ПРИЈАВИЛО СЕ СКОРО 400 ПАРОВА: Стефановић - Србија има најбоље услове у вези са вантелесном оплодњом

Танјуг

18. 12. 2022. у 11:11

ДИРЕКТОР Клинике за гинекологију и акушерство УКЦС, проф. др Александар Стефановић, рекао је данас, поводом почетка пријављивања и телефонским путем и преко портала еУправе за вантелесну оплодњу репродуктивним материјалом из иностранства, да се у претходна три, четири месеца на њихов кол центар јавило близу 400 парова.

ПРИЈАВИЛО СЕ СКОРО 400 ПАРОВА: Стефановић - Србија има најбоље услове у вези са вантелесном оплодњом

Фото Shutterstock

Увоз као и комплетан поступак вантелесне оплодње за жене до 45 година, финансира држава, могу се пријавити парови, где један партнер нема репродуктивне ћелије и због тога не могу да добију потомство, али и жене без партнера.

За оплодњу и увоз ћелија се могу пријавити и старије жене, али трошкове саме финансирају.

Стефановић је за РТС рекао да је познато да је банка репродуктивних ћелија, ткива и органа овде основана пре извесног времена, али пошто није било довољно донора, склопљени су уговори са познатим европским банкама за увоз ћелија.

- До сада смо склопили три уговора са три европске банке за увоз ћелија. У преговорима смо са још банака. Склопљени су и у говори са нашим домаћим центрима за вантелесну оплодњу, онима који раде овај посао о трошку државе. Свих шест државних и 14 приватних ће моћи директно да се обрате страним банкама и да увозе ћелије из иностранства - казао је Стефановић.

Како је рекао, интересовање је прилично велико.

- У претходна три, четири месеца на наш кол центар јавило се близу 400 парова, од тога је 240 тражило јајне ћелије, остали су били за сперматозоиде. Имамо и 55 жена без партнера и које имају право да о трошку државе раде ове поступке. Пре неколико дана је уведен и портал преко еУправе. За пет дана се пријавило око 260 пацијената - навео је Стефановић.

Према његовим речима, на Клиници у Вишеградској је више парова и једна жена без партнера ушла у процедуру и са домаћим и са увезеним ћелијама.

- Пошто поступци трају одређено време, наши пацијенти су у различитим фазама, неки су чак и окончани. Чекамо резултате и надамо се првим трудноћама - истакао је Стефановић.

Указао је да је Србија земља која има најбоље услове у вези са вантелесном оплодњом.

- Не финансирају се само поступци о трошку државе, него и увоз ћелија, што је доста скупо. Можда је Израел ту близу по условима са нама. Знамо да постоји неограничен број покушаја вантелесне оплодње, да су дозвољени и покушаји женама које имају већ једно дете. Држава је у претходном периоду заиста пуно урадила на овом плану - нагласио је Стефановић.

Подсетио је, да када је реч о ћелијама из увоза, постоји право на три стимулисана покушаја са донираним сперматозоидима, право на три покушаја са јајним ћелијама и три криотрансфера и за пацијенте бесплатне ћелије из иностранства.

У Вишеградској је, додаје, од почетка године рођено око 4.600 беба и очекују да их до краја године буде око 5.000.

- Отприлике на нивоу од прошле године. Кренули смо у увоз ћелија из иностранства и надамо се да ћемо убудуће имати више домаћих донора. Банка није затворена за домаће донора - закључио је Стефановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

АМЕРИЧКИ НОВИНАРИ НИСУ МОГЛИ ДА ВЕРУЈУ: Никола Јокић пред НБА финале одржао конференцију за штампу какву медији нису очекивали

АМЕРИЧКИ НОВИНАРИ НИСУ МОГЛИ ДА ВЕРУЈУ: Никола Јокић пред НБА финале одржао конференцију за штампу какву медији нису очекивали

НИКОЛА Јокић и ван паркета привлачи огромну пажњу, о чему сведочи конференција за штампу коју је Денвер нагетс организовао пред прво учешће у НБА финалу у клупској историји.

27. 05. 2023. у 21:14

АМЕРИ У ШОКУ: Открили човека који је на Видовдан 2015. тачно објаснио шта ће Никола Јокић да уради у НБА лиги (ФОТО)

АМЕРИ У ШОКУ: Открили човека који је на Видовдан 2015. тачно објаснио шта ће Никола Јокић да уради у НБА лиги (ФОТО)

НИКОЛА Јокић је један од најдоминантнијих кошаракаша садашњице, ако не и најдоминантији, а мало ко је то могао да претпостави у лето 2015, када се отиснуо пут НБА лиге. Заправо, само један човек је тада "знао" какво "српско чудо" следи. Или би можда оно "знао" требало писати без наводника...

26. 05. 2023. у 20:25

Коментари (0)

ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан