ПОПИС ЗАВРШЕН, ПОЧИЊЕ АНКЕТА: Теренски рад на пребројавању становништва званично окончан, резултати у децембру

В. Ц. С.

08. 11. 2022. у 10:21

ТЕРЕНСКИ попис становништва синоћ у 20 часова званично је завршен, а у наредних десет дана сви који нису пописани моћи ће да се јаве на дежурне бројеве телефона које ће до краја дана, на свом сајту, објавити Републички завод за статистику, за сваку своју подручну јединицу.

ПОПИС ЗАВРШЕН, ПОЧИЊЕ АНКЕТА: Теренски рад на пребројавању становништва званично окончан, резултати у децембру

Фото С. Бајић

Ово је, за "Новости", потврдила Снежана Лакчевић, помоћник директора РЗС, задужена за Сектор друштвене статистике.

Истовремено, ових дана креће и постпописна анкета. Реч је о истраживању независном од пописа, које спроводе све земље, па и Србија од 1953. године. У 250 изабраних пописних кругова широм земље у наредне две недеље пописивачи ће поново изаћи на терен и на основу њихових резултата добиће се процена колико су поуздани, претходно прикупљени, пописни подаци.

- На прошлом попису као најпоузданији испоставили су се подаци о старости и полу, а нешто мање кредибилни, иако у оквиру пожељних оквира, били су они о броју соба у стану - објашњава Лакчевићева.

Фото С. Бајић

Иначе, теренски рад на попису најдуже је трајао у Београду, пуних седам дана дуже, а у помоћ је притекло и 300 најуспешнијих пописивача из других места. Па ипак, посао у главном граду није свуда окончан, јер још има неких зграда новијег датума до којих се на терену није стигло, јер не постоје на пописним списковима. То је случај са једном новоградњом у Пчињској улици, на Звездари, чији станари су нам пријавили проблем.

Управо због оваквих ситуација уведени су дежурни бројеви телефона за сваку подручну јединицу, па ће се попис за непописане обавити телефонски. Такође, у функцији је и даље Инфо-центар РЗС на броју 080 0444005, а сви позиви су бесплатни.

Попис је требало да буде завршен 31. октобра, али је између једног и седам дана продужен у Београду, Ужицу, Ваљеву, Смедереву, Панчеву, Шапцу, Новом Саду, Суботици и Новом Пазару.

ЛЕПШИ ПОЛ БРОЈНИЈИ

ПРЕЛИМИНАРНИ резултати укупног броја становника биће објављени почетком децембра, потврђује Лакчевићева. Према речима председника Александра Вучића, по првим резултатима Србија има око 6,5 милиона житеља. Како је средином године РЗС објавио, процењени број становника у 2021. био је 6.834.326, само на основу природног прираштаја и унутрашњих миграција, без спољних. Од тога 51,3 одсто чине жене, а 48,7 одсто мушкарци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

24 године након историјског окршаја на Еуру 2000. године у Белгији и Холандији, Србија и Словенија се од 15 часова састају у 2. колу групе Ц Европског првенства. Словенија је тада шокирала СР Југославију и повела са 3:0, али су Плави успели да остваре један од најлуђих повратака у историји Европских првенстава изједначивши резултат на 3:3 за само 6 минута.

20. 06. 2024. у 10:00

Коментари (0)

ТАКО ТО ИДЕ: Дан после Словеније стартери Србије нису изашли на терен, а Лука Јовић - јесте! (ВИДЕО)