СА РУСИМА ПРЕСКОЧИЛИ 6,5 МИЛИОНА: Демографи у потрази за одговором како је на попису добијен већи број становника него што је процењено

В. Црњански Спасојевић

23. 12. 2022. у 08:00

РЕЗУЛТАТИ овогодишњег пописа, иако прелиминарни и подложни променама све до пролећа, када ће бити објављени коначни, изненадили су готово све демографе.

СА РУСИМА ПРЕСКОЧИЛИ 6,5 МИЛИОНА: Демографи у потрази за одговором како је на попису добијен већи број становника него што је процењено

Фото С. Бајић

Опште процене су биле да број становника у земљи неће прећи 6,5 милиона, а испоставило се да нас је, када се додају људи убачени из административних регистара, готово 6,7 милиона. То је отворило ново питање: да ли је могуће да је на ову бројку утицао долазак Руса и Украјинаца.

Њихов утицај на већи број становника него што је очекивано једино је логично објашњење, с обзиром на то да је према подацима МУП до 2. новембра у нашој земљи регистрован 140.141 држављанин Русије и 22.709 држављана Украјине.

Нови попис, који је показао да нас први пут у последњих пола века има мање од седам милиона, а у односу на претходни - 2011, мање нас је за 495.975. Тако испада да је из земље у иностранство за последњих 10 година мигрирало испод 25.000 људи, што је готово немогуће.

Како констатује демограф Иван Маринковић, из Центра за демографска истраживања, само на основу разлике између наталитета и морталитета Србија је у последњој деценији изгубила 471.000 људи. Директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић рекао је да је годишња миграција око 25.000, што значи да је из земље у последњој деценији отишло око 250.000 људи. Када се сабере број грађана које смо изгубили на основу природног прираштаја и ове миграције, данас би Србија требало да буде у минусу за 721.000 људи у односу на 2011.

Фото С. Б.

Објашњење за ових 200.000 разлике могло би се наћи у придошлицама из Русије и делом, странцима, укључујући и мигранте, који у Србији бораве дуже од годину дана.

- Закон предвиђа да се у попису као наше становништво рачунају они који у Србији живе овде дуже од годину дана, али и они који се изјасне да овде планирају дуже да остану. Руси не живе дуже од годину дана, али је могуће да су се изјаснили да ће дуже остати, па се питам да ли су они утицали на боље пописне резултате. Ако нису, РЗС нам дугује објашњења, јер је немогуће да готово да нисмо имали спољну миграцију - каже Маринковић.

Он очекује од колега из РЗС и објашњење зашто су попису на терену придружени и подаци из административних база и ко су ти људи. У одговору на питање које смо им послали, у РЗС објашњавају да су то људи из Централног регистра становништва, али и евиденција о запосленима, незапосленима, ђацима и студентима, пензионерима, корисницима социјалне помоћи, корисницима здравствене књижице итд.

Помоћник директора РЗС Петар Коровић истакао је да је 218.000 грађана, додатих попису из ових евиденција, остало непописано не зато што су одбили да се попишу, већ из других разлога. Против оних који су то одбили покренуто је 17 прекршајних спорова, а пет случајева се разматра.

Према речима Коровића главни узрок пада броја становника у земљи јесте негативан природни прираштај.

Демограф Маринковић каже, међутим, да би пораст наталитета тешко могао да допринесе већем броју становника на следећем попису јер је Србија стара земља и све је мање жена у фертилном добу.

- Ниједна земља у Европи нема ниво рађања за просту репродукцију - каже Маринковић. - У последњој деценији изгубили смо пола милиона људи на основу негативног природног прираштаја, до следећег пописа очекујем додатни губитак још око 600.000. Могло би да нам помогне нешто што би привукло младе људе из иностранства. Ниједна друга мера не може да да видљиве резултате у наредних 40 година.

 

ПОДАЦИ МНОГО БРЖЕ - НА КЛИК

ПОПИСИВАЧИ на следећем попису неће ићи од врата до врата и скупљати податке, већ ће држава имати довољан број квалитетних регистара. Из њих ћемо повлачити информације које смо у овом попису добијали од грађана, казао је Коровић. Овај начин је јефтинији, попис не би морао да се ради на 10 година већ би се подаци добијали притиском на дугме.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (1)

У СТВАРНОМ ЖИВОТУ НЕ БИ БИЛО МОГУЋЕ: Гледаоцима Бољег живота није сметало