ЗАМЕСИЛИ НАЈБОЉИ ЕКО-КЕКС У ЕВРОПИ: Прва победа студената Високе хотелијерске школе на такмичењу у Паризу после деценије учествовања
БРУЦОШИ Високе хотелијерске школе са одсека гастрономије направили су најбољи органски снек од безглутенских житарица и тропа цвекле.
У оквиру највећег европског сајма хране СИАЛ у Паризу половином октобра, одржано је студентско такмичење у креирању еко-иновативних прехрамбених производа - Ecotrophelia Europe 2022, а наши академци су у конкуренцији 15 тимова освојили златну медаљу.
Најбољи су били и као предузетници и у маркетингу, као и једини тим који не долази са технолошких факултета.
Према речима менторке др Ане Калушевић, студенти су имали задатак да направе производ намењен за исхрану људи. Веома је било важно испоштовати све еколошке моменте, од састава до паковања. Студентски тим, који је победио на националном такмичењу "Екотрофелија", морао је да уради бизнис план, као и да осмисли маректинг и то све на енглеском језику. Презентацију су имали пред међународним жиријем, где су били у обавези и да одговарају на њихова питања.
- Производ Beetscuits представља органски екструдирани снек-производ од безглутенских житарица и тропа цвекле - објашњава професорка Калушевић.
- У његовом саставу су житарице кукуруз и хељда, као и троп цвекле, то је део који остане када се ово поврће исцеди. Хрскавост су постигли печењем на температури не већој од 100 степени, јер је веома важно не уништити хранљиве материје што се на вишим температурама догађа.
Снек је у облику плочица и може служити као замена за хлеб, каже др Калушевић:
- Дуго траје, чак и када стоји отворен, није ломљив, не привлачи бактерије ни плесан.
Веома је практичан за мазање. Жири је оцењивао презентацију, укус, иновативност, као и индустријску применљивост, еколошки аспект. Такође, гледа се и амбалажа која мора бити биоразградива, дизајн. Размишљају и о некој већој производњи. Али, за то је неопходно да претходно оснују компанију. Студенти желе да њихов здрав производ буде доступан свима, по приступачној цени. Осам плочица у једном паковању могло би да кошта један евро.
Иако наши студенти на овом такмичењу учествују већ десет година, ово је прва победа.
Занимљиво је и да је екипа из Србије једина која долази из земље која није чланица Европске уније. У победничком Rooftop тиму су Анастасија Спасојевић, Магдалена Секулић, Нина Синђелић и Стефан Терек, а иницијалну идеју за производ су реализовали под менторством др Ане Калушевић. Удружење прехрамбених технолога Србије је обезбедило снажну подршку и помоћ за студентски тим кроз партнерство са различитим институцијама, компанијама и институтима.
НА ПЛОЧИЦАМА ДОМАЋИ АЈВАР И ЏЕМ
ДА су наши студенти водили рачуна о сваком детаљу показује и начин презентације. Иако су могли плочице да премажу разним слатким и сланим кремовима светских марки, они су се одлучили за домаћи џем и српски специјалитет, ајвар. Уз снек, они су тако представили и намазе који се традиционално користе у нашој земљи.
Препоручујемо
"УЧИНИЋЕМО СВЕ ДА СЕ КАО ЗЕМЉА УЗДИГНЕМО ПОСЛЕ ОВОГ УЖАСА" Вучић положио цвеће у школи "Владислав Рибникар" (ФОТО)
ПРЕДСЕДНИК Републике Србије Александар Вучић положио је цвеће у школи "Владислав Рибникар" на годишњицу убиства девет ученика и радника обезбеђења ове школе.
03. 05. 2024. у 07:26
ИСПОВЕСТ РОДИТЕЉА УБИЈЕНЕ АНГЕЛИНЕ АЋИМОВИЋ: Годину дана од масакра у Рибникару (ВИДЕО)
РОДИТЕЉИ убијене девојчице у Рибникару, Ангелине Аћимовић, говорили су за Новости у подкасту "Мислим да је важно".
03. 05. 2024. у 16:05
ПОСЛЕ ОПТУЖБИ ДА КРИЈЕ НАЦИОНАЛНОСТ И ВЕРОИСПОВЕСТ: "Ја сам Српкиња, крстићу сина у Храму!" Маја Беровић о ПРАВОМ имену и пореклу
"ЈА САМ Српкиња и поносим се тиме!"
01. 05. 2024. у 13:14
Коментари (1)