ЕВРОПА НОСТРА: Очување културног наслеђа једнан од улова за приближавање ЕУ

Танјуг

05. 12. 2022. у 18:23

ОЧУВАЊЕ културног наслеђа, традиције и историје, као и улагање у науку и образовање неки су од приоритета ка приближавању Западног Балкана Европској унији, поручила је данас генерална секретарка организације "Европа ностра" Снешка Кведвлиг Михаиловић.

ЕВРОПА НОСТРА: Очување културног наслеђа једнан од улова за приближавање ЕУ

Фото: П. Милошевић

Она је то рекла на 22 Београдском економском форуму и нагласила да земље региона не повезују само економски интереси, већ и заједничка историја.

-Култуно наслеђе и историја дефинишу сваку земљу, ако у културном наслеђу не видимо као нешто што нас окупља нећемо успети у евроинтеграцијама, закључила је она.

Истакла је да је културно наследје један од ресурса земаља региона и да уколико негујемо своју традицију и културу можемо постати привлачни за стране инвеститоре и туристе.

Сматра да многи урбанистички пројекти уништавају културно наследје и осудила иницијативу да се на Калемегдану постави жичара.

Подсетила је да су земље Западног Балкана некада биле једна држава и да треба да се уједине када је у питању "европски сан".

Михаиловић је нагласила да подржава иницијативу Отворени Балкан и изразила задовољство што је покренута заједничка развојна иницијатива у региону како би се оформило заједничко тржиште.

Такодје, рекла је и да јој је драго што је регион уједињен и у спроводјењу Зелене агенде и борби против климатских промена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца

ОСАМНАЕСТОГОДИШЊА девојка М. Д. из села Маргита, код Вршца, коју су 2. и 3. фебруара силовали М. Ј. (42) и његов син Н. Ј. (22) из истом места, наводно је била актер уговореног брака.

07. 02. 2023. у 22:02

Коментари (1)

КАКО ЈЕ ЋИРО БЛАЖЕВИЋ ГОВОРИО О НОВАКУ: Ђоковић? Ја га обожавам, он је највећи спортиста на планети! (ВИДЕО)