АДВОКАТУ КАЗНА ЗБОГ ЦИЦЕРОНА: Струковна комора забринута због увођења вербалног деликта у судницама

В. Ц. С.

03. 12. 2022. у 10:22

ДВОЈЕ адвоката, један пред Основним судом у Сомбору, а други пред Вишим судом у Новом Саду, Одељење за борбу против корупције, кажњено је са по 100.000 динара због писмених обраћања суду.

АДВОКАТУ КАЗНА ЗБОГ ЦИЦЕРОНА: Струковна комора забринута због увођења вербалног деликта у судницама

Фото: Дарко Дозет

- Колегиница у Сомбору кажњена је јер се, наводно, у поднеску "увредљиво" изјаснила о раду суда. Други случај десио се члану наше коморе, који је кажњен у Новом Саду јер је у одговору на оптужницу пред антикорупцијским одељењем цитирао Цицерона. Судија је оценила да је увредио тужиоца - објашњава за "Новости" Момчило Булатовић, председник Адвокатске коморе Београда.

Комора се и огласила изражавајући забринутост зато што је, како кажу, "примећено да судови почињу да кажњавају адвокате за слободно изражено мишљење у поступцима заступања пред судовима, што личи на поновно увођење вербалног деликта".

- Нисмо за то да било који адвокат вређа суд, али зна се шта је вређање суда, а шта покушај дисциплиновања адвоката. Испада да не смете да изразите своје мишљење у поступку, јер ризикујете да се оно суду не свиди и да вас казни. С овим случајем упознали смо Врховни касациони суд и Министарство правде - каже Булатовић.

Цицерон у "спорном" цитату, између осталог, каже да је корисно да у држави буде много тужилаца да би се страхом обуздала смелост злочинаца, али "само дотле док од тужилаца нисмо извргнути руглу":

- Ако би пси лајали дању, када неко дође да поздрави богове, сматрам да би им пребили ноге зато што су насртљиви и онда када нема никакве сумње. Слично је и са тужиоцима. Неки од њих су гуске које једино гачу, а не могу уједати.

Очигледно је баш овај део увредио тужиоца и засметао суду.

Јасмина Милутиновић, председник Адвокатске коморе Србије, каже да закони о парничном и кривичном поступку омогућавају суду да изрекну казне браниоцима ако оцене да су ови злоупотребили процесна овлашћења или вређали суд или странке.

- Међутим, судови морају бити опрезни када процењују увреде. Европски суд за људска права истиче да су границе слободе изражавања адвоката шире када су спорне изјаве усмерене на заштиту права странке и када су засноване на чињеницама предмета. Новчане казне могу да изазову тзв. чилинг ефекат по адвокатску професију и делују обесхрабрујуће - каже Милутиновић.

БЕСМИСЛЕНО НАКЛАПАЊЕ ВЕШТАКА

СЛУЧАЈ "Чеферин против Словеније" сличан је "случају Цицерон". У Љубљани је бранилац новчано кажњен јер је навео да је исказ вештака "бесмислено наклапање (баљезгање)". Суд у Стразбуру закључује да је његово кажњавање несразмерно потреби заштите ауторитета судства и штети слободи изражавања адвоката.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Двојезичне државне школе све траженије, а једна се ускоро отвара и у Београду на води!