ОГЛАСИО СЕ МУП О КИНЕСКИМ ПОЛИЦИЈСКИМ СТАНИЦАМА У СРБИЈИ: Демантовали лажне наводе које пласирају поједини медији

Novosti online

04. 12. 2022. у 15:37

ПОВОДОМ написа у појединим медијима да се у Србији налазе кинеске полицијске станице огласио и МУП.

ОГЛАСИО СЕ МУП О КИНЕСКИМ ПОЛИЦИЈСКИМ СТАНИЦАМА У СРБИЈИ: Демантовали лажне наводе које пласирају поједини медији

Фото: Танјуг/Милош Миливојевић/МУП

Министарство унутрашњих послова нема сазнања о наводним кинеским полицијским станицама у Србији о чијем наводном постојању извештавају поједини медији и наглашава да у Србији нису присутни полицијски службеници Народне Републике Кине.

Истичемо да је по основу Меморандума о разумевању између Министарства унутрашњих послова Републике Србије и Министарства јавне безбедности Народне Републике Кине о спровођењу заједничких полицијских патрола, који је потписан 19. маја 2019. године, шест кинеских полицијских службеника било присутно у заједничким патролама српске и кинеске полиције свега месец дана, од 17. септембра до 16. октобра 2019. године.

Напомињемо да по основу Меморандума, они ни тада нису имали право употребе средстава принуде.

Сматрамо да овакви наводи и неосноване тврдње наносе штету односима двеју земаља Србије и Кине, као и сарадњи која је увек била високом нивоу и још једном апелујемо на медије да пре објаве текста, тачност информација провере са Министарством унутрашњих послова.

Подсећамо да је по основу Меморандума о разумевању између Министарства унутрашњих послова Републике Србије и Министарства јавне безбедности Народне Републике Кине о спровођењу заједничких полицијских патрола шест кинеских полицијских службеника 2019. године било део заједничке патроле у Београду, Новом Саду и Смедереву.

Сходно одредбама Меморандума, задатак полицијских службеника МЈБ НР Кине у заједничким патролама био је да помажу полицијским службеницима Републике Србије у заштити јавног реда и безбедности и олакшају контакт својих сународника и организација са полицијом Републике Србије, као и са дипломатским и конзуларним органима своје земље.

Значај оваквог вида сарадње између МУП-а Р. Србије и МЈБ НР Кине огледа се у обостраној спремости да се промовишу све билатералне иницијативе, чији је циљ одржавање јавног реда и мира и обезбеђивање сигурности грађана двеју земаља, у складу са концептом рада полиције у заједници, што је и допринело постизању вишег степена безбедности грађана и заједница, као и јачању поверења грађана у рад полиције.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВОЗАЧИ који имају старог дизелаша од следеће године ће моћи од државе да добију субвенцију од 2.100 евра за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда.

31. 01. 2023. у 10:30

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о "непристојном" понашању Новака Ђоковића

НОВАК ЂОКОВИЋ још једном је покорио Аустралију и импресивним издањем, које је крунисано победом против Стефаноса Циципаса, докопао се 22. гренд слем титуле. Све је прштало од емоција у Мелбурну, па је Ноле тако под огромним набојем ушао у једном моменту у расправу са својим тренером - Гораном Иванишевићем.

31. 01. 2023. у 08:38

Коментари (1)

ДАН ЗАЉУБЉЕНИХ НА ОБАЛИ ЦРВЕНОГ МОРА: Adult only hotel који је тек отворен је идеалан избор за овај датум