РУСИЈА МУ ВРЕДНИЈА ОД СВЕГА: Историчар Милован Балабан анализира политички пут Владимира Путина

В.Н.

28. 09. 2022. у 22:22

ПОСЛЕ низа трибина о историји Русије у последњих сто година, историчар Милован Балабан сматра да је важно наставити са разговорима о садашњим приликама како бисмо успели да проникнемо у дух Русије и цивилизације која живи на њеном тлу и како бисмо боље разумели актуелну ситуацију.

РУСИЈА МУ ВРЕДНИЈА ОД СВЕГА: Историчар Милован Балабан анализира политички пут Владимира Путина

Фото: КЦНС

Балабан  наводи како се морамо вратити на извор културе и сагледати цивилизацију која је постала супротност Западу и која је друго у односу на њега. Те цивилизације временом су се све више удаљавале, а политички Запад је изградио мрежу институција и постао „супер наддржава" која агресивним ставом намеће своје политичке обрасце. С друге стране, Путин је, како Балабан наводи, редефинисао пропалу Русију и суочио се с проблемом пљачкашке приватизације. Схватио је да у неолибералном друштву мора прихватити правила игре па тек онда изградити ауторитет и популарност у народу. 

Као „продукт бољшевичког система" и припадник КГБ-а брзо је детектован као опасност по САД, а данас „нема особе на Западу коју толико анализирају како би предвидели њене следеће потезе".

Путин је радио на спречавању дезинтеграције при сукобу са Чеченима и његове стратегије показале су се као делотворне. 

Успоставио је вертикалну власт и сузбио сепаратистичке покрете, а затим консолидовао Русију, најпре на економском плану. Обрачунао се са одређеним непослушним олигарсима који су почели да улажу новац у Русију и престали да се мешају у политику. Балабан истиче да Путин није вратио функцију државе у законске оквире већ је центар одлучивања пребачен са мафијашких структура на државне. 

- Тврд човек који је учен да је држава изнад свега - који је вратио некадашњу совјетску химну како би асоцирала на моћ и славу велике империје, који има радикалне приступе обнови моћи Русије, биће тема и наредне трибине Милована Балабана.

Предавање Милована Балабана „Путин (И део)" може се  погледати на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

БОНУС ВИДЕО:

ИСПРАЋАЈ ШИНЗА АБЕА: Око 700 званичника на државној сахрани

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ТУКАО МЕ ЈЕ ДОК САМ БИЛА ТРУДНА: Петројка из серије Село гори прошла кроз пакао, због насиља се породила у осмом месецу

ТУКАО МЕ ЈЕ ДОК САМ БИЛА ТРУДНА: Петројка из серије "Село гори" прошла кроз пакао, због насиља се породила у осмом месецу

ГЛУМИЦУ Тијану Вучетић најшира публика упознала је као симпатичну и несналажљиву Петројку у серији "Село гори, а баба се чешља", али она се у последње време ретко појављује у јавности.

27. 11. 2022. у 07:42

Коментари (0)

ХАОС У АВИОНУ: Због прекршаја двоје путника - ИЗБАЦИЛИ све напоље (ВИДЕО)