СА НАСТАВЕ У ГУЧИ "ТРЧИ" НА ЧАСОВЕ НА КОСОВО: Професорка историје на мукама због нове одлуке радне групе школске управе у Чачку

В. ИЛИЋ

06. 12. 2022. у 10:16

ПРОФЕСОРКА историје Јелена Петровић (47) из Чачка мораће некаквом још непостојећом временском машином да се телепортује на више места по Србији, како би постигла да стигне да одржи наставу.

СА НАСТАВЕ У ГУЧИ ТРЧИ НА ЧАСОВЕ НА КОСОВО: Професорка историје на мукама због нове одлуке радне групе школске управе у Чачку

Школска управа, Фото М. Славковић

Тако би, рецимо, по новој одлуци Радне групе Школске управе у Чачку, овако изгледао седмични распоред ове професорке: понедељком, из Балуге љубићке, где живи, прва два часа држи у Гучи, а последња два у Лучанима, уторком има часове у основној школи у Враћевшници, средом и четвртком у енклави Бабин Мост у општини Обилић на Косову и Метохији, док је петком поново у селу Враћевшница.

- Не знам више како ово физички издржавам, јер више од десет година средом у два сата иза поноћи аутобусом из Прељине крећем на Косово и Метохију. Након што променим три превоза и возим се више од 10 сати, стижем на наставу у Обилић, и ту морам да преноћим код супругових рођака. Потом се у четвртак по подне враћам за Чачак, да бих у петак стигла у Враћевшницу - рекла нам је Јелена, која своје троје деце и мужа готово и да не виђа.

Јелена Петровић, Фото В. Илић

Наиме, с обзиром на то да је Јелена радник са непуном нормом, одлуком Радне подгрупе Школске управе у Чачку, њој је сада, уз часове које држи основцима у Враћевшници, селу које се налази на пола пута од Горњег Милановца ка Крагујевцу, затим у српској енклави Бабин Мост у општини Обилић, где предаје два дана седмично, како би имала пун фонд часова, понуђено да још предаје у Средњој школи "Драгачево", где би по распореду требало да има по два часа седмично у Лучанима, али и у Гучи.

- Морала сам да прихватим овај предлог, јер по закону не смем да одбијем додељених 20 одсто наставе у школама у Лучанима и Гучи, а како ћу то физички постићи ни сама не знам.

Ако бих одбила предлог Радне групе, по закону ће ме скинути са Б листе технолошких вишкова. Само ми није јасно зашто се закон не спроводи и према директорима школа који раде како желе, крше закон и игноришу решења Републичке просветне инспекције, која су сва на штету директора, а у корист оштећених колега. Ко штити те људе - упитала је професорка Петровић, која је Школској управи у Чачку упутила допис да још једном преиспитају расподелу која је за било ког човека физички неизводљива.

Занимљиво је да је у две чачанске школе - у Гимназији и Основној школи "Владислав Петковић Дис" у Заблаћу, постојала потреба за професором историје. Јелена се обраћала директорима ових установа, али, нажалост, нису је удостојили ни одговора.

МОРАЛА ДА АНГАЖУЈЕ АДВОКАТА

ШКОЛСКОЈ управи у Чачку смо се обратили са захтевом да добијемо објашњење о оваквом предлогу Радне групе. Међутим, овде су нас обавестили да је руководилац ШУ у Чачку Слађана Парезановић "ових дана заузета због реализације спољашњег вредновања, те да ће нас обавестити чим буде у прилици".

Професорка Јелена је, како нам је казала, морала да ангажује адвоката који ће с правне стране решавати њен проблем.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

СИНЕ, НИЈЕ ТИ ЛАКО Легендарни Ћиро у скривеној камери: Новинар га излудео питањем, а онда - ШМЕКЕРСКА РЕАКЦИЈА! Био је велики (ВИДЕО)