ЈУРИШ ПРЕМА "КАПИЈИ СЛОБОДЕ": Промоција монографије тачно 106 година након што су јунаци заузели врх планине Ниџе

Б. Субашић

01. 10. 2022. у 09:41

МОНОГРАФИЈА "Битка на Кајмакчалану" Игора Гојковића у издању Медија центра Одбрана, представљена је тачно 106 година пошто су 30. септембра 1916, после 22 дана крваве битке српски ратници заузели сурови планински врх висок 2.025 метара.

ЈУРИШ ПРЕМА КАПИЈИ СЛОБОДЕ: Промоција монографије тачно 106 година након што су јунаци заузели врх планине Ниџе

Фото З. Јовановић

- Дринска дивизија заузимала је јуришима ров по ров, камен по камен, тачку по тачку. После успеха на Кајмакчалану уселедиле су битке у окуци Црне реке и ослобођење Битоља. Овим победама већи део српске војске нашао се на тлу отаџбине, што је имало велики морални значај за сваког војника, али и огроман политички значај за Краљевину Србију. Заузећем Кајмакчалана отворена је "Капија слободе" кроз коју ће након две године упорних борби проћи победоносни српски пукови ослобађајући поробљену отаџбину. Ова изузетно важна битка, нажалост никада није у потпуности и детаљено обрађена у нашој историографији - истакао је пуковник др Далибор Денда из Института за стратегијска истраживања, представљајући монографију у Дому Војске.

Аутор Игор Гојковић, новинар и публициста, рекао је да је пре 10 година сам схватио да не постоји ниједна књига која је до краја описала битку на Кајмакчалану, једну од највећих у српској историји.

Фото З. Јовановић

- Током 22 дана српски војници су јуришали на по 1.000 метара више, добро утврђене, бугарске положаји да би заузели коту 2025 на којој је била граница Србије из које су 10 месеци били изгнани. Највећа вредност ове битке били су људи, који су јуришали кроз снег, поларну хладноћу и оркански ветар који је обарао и гранате рововских топова. Зато сам се фокусирао на оне који су се борили и гинули и на детаљну реконструкцију битке по данима - каже Гојковић.

Фото З. Јовановић

ПОСВЕТА НЕПОЗНАТИМ ХЕРОЈИМА

КЊИГА "Битка на Кајмакчалану" је искорак у односу на писање домаће војне историографије, каже пуковник др Далибор Денда:

- Главни јунаци књиге су српски људи, од нижих официра и подофицира, до обичних војника, који су у историји често прећуткивани или збирним именима приказани као делићи супериорне српске војне организације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МНОГИ ГА ОСУДИЛИ, МЕМЕДОВИЋ ТРАЖИО ИЗВИЊЕЊЕ: Како је Богдановић правдао оштре речи о ЖЕНАМА ФУДБАЛЕРА - У животу сам имао три ауторитета