ЛАЖНИМ СЛИКАМА ПРИВЛАЧИЛИ ДОНАТОРЕ: Хуманитарна организација "28. јун" није објавила податке о резултатима својих добротворних акција

Е. В. Н.

06. 10. 2022. у 09:30

ХУМАНИТАРНЕ акције НВО "28. јун" организоване претходних година до краја су остале нетранспарентне, а ни донори, ни остатак јавности нису сазнали колико је новца скупљено и колико је стигло до најугроженијих.

ЛАЖНИМ СЛИКАМА ПРИВЛАЧИЛИ ДОНАТОРЕ: Хуманитарна организација 28. јун није  објавила податке о резултатима својих добротворних акција

Фото Инстаграм/28. јун

Судећи према њиховим објавама на друштвеним мрежама и званичном сајту, сви за које су тражили донације помоћ су и добили, али се не зна да ли су "хуманитарци" део задржали за себе.

Подаци о неким од највећих акција чије су вредности представили милионима долара показују да је разлика између објављене и реалне донације огромна! У акцији "Бој за Косово" навели су да је вредност поклоњене робе 1,5 милиона, да би се испоставило, када су одбачени лекови и опрема којима је истекао рок, да је вредност пет пута мања. Друга акција - "Српске земље, српски род", бар према њиховим најавама, требало је да буде још већа. Ни за овај пројекат јавност никад није сазнала комплетне податке о вредности и садржини хуманитарних пошиљака, нити о цени транспорта. Није објављен ни траг кретања новца.

У новој акцији добијају и подршку одређених политичара из Србије. Међу њима и Вука Јеремића, који је у том тренутку био на позицији председника Генералне скупштине Уједињених нација, а резултате пројекта "Српске земље, српски род" представљају симболично 28. јуна 2013. на скупу Срба у Канади, на Нијагариним водопадима, уз најаву да ће вредност акције бити пет милиона долара, од којих само за помоћ Книну 1,5 милиона.

Три године касније се испоставило да је испоручени износ био 15 пута мањи. Хуманитарци у објавама 2016. без икаквог објашњења кажу да је пошиљка Книну била вредна 10.000 долара.

Оно чиме се ова организација у сопственој промоцији на друштвеним мрежама служи је и илустрација различитих догађаја истом фотографијом. Један исти камион, на истом паркингу час испоручује помоћ код Берана, Книна и Ниша, а пре тога је била и слика за помоћ болници на КиМ.

Док траје акција "Српске земље, српски род", покрећу и помоћ поплављенима у Србији,2016., односно две године пошто су се поплаве десиле, а све илуструјући фотографијом потапања Ваљевске Грачанице, вероватно у сврху манипулације људима који не знају где се црква налази и зашто је потопљена. Никада после тога није приказано колико је новца прикупљено и коме су помогли у поплавама.

Врло брзо покрећу и кампању за прикупљање новца за помоћ изгорелој цркви Светог Саве у Њујорку, али без благослова свештенства. Не зна се колико су пара у акцији прикупили, а у медијима су објавили да су послали донацију од 1.000 долара.

Манипулације јавности и донатора могуће су, јер се у Србији рад хуманитараца недовољно контролише, а надзор се пооштри тек када неко упери прст у њих. За њихов рад најважније је да финансијски извештај поднесу на време надлежној пореској филијали.

- Држава избегава да хуманитарце ставља у било какав негативан контекст - кажу за "Новости" у једној НВО.

- У Србији не постоји закон о хуманитарном раду, који би решио многе проблеме. Зато се сви региструјемо као удружења или фондације и подлежемо Закону о удружењима грађана.

Значи, исти статус имамо ми и, рецимо, удружење риболоваца. Не плаћамо порез на донације и добит, а ако на крају године на рачуну остане део новца, ми се не опорезујемо као, на пример д.о.о., већ смо тога ослобођени.

ОЛАКШИЦЕ ЗА ХУМАНИСТЕ

КАДА би прописи постојали, као у другим европским државама, хуманитарне организације би добијале посебан статус у Агенцији за привредне регистре, а држава би могла да контролише њихов рад. Сада се све своди на ниво сугестије и савета како нешто да ураде.

Тамо где постоји закон о хуманитарном раду прописан, имале би посебан статус, а њихови донатори би имали пореске олакшице, али би држава о свему морала да добије уредну документацију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПРИЧА ЗА НЕВЕРИЦУ: Бора је легендарни ХИТ написао за пет минута - на салвети, у кафани