У ДАНУ ОПЕРИСАЛИ 25 ПАЦИЈЕНАТА: Нови велики успех Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње" који је постигао нови европски рекорд

Е. В. Н.

06. 12. 2022. у 10:41

РЕКОРД је поново пао. Лекари Института "Дедиње" урадили су чак 25 комбинованих кардиохируршких операција на отвореном срцу за један дан и тиме, поново, померили европски рекорд.

У ДАНУ ОПЕРИСАЛИ 25 ПАЦИЈЕНАТА: Нови велики успех Института за кардиоваскуларне болести Дедиње који је постигао нови европски рекорд

Потврдили рејтинг првог тима на континенту, Фото Институт Дедиње

Њихов ранг ипак остаје непромењен, јер су од марта ове године, са 21 урађеном операцијом за дан, већ на првом месту у Европи.

Овога пута су и себи, и европским кардиохируршким центрима желели да докажу да могу и више.

- Ако се Европа успавала, па није напала наш рекорд, ја нисам хтео да спавам, па смо сами себе изазвали и доказали да можемо - каже за "Вечење Новости" професор др Милован Бојић, директор Института.

- Иако то подразумева напоран рад, лекари и сви без којих не можемо да уђемо у овако велики подухват, без задршке су прихватили мој предлог да потучемо досадашњи рекорд, мада смо већ доказали да смо по броју операција у дану најбољи у Европи и нико нас није претекао. До средине марта ове године европски рекорд био је 19 операција у дану, рачунајући и тзв. ТАВИ процедуре, које нису класичне операције, а онда је "Дедиње" подигло летвицу на 21 - објашњава Бојић.

Директор је, као и сваког јутра, био у болници већ у 3.45, а око шест сати почеле су припреме. Убрзо и први захвати. Осам екипа, које је чинило чак 80 људи, оперисало је у осам сала пацијенте са најтежим кардиоваскуларним тегобама. На операционом програму били су пацијенти од 40 до 73 године, из свих крајева земље: од Лепосавића, Рашке, Крушевца, Врања, Смедерева, Чачка, Шапца, Пожеге и Младеновца, до Београда и Војводине.

- Неки су били на листама чекања дуже од годину дана, а живот им је био угрожен - каже Бојић.

- Преовладали су комбиновани кардиохируршки захвати: замене аортног или митралног залиска, коронарни бајпас, хирургија аорте... Операције су просечно трајале три сата, а неке и три и по. Свака је била тешка на свој начин, али су ишле брзо јер смо се добро припремили и имамо уигране тимове.

Проф. Милован Бојић, Фото Н. Скендерија

Сваки тим чинила је трочлана кардиохируршка екипа, анестезиолог, техничар, перфузер, две-три инструментарке и техничари...

Директор Института подсећа да је Србија већ деценијама при самом врху по броју оболелих и умрлих од кардиоваскуларних болести, које годишње однесу цео један град од 50.000 људи!

Са јучерашњим захватима овај Институт је од почетка године урадио 2.200 операција на срцу, упркос епидемије ковида као отежавајућег фактора у прва три месеца. Пре короне, 2019. године, били су апсолутни европски рекордер међу клиникама са 2.568 операција на срцу. Кажу, претекли су најреномираније центре из Немачке, Француске, Италије, Шпаније...

- Са условима које смо добили у новој згради "Дедиња 2", на коју се чекало деценијама, до марта ове године, када је напокон отворена, овај успех дугујемо и својим пацијентима и држави - каже Бојић.

Он поручује да ће се за шест, седам дана оперисани пацијенти већ вратити кућама:

- Поносан сам на сваки тим и екипу. Била је то симбиоза добре организације, поверења, елана, жеље за освајањем нових процедура.

Последња од 25 операција завршена је у 17.15 часова, а до 18 сати две трећине оперисаних су скинути са респиратора, и били су будни.

СЛЕДЕЋИ ИЗАЗОВ У ПОНЕДЕЉАК

ЗА понедељак директор "Дедиња" најављује обарање новог рекорда - 15 ТАВИ процедура, које подразумевају замену аортног залиска без операције. Реч је о спасоносним интервенцијама за тешке пацијенте. Претходни рекорд, који су такође поставили у овом Институту, јесте 13 оваквих процедура за дан. После ових интервенција, пацијенти већ за два дана напуштају болницу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОНОСНА НА СИНА: Срна Ланго поносна на своје дете