БРУКА: Сарајево не да професору Ковићу да посети гробове својих предака

Novosti online

01. 10. 2022. у 20:37

ПРОФЕСОРУ Филозофског факултета Универзитета у Београду Милошу Ковићу Сарајево већ више од шест месеци не дозвољава да уђе у БиХ, због чега му је не само отежан рад на Универзитету у Источном Сарајеву, него му је ускраћено и право да посети гробове својих предака.

БРУКА: Сарајево не да професору Ковићу да посети гробове својих предака

Фото: Н. Скендерија

Историчар Ковић, који је у марту на путу да одржи предавање у Источном Сарајеву, враћен са границе под образложењем да је "претња за безбједност БиХ", рекао је за Срну да је забрана његовог уласка сасвим очигледно била демонстрација силе политичког Сарајева и показатељ да се Републици Српској уводи забрана слободе мисли и говора.

- Према мом мишљењу, то је и демонстрација силе према Републици Српској, а у исто време сигнал реалног утицаја Републике Српске на политички живот у БиХ и нарочито на безбедносне службе које су забраниле мој улазак у БиХ - истакао је Ковић.

Ковић је навео да он и његов адвокат из Републике Српске, прикупљају податке и у преписци су са органима власти у Сарајеву, јер је то све што може да учини као грађанин.

- Јасно је да су прекршили закон БиХ закон о странцима и јасно је да нису поступали по законима БиХ, осим тога, према Уставу БиХ гарантована је слобода мисли и говора - додао је Ковић.

Према његовим речима, испоставља се да у Сарајеву, постоје људи које закони не занимају и да очигледно слушају налоге некога кога закони БиХ ни по чему обавезују.

Ковић је рекао да је "иронија историје" то што му је улазак у постојбину његових предака забранио човек за кога је "тешко утврдити да ли је или није дипломирао".

- Добио сам информације да је шеф Обавештајно-безбедносне агенције (Мехмед Османагић) човек против кога се водила истрага због фалсификовања дипломе, за кога је тешко утврдити да ли је или није дипломирао. Да доживим да ми неко такав забрани улазак у БиХ, одакле је моја породица по мајци потиче и да не могу да посетим гробове својих предака који су страдали у геноцидима у два светска рата и да ми то забрани наречени господин по нечијим саветима - то је иронија историје - додао је Ковић.

Он је нагласио да то прима са миром, јер зна да није ни први Србин или српски историчар који је изложен прогону у БиХ, нити ће бити једини.

- Ово што ја доживљавам није ништа у односу на оно што преживљавају сваког дана моја браћа у Републици Српској и моје колеге како данас, тако и у току целе своје историје - рекао је Ковић, који се бави истраживањем међународних односа и историје политичких идеја с краја 18. и почетка 20. века.

Ковић је указао да на трибинама настоји да говори о ономе што добро зна, а то је историја, али да када се говори о историји, не може да се не говори и о садашњости и указује да је тешко размишљати о томе шта је то што је некоме у Сарајеву могло да засмета у ономе што је изговорио.

- Највећи геноцид у историји света почињен је над староседеоцима америчког континента, тако да наравно да поредим америчке нападе и агресије, са оним што су САД учиниле српском народу у Крајини, не само у бившој Републици Српској Крајини, него и о Крајини у БиХ, и наравно да поредим то што су радили са оним што су радили Србима на Косову и Метохији - додао је Ковић.

Према његовим речима, Србе на Косову и Метохији држе у гетоима по сличном моделу како држе староседеоце америчког континента у резерватима.

Ковић је подсетио да Англосаксонци имају дуго колонизаторско искуство и оценио да сада на српском народу покушавају да примене моделе које су примењивали у Индији, на Филипинима и на америчком западу.

- Али, ми смо Срби, не иде то тако са нама, никада није могло, а неће моћи ни у будућности. И, ми нисмо староседеоци америчког континента, постоје неке велике суперсиле које су врло заинтересоване за наш опстанак, тако да ми у овој борби нисмо сами, и сви то добро знамо. Мислим на Русију пре свега, али и на Кину - рекао је Ковић.

Он је додао да је дубоко захвалан на томе што су се, када се догодила забрана, о томе огласиле све личности од формата и значаја у Републици Српској и да верује да је било покушаја да се нешто учини, као и да му из Српске стиже "огромна и снажна подршка омладинских удружења".

Ковић је рекао да су у Београду о ограничавању његове слободе кретања јавили сви значајнији медији, али да се из власти "нико није огласио".

(СРНА)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ИЛИЋ ИЗНЕНАДИО: Жени сам запалио одећу! Све због алкохола - певач признао зашто је престао да пије