимално да између четири и пет одсто мирнодопског састава војске чине специјалне снаге. Тренутни проценат је око два одсто.

Фото: Министарство одбране

- Најбоље решење било би повећање броја батаљона у постојећим бригадама, а исти концепт би требало применити и у МУП - каже Ступар.

- Грешка је одвајати полицијске и војне специјалне снаге, и добро је што последњих година често изводе заједничке вежбе. Специјалне снаге, с обзиром на намену и задатке, захтевају сложен процес селекције људства, али и обуке, како људи тако и јединица.

Министар одбране Милош Вучевић каже да ће улагања, која је најавио председник, планирана за све родове Војске Србије, па и специјалне снаге.

- Ове јединице чиниће искључиво професионални састав, а кадар ће имати веће плате и најсавременију опрему. Они би практично представљали ударну снагу Војске Србије у сваком "не дај Боже" сценарију - каже Вучевић.

АВИОНИ НАЈВЕЋА ФИНАНСИЈСКА СТАВКА

НАЈЗАХТЕВНИЈА улагања државу чекају у Ратно ваздухопловство и ПВО - каже министар одбране Милош Вучевић. - Биће настављене инвестиције у копнену војску, односно механизоване јединице и артиљерију. Такође то се односи и на наменску индустрију.

Војна сарадња са Азербејџаном, коју је најавио председник Вучић, могла би да обухвати трансфер технологије, као и сарадњу у чијем су средишту српска самоходна хаубица "нора" и остали домаћи сложени системи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДЕНВЕР И ЈОКИЋ ГА НАЧИСТО ОБРУКАЛИ, А ОН... Изнео нереалне захтеве, тражи богатство за нови уговор

ДЕНВЕР И ЈОКИЋ ГА НАЧИСТО ОБРУКАЛИ, А ОН... Изнео нереалне захтеве, тражи богатство за нови уговор

Тим Николе Јокића у финалу Западне конференције "помео" је Лос Анђелес лејкерсе, а звезда "језерџија" је том приликом у потпуности разочарала. И направила потом корак који је многе изненадио.

26. 05. 2023. у 22:35

АМЕРИ У ШОКУ: Открили човека који је на Видовдан 2015. тачно објаснио шта ће Никола Јокић да уради у НБА лиги (ФОТО)

АМЕРИ У ШОКУ: Открили човека који је на Видовдан 2015. тачно објаснио шта ће Никола Јокић да уради у НБА лиги (ФОТО)

НИКОЛА Јокић је један од најдоминантнијих кошаракаша садашњице, ако не и најдоминантији, а мало ко је то могао да претпостави у лето 2015, када се отиснуо пут НБА лиге. Заправо, само један човек је тада "знао" какво "српско чудо" следи. Или би можда оно "знао" требало писати без наводника...

26. 05. 2023. у 20:25

Коментари (4)

ГРАДИЋ ЈЕ НАПУШТЕН ВЕЋ 40 ГОДИНА: Сада га је купио тајновити човек за више од 20 милиона евра