УПИС: Поздрављамо акцију државних органа у сузбијању превара и штетних појава у играма на срећу

Промо

05. 10. 2022. у 16:00

УДРУЖЕЊЕ приређивача игара на срећу (УПИС) поздравља најновију акцију државних органа којом су ухапшене особе за које се основано сумња да су извршиле кривично дело превара и прања новца, лажно се представљајући преко друштвених мрежа да имају везе са делатношћу игара на срећу.

УПИС: Поздрављамо акцију државних органа у сузбијању превара и штетних појава у играма на срећу

Фото: Промо

Уверени смо да је ово само почетак сузбијања илегалних појава којих има још много на црном тржишту где се не контролише ни зависност, ни малолетници, ни порекло новца, ни особе које незаконито посуђују новац на камату, нити се плаћају порези нити запошљавају радници. Све ово има јако лос утицај на друштво у целини и донекле криви слику о легалним приређивачима јер проблеми настају углавном овим путем.

УПИС већ годинама, својим саопштењима, анализама и студијама, упозорава на бројне злоупотребе са интернет „дојавама“, којима све већи број суграђана постају жртве преварних радњи. Као што и најновији пример показује, у ова кривична дела умешане су и поједине естрадне звезде и интернет инфлуенсери, који своју медијску и видљивост на друштвеним мрежама злоупотребљавају промовишући и олакшавајући извршење ових кривичних дела.

Црно тржиште представља убедљиво највећи генератор свих друштвених проблема и штетних појава повезаних са играма на срећу – малолетничког коцкања и проблема болести зависности од игара на срећу, а ни у ком случају то нису лиценциране, високо регулисане и са свим законима Републике Србије усклађене домаће компаније - приређивачи. Наше Удружење је у протеклом периоду на то много пута упозоравало, али смо и у протеклих неколико седмица били сведоци нових покушаја политизације овог веома озбиљног друштвеног питања и упирања прста на компаније које следе највише домаће и европске стандарде у заштити свих лица, а пре свега малолетника.

Овом приликом желимо да подсетимо да управо ове особе и недозвољене радње, која са високо регулисаном делатношћу игара на срећу немају никакве везе, представљају класични пример црног тржишта које генерише и бројне пратеће негативне друштвене последице – пре свега криминалитет, оличен у прању новца, утаји пореза и зеленаштву, али и болести зависности од игара на срећу, будући да су лишене икакве контроле надлежних финансијких и пореских органа, те да од људи који су њихове жртве практично изнуђују новац и учешће у играма на срећу. Такође апелујемо на званичне органе да овом проблему и у наредном периоду посвете дужну пажњу, али и на саме грађане да не наседају на лажне профиле и „дојаве“, јер и сами могу имати проблема са законом, те да услуге клађења користе само код лиценцираних приређивача.

Компаније чланице УПИС примењују највише светске стандарде у области заштите и нултог приступа игара на срећу малолетницима, односно превенције и упућивање на стручну помоћ у лечењу болести зависности оних играча код којих се неки од ових симптома развију. То је видљиво како испред тако и унутар уплатних места (строга забрана уласка малолетницима и мере превенције), а ову чињеницу потврђују и све овлашћене специјализоване установе у нашој земљи, које наводе да убедљиво највећи број људи који се за ову помоћ обраћа на те програме долази управо по препоруци запослених у нашој и другим компанијама чланицама УПИС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (0)