СПРЕМНО 396.000 ДОЗА: До краја седмице биће завршена дистрибуција цепива против сезонског грипа

Б. Радивојевић

29. 09. 2022. у 08:15

ДИСТРИБУЦИЈА 373.360 доза "Санофи Пастерове" четворовалентне вакцине против грипа, и 22.640 доза произведених у "Торлаку", биће завршена до краја седмице, а вакцинација ће у већини домова здравља почети у понедељак.

СПРЕМНО 396.000 ДОЗА: До краја седмице биће завршена дистрибуција цепива против сезонског грипа

Ове године могуће више инфлуенце, Фото Н. Карлић

Претходне две сезоне грип је био потиснут короном, па се спорадично регистровао, али искуство са јужне хемисфере, која се суочила са повећаном стопом учесталости грипа, најављује да би ове јесени и зиме и код нас могло да буде више инфлуенце.

У Институту за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" наводе да је у Аустралији ове године сезона грипа почела раније него обично, а у току првог месеца регистрована је готово половина укупног броја случајева који су лане забележени током читаве сезоне.

Запажено је веће оболевање у дечјем узрасту, а значајан проценат оболелих је морао бити лечен у болничким условима.

- Укључујући и већу осетљивост популације због изостанка излагања вирусу грипа током пандемије ковида 19, очекивано доминантно присуство типа А Х3Н2 вируса у циркулацији, могли бисмо се суочити са масовнијим оболевањем у сезони грипа пред нама, посебно ако обухват имунизацијом приоритетних циљних група буде низак - наводе у "Батуту".

После више година примене сезонске тровалентне вакцине против грипа, ове сезоне имамо четворовалентну. Како на глобалном нивоу тип Б грипа има од 20 до 30 одсто оболелилих, у састав сезонске вакцине поред два типа А (АХ1Н1 и АХ3Н2), уврштена су и два типа Б вируса.

Вакцина се ка регионалним заводима дистрибуира према плану потреба који је направио "Батут", а одатле на вакциналне пунктове у домовима здравља. Вакцина против грипа може да се прими истовремено са вакцином против ковида 19 или са вакцином против обољења изазваних стрептококусом пнеумоније за особе у посебном ризику, при чему се вакцине дају у различите руке.

КО ИМА ПРАВО О ТРОШКУ РФЗО?

ВАКЦИНА је о трошку здравственог осигурања обезбеђена за ризичне категорије: особе са хроничним поремећајима плућног система (укључујући астму), хроничним поремећајима кардиоваскуларног система (искључујући хипертензију), метаболичким поремећајима (укључујући шећерну болест, гојазност са БМИ већим од 40), бубрежном дисфункцијом, хемоглобинопатијом, хроничним неуролошким поремећајима, малигним обољењима...

Затим за особе са имуносупресијом (укључујући оне са ХИВ/АИДС), старије од 65 година, запослене у здравственим установама, запослене и кориснике социјалних установа...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (0)

КИША ПРЕЛАЗИ У СНЕГ: Данас нас очекује наставак падавина, а од понедељка и јаче захлађење