ПОПИС ЗАВРШЕН, ПОЧИЊЕ АНКЕТА: Теренски рад на пребројавању становништва званично окончан, резултати у децембру

В. Ц. С.

08. 11. 2022. у 10:21

ТЕРЕНСКИ попис становништва синоћ у 20 часова званично је завршен, а у наредних десет дана сви који нису пописани моћи ће да се јаве на дежурне бројеве телефона које ће до краја дана, на свом сајту, објавити Републички завод за статистику, за сваку своју подручну јединицу.

ПОПИС ЗАВРШЕН, ПОЧИЊЕ АНКЕТА: Теренски рад на пребројавању становништва званично окончан, резултати у децембру

Фото С. Бајић

Ово је, за "Новости", потврдила Снежана Лакчевић, помоћник директора РЗС, задужена за Сектор друштвене статистике.

Истовремено, ових дана креће и постпописна анкета. Реч је о истраживању независном од пописа, које спроводе све земље, па и Србија од 1953. године. У 250 изабраних пописних кругова широм земље у наредне две недеље пописивачи ће поново изаћи на терен и на основу њихових резултата добиће се процена колико су поуздани, претходно прикупљени, пописни подаци.

- На прошлом попису као најпоузданији испоставили су се подаци о старости и полу, а нешто мање кредибилни, иако у оквиру пожељних оквира, били су они о броју соба у стану - објашњава Лакчевићева.

Фото С. Бајић

Иначе, теренски рад на попису најдуже је трајао у Београду, пуних седам дана дуже, а у помоћ је притекло и 300 најуспешнијих пописивача из других места. Па ипак, посао у главном граду није свуда окончан, јер још има неких зграда новијег датума до којих се на терену није стигло, јер не постоје на пописним списковима. То је случај са једном новоградњом у Пчињској улици, на Звездари, чији станари су нам пријавили проблем.

Управо због оваквих ситуација уведени су дежурни бројеви телефона за сваку подручну јединицу, па ће се попис за непописане обавити телефонски. Такође, у функцији је и даље Инфо-центар РЗС на броју 080 0444005, а сви позиви су бесплатни.

Попис је требало да буде завршен 31. октобра, али је између једног и седам дана продужен у Београду, Ужицу, Ваљеву, Смедереву, Панчеву, Шапцу, Новом Саду, Суботици и Новом Пазару.

ЛЕПШИ ПОЛ БРОЈНИЈИ

ПРЕЛИМИНАРНИ резултати укупног броја становника биће објављени почетком децембра, потврђује Лакчевићева. Према речима председника Александра Вучића, по првим резултатима Србија има око 6,5 милиона житеља. Како је средином године РЗС објавио, процењени број становника у 2021. био је 6.834.326, само на основу природног прираштаја и унутрашњих миграција, без спољних. Од тога 51,3 одсто чине жене, а 48,7 одсто мушкарци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

КАДА се глумац Драган Гаги Јовановић 2018. године повукао из позоришта због јаких болова у леђима услед дискус херније, није ни слутио да ће пауза трајати близу пет година.

06. 02. 2023. у 13:11

Коментари (0)

ИМА ТУ НЕШТО Шта се десило Мири и Ани приликом посете Острогу и зашто је песму посветила Светом Василију