ВИРУС ВЕЋ РЕГИСТРОВАН, ВАКЦИНА СПРЕМНА: Да ли ће грип ове године „ударити“ јаче

Novosti online

05. 10. 2022. у 18:25

ГРИП не зна за границе, ни за пол, ни за године. Сваке године га добије око 30 одсто светске популације.

ВИРУС ВЕЋ РЕГИСТРОВАН, ВАКЦИНА СПРЕМНА: Да ли ће грип ове године „ударити“ јаче

Фото Shutterstock

Стручњаци поручују да је најбоља превенција вакцинација. Вакцине су стигле у домове здравља, а коме се саветују и какву сезону стручњаци очекују ове године говори прим. др Драгана Димитријевић.

Прим. др Драгана Димитријевић са Института "Батут" истакла је да што се тиче ове сезоне грипа није захвално правити предвиђања, али на основу неких показатеља можемо да кажемо да ће нам сезона бити изражена и то посебно на основу активности грипа у европском региону у међусезонском периоду.

- Пандемија нам је обележила животе и нашу стварност. Што се тиче грипа за 2020. и 2021. годину нисмо имали лабораторијску потврду, а за 2022.годину смо имали потврду активности грипа у нашој земљи - истакла је прим. др Драгана Димитријевић.

СИМПТОМИ ГРИПА

- Кашаљ, кијавица, повишена телесна температура, слабост, малаксалост, болест у мишићима. Суви кашаљ може да пређе у продуктивни. Вакцинација је број један у борби превенције од грипа. Важно је и да чувамо своје здравље и имунитет - истакла је проф Димитријевић.

Истиче да се ништа није променило када су вакцине у питању. Прати се план потреба, у понуди су четворовалентне и тровалентне вакцине Института Торлак. Грађани се јављају изабраном лекару, а битно је да пацијенти који желе да се вакцинишу треба да буду здрави.

- Имунитет траје од шест до дванаест месеци, заштитна антитела се стварају у периоду од две до три недеље. У периоду после вакцинације важан је већи опрез у комуникацији са људима - рекла је прим. Др Драгана Димитријевић.

БОНУС ВИДЕО -У ШКОЛАМА У ЧЕШКОЈ СВЕ ТЕЖЕ: Уместо грејања, ђацима поделили ћебад

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЛОВАЧКИ САВЕЗ ПРЕТИ ТУЖБОМ КАРЛЕУШИ: Позвали и Топалка - шта он каже на то