НИСУ ДОБИЛИ ВОДУ, А НИ ХРАНУ: Аустријски полицајци силом враћали мигранте у Србију

Танјуг

04. 10. 2022. у 09:11

АУСТРИЈСКА невладина организација "СОС Балканруте" (СОС Балканроуте) оптужује аустријске полицајце, који помажу мађарским колегама у обезбеђивању мађарско-српске државне међе, за насиље према илегалним мигрантима.

НИСУ ДОБИЛИ ВОДУ, А НИ ХРАНУ: Аустријски полицајци силом враћали мигранте у Србију

Фото: АП

"СОС Балканруте" подсећа да је Управни суд Аустрије 22. јуна донео пресуду да је такозвани "пушбек" избеглица из аустријске покрајине Штајерске био супротан закону.


Сада, наводе у саопштењу, аустријска полиција ипак спроводи исту праксу и то на мађарско-српској граници, уз физичко и психичко насиље.

"СОС Балканруте" позива се на изјаву једног 22-годишњег Мароканца, који је, у присуству посланице странке Зелених Аустрије Еве Ернст Дзидзиц, изнео тврдњу да су га аустријски полицајци, уз примену силе, из Мађарске вратили у Србију.

Овај илегални мигрант се налази већ шест месеци у Србији, а интервјуисан је у илегалном избегличком кампу у Хоргошу.

Тврди да је у ноћи између 23. и 24. септембра заустављен на мађарском путу М55, недалеко од српске границе.

Њега је, како тврди, зауставила патрола у којој су били и аустријски полицајци, а своју тврдњу поткрепио је описом униформе.

- Открили су нас ноћним камерама и зауставили нас на веома агресиван начин, са пендрецима. Натерали су нас да клечимо на хладном тлу и почели да нас ударају ногама. Питали би с времена на време да ли тиме имамо проблем, а ко је потврдно одговорио, бивао је даље ударан ногама. Уклонили су наше СИМ картице из мобилних телефона, које су бацили на под - испричао је он.

Мароканац каже да су они све откривене илегалне мигранте одвели на веома хладно место, где су их натерали да даље седе на хладном.

Тврди да су мигранти тражили воду и храну, али да то нису добили.

У неком тренутку, додаје, возилима за депортацију одвезли су их до границе Србије и уз примену силе натерали да се врате у Србију.

- Искуство младића нажалост није појединачни случај. Више особа је известило о "пушбеку" од стране аустријских полицајаца, а међу њима је и малолетан Авганистанац, који је аустријске полицајце препознао по униформи и језику. Пришло нам је много људи који тврде да су их аустријски полицајци враћали илегално у Србију иако су тражили азил. За разлику од ранијих изјава овај пут све смо чешће суочени са тврдњама да аустријски полицајци примењују силу и психички злостављају мигранте - каже Петар Росандић, председник "СОС Балканруте ".

Ова организација захтева од Министарства унутрашњих послова Аустрије да под хитно повуче своје полицајце из Мађарске и обустави учешће у активностима борбе против илегалне миграције на мађарско-српској граници.

На тврдње о злостављању миграната је посланица НЕОС-а Штефи Криспер затражила успостављање независног мониторинга деловања аустријске полиције у иностранству.

Посланица Зелених Ернст-Дзидзиц, која је недавно посетила погранични регион, каже да трагови на телима избеглица потврђују њихове тврдње.

БОНУС ВИДЕО: СРПСКА АКАДЕМИЈА НАУКА И УМЕТНОСТИ: Кућа знања и чувар српске културе и идентитета
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

У БЕСЕДИ за славском трпезом у манастиру Хиландар на Светој Гори, игуман Методије позвао је данас окупљене вернике и сав верни народ да се помоле за судбину Косова и Метохије, као и за оне који ће одлучивати о судбини јужне српске покрајине.

27. 01. 2023. у 15:36

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

У смесу за сарму увек додајте нешто сувог меса, сарма ће добити финији укус, али ипак морате да пазите да због сувог меса не буде прежестока. Пре него што ставите суво месо у сарму обавезно га прокувајте.

27. 01. 2023. у 18:41

ЈЕЗИВО ОСТРВО ЗМИЈА: Држава забранила приступ због отровница - измасакрирале породицу светионичара

ЈЕЗИВО ОСТРВО ЗМИЈА: Држава забранила приступ због отровница - измасакрирале породицу светионичара

ОСТРВО змија, који се налази само 30 километара од обале бразилског града Сао Паола, заиста оправдава своје име. Мада сателитски снимци показују обиље вегетације, стеновите обале и кристално чисто море, ово острво је легло змија.

27. 01. 2023. у 21:00

Коментари (0)

БИЛО МИ ЈЕ МНОГО ТЕШКО: Јелена открила какав је Новак отац