МАТИЦА СРПСКА ОБЕЛЕЖАВА ВАЖАН ДАН: Вучевић поручио "Идентитетско питање је једно од најважнијих и нико нема право да га отима" (ФОТО)

Novosti online

26. 09. 2022. у 13:37

У Матици српској, једној од најважнијих установа у нашој земљи, представила је данас Прву и Другу књигу Трећег тома Српске енциклопедије. Догађају су присуствовали председник Матице српске Драган Станић, градоначелник Милош Вучевић и епископ бачки Иринеј Буловић.

МАТИЦА СРПСКА ОБЕЛЕЖАВА ВАЖАН ДАН: Вучевић поручио Идентитетско питање је једно од најважнијих и нико нема право да га отима (ФОТО)

Фото Н. Карлић

Актуелни градоначелник Новог Сада Милош Вучевић напоменуо је да је снага једне државе у економији и одбрамбене моћи, али и на снази културе и обнови духовних вредности једног друштва.


- Како је Нови Сад снажио ми смо били спремни да тако оснажени помогнемо на стварању нечега што никад нисмо имали као народ, а говорим о Српској енциклопедији. Матица српска нас је привилеговала да будемо савременици овакве националне драгоцености. верујем да ће Матица српска бити права кошница напе духовне вредности и традиције, да ће нас окупљати и опомињати и пре свега стварати, као што пчеле праве мед и саће, тако ће и ова наша Матица стварати, писати и чувати још много битних књига. А Српска енциклопедија је књига над књигама - нагласио је Вучевић.

Професор др Драган Станић, председник Матице српске, истакао је да је до сада урађено преко 4.200 страница енциклопедијског формата.

- Председник републике Александар Вучић је обратио пажњу на оно што се у енциклопедистици ради у Матици српској и помогао да се објаве две књиге и да се до краја следеће године заврши и објави и трећа. Веома сам захвалан и господину Милошу Вучевићу што је све ове године Матици српској поклањао дужну пажњу, коју нису сви тако поклањали - истакао је Станић.

Присутнима се обратио и епископ бачки Иринеј Буловић речима да Матица српска у борби за очување културе заузима прво и најчасније место.


Вучевић се након догађаја огласио и на свом "Инстаграм" налогу.

- Идентитетско питање је једно од најважнијих и нико нема право да га отима. Ова енциклопедија је један од начина да сачувамо наш идентитет, јер ће на једном месту бити сабрана знања о српском народу, како би могла да се шире даље.


Српска енциклопедија је наша лична карта. Наш ЦВ, како би данашње генерације рекле.

Желим да честитам Матици српској на преданом и изнад свега посвећеном раду, на снази и знању на скупљању грађе за ово капитално дело, које је и огледало нашег друштва данас, јер нас је ујединила жеља да својим потомцима оставимо записано свесрпско сведочанство - написао је градоначелник Новог Сада.

 


БОНУС ВИДЕО: Свечано отворен Сентандрејски парк у Новом Саду
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МОЈ ОМИЉЕНИ ПРАЗНИК: Како су Ана и Владе Дивац прославили Тенксгивинг (ФОТО)