"28. ЈУН" НИЈЕ ДАО НИ ДИНАР: НВО објавила да је донирала 200.000 динара "Тиршовој", у болници демантују

Е. В. Н.

29. 09. 2022. у 09:33

НЕВЛАДИНА организација "28. јун" објавила је прекјуче на свом инстаграм-налогу да је Универзитеској дечијој клиници "Тиршова" уплатила 200.000 динара "како би се наставило лечење дечака Павла Димитријевића".

28. ЈУН НИЈЕ ДАО НИ ДИНАР: НВО објавила да је донирала 200.000 динара Тиршовој, у болници демантују

Фото: Инстаграм/28.јун

Међутим, нашој редакцији јуче је потврђено у "Тиршовој" да никакав новац од ове организације није легао на њихов рачун, нити је он потребан, јер се у "Тиршовој" и свим другим државним клиникама у Србији сва деца лече потпуно бесплатно!

Дечак је, због урођеног расцепа усана и непца, примљен у болницу ове недеље и биће оперисан чим се опорави од прехладе.

- Проверили смо, никаква уплата на наш рачун од хуманитарне организације "28. јун" не постоји, нити је могуће, бар на тај начин, уплатити донацију, коју су нам наводно дали - каже др Бранислав Трифуновић, начелник Одељења за пластичну и реконструктивну хирургију у УДК "Тиршова", који лечи малог Павла.

- Дечак је у понедељак примљен болестан, због чега чекамо са операцијом расцепа усне. То је захват који се ради о трошку здравственог осигурања, без икакве потребе за покретањем хуманитарних акција и прикупљања новца, ни за покривање наводних трошкова, ни за донације клиници. Та организација је дефинитивно претерала са ширењем неистина. Павле има вирусну инфекцију и биће оперисан чим оздрави.

НВО "28. јун", како су "Новости" и раније писале, на друштвеним мрежама и свом сајту позива доноре да уплаћују новац за помоћ социјално угроженој породици Димитријевић, све време у први план стављајући Павлову болест и чињеницу да му је потребно, како наводе, десет операција. Како смо и указали у претходним објавама, Димитријевићима је заиста потребна нова кућа, за коју су из ове организације обећали да ће је купити, али смо објавили и да је непрофесионално користити Павлову болест да би се емотивно манипулисало потенцијалним донорима, код којих се ствара утисак да је новац потребан за његово лечење, иако је оно потпуно бесплатно.

"Новости" су већ писале да трошкове захвата који је потребан Павлу покрива РФЗО и да је Србија једна од ретких држава у Европи у којој је ова операција за пацијенте потпуно бесплатна. Позиви за помоћ од стране "28. јуна", међутим, не престају.

На њиховом сајту, међутим, није могуће пронаћи податак колико је новца скупљено за ову породицу и да ли је то довољно за куповину сеоске куће.

ПРИТИСЦИ НА РЕДАКЦИЈУ "Новости"

ХУМАНИТАРЦИ из организације "28. јун" нису се либили ни да путем друштвених мрежа оптужују наш лист због наводних ширења неистина. Притисак на наш лист врше и тако што шаљу саопштења другим редакцијама да ће тужити "Новости", а објављују то и на друштвеним мрежама. Коментари на њихове објаве пуни су увредљивих порука нашим новинарима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

ЧЕМУ ЗАПРАВО СЛУЖИ РУЧИЦА У АУТУ: Видео запрепастио мреже: Нисам ово схватила за 42 године живота