КРАЂУ ПРАВДАЈУ МИЛОШЕВИЋЕМ: Већ шест година манастир Дечани се бори за имовину

Д. ЗЕЧЕВИЋ

11. 10. 2022. у 09:00

ВИШЕГОДИШЊЕ одбијање извршења коначне и неопозиве одлуке Уставног суда да се манастиру Високи Дечани врати 24 хектара земље и мешање политичара у судске одлуке представља озбиљно подривање владавине закона и реда на Косову и Метохији.

КРАЂУ ПРАВДАЈУ МИЛОШЕВИЋЕМ: Већ шест година манастир Дечани се бори за имовину

Фото Д. Миловановић

Овакво поступање власти погоршава верске слободе и умањује поверење међу заједницама.

Ово је, између осталог, јуче саопштило братство манастира Високи Дечани, уз подсећање да су протеклих дана и председница и премијер Косова јавно изнели став којим одбијају да примене одлуку Уставног суда Косова из 2016. године о признавању 24 хектара манастирског имања.

И док из светиње СПЦ, која је под заштитом Унеска, истичу да су одлуку о враћању имовине подржали сви међународни фактори на Косову - УН, ОЕБС, ЕУ као и све дипломате западних земаља - косовски премијер Аљбин Курти оправдање за кршење сопствених прописа нашао је у - Слободану Милошевићу. Он је у недељу изјавио да је по питању повратка земљишта манастиру он "оптимиста", али је и изнео тврдњу да је "манастиру ову земљу поклонио Милошевићев режим". Он је казао и да упркос судској одлуци постоје и, како је навео, " управни предмети" везани за ову имовину.

И косовска председница Вјоса Османи поводом овог спора истакла је да "су одлуке и закони Милошевићевог времена непримењиви на Косову због своје дискриминаторске природе".

Она је у интервјуу за стране медије на питање када очекује да се реши питање повратка имовине манастиру Дечани истакла "да треба бити веома опрезан према преседану који се може створити таквом одлуком".

Дугогодишња опструкција одлуке о враћању имовине није спречила Османијеву да нагласи да је тзв. Косово пример за "заштиту културног и верског наслеђа".

ПОДРШКА ВЛАСТИ ИЗ ПРИШТИНЕ

СПРОВОЂЕЊЕ одлуке приштинског Уставног суда у рукама је општине Дечани, која је обавезна да манастиру врати 24 хектра имања. Општинари се на ову обавезу већ шест година системски оглушују, у чему имају подршку централних власти из Приштине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (3)

Ану сви знате, а ово је СИН Бранислава Лечића из првог брака