ЋЕЛИЈЕ ДОНОРА ТРАЖИ ВЕЋ 108 ПАРОВА И ЖЕНА: Велико интересовање особа које имају проблем са стерилитетом

Б. Радивојевић

24. 09. 2022. у 16:00

УВОЗОМ сперматозоида из репродуктивне банке у Шпанији, 15 жена из Србије које су досад "стале у ред" први пут у нашој земљи добиће шансу да, и без партнера, постану мајке.

ЋЕЛИЈЕ ДОНОРА ТРАЖИ ВЕЋ 108 ПАРОВА И ЖЕНА: Велико интересовање особа које имају проблем са стерилитетом

Проф. Александар Стефановић, Фото Танјуг

Иако је Законом о биомедицински потпомогнутој оплодњи (БМПО) предвиђено да и сингл даме могу на вантелесну, то у пракси није могло да се спроведе. При Клиници за гинекологију и акушерство УКЦС, 2019. године оформљена је банка репродуктивног материјала, али - нема донора. Увоз је остао једина опција, а после потписивања уговора са банком у Шпанији, поред 15 жена без партнера, за донорске сперматозоиде пријавило се до сада и 68 парова, а за донацију сперматозоида 25.

Професор др Александар Стефановић, директор Клинике за гинекологију и акушерство УКЦС, каже да се још прикупљају подаци о потребама за јајним ћелијама и сперматозоидима да би могли да упуте одговарајући захтев банци са којом су потписали уговор. Кол-центру на број 011/36-15-607, у Клиници за гинекологију и акушерство УКЦС, заинтересовани могу да се јаве радним даном од 12 до 14 сати. На телефон се јављају лекари који су специјализовани за ВТО и који воде евиденцију о потребама.

- Када се испуне сви услови које је држава прописала и донесе се одлука да пацијенти могу да раде поступак, може да почне процедура захтева за увоз, али засад не можемо рећи колико ће то да траје - каже проф. Стефановић.

- Проналажење адекватних ћелија у складу са потребама није тако брз процес и траје и више месеци. Свакако да ћемо се трудити да свим заинтересованима омогућимо да се то реализује што брже.

Парови ће плаћати трошкове репродуктивног материјала, док ће сам процес оплодње, према прописаним критеријумима, бити обављан о трошку здравственог осигурања.

Професор Стефановић открива за "Новости" да ће цена за сперматозоиде бити око 500 евва, а за јајне ћелије неколико пута више, зависно од броја тражених ћелија, начина транспорта... То је, ипак, значајна предност, јер су парови који су ишли у стране центре, због немогућности да овде ураде оплодњу са донорском ћелијом, за донацију и поступак издвајали 5.000 до 8.000 евра. Јефтиније су пролазили они који су из донације узимали сперматозоиде, јер за разлику од јајне ћелије, која кошта углавном око 3.000 евра, цена за сперматозоиде у страним банкама је од 500 до 800 евра.

- Поступци БМПО са донираним ђелијама моћи ће да се раде у свим државним и приватним центрима који и сада раде овај посао, а саме ћелије ће се набављати посредством банке у Клиници у Вишеградској, она ће обављати увоз и складиштити материјал - објашњава професор Стефановић.

- Према досадашњим подацима које имамо, парови и појединци су нам најављивали да би радили овај поступак у различитим центрима за БМПО у Србији, али, на наше задовољство, највише њих је најавило да би то радили у Клиници за гинекологију и акушерство УКЦС.

Србија о увозу донорског репродуктивног материјала преговара и са донорском банком у Данској и очекује се да ће ускоро и са њом, по истом моделу као и са шпанском, бити потписан уговор.

- У току су завршни преговори и усаглашавања са још неким банкама, па очекујемо и потписивања уговора ускоро - каже проф. Стефановић.

- Морам да подсетим да јако мало држава у Европи има државне банке репродуктивних ћелија, ткива и органа као што има Србија. Углавном се у другим земљама ради о приватним банкама формираним при приватним центрима за ВТО, који наплаћују и ћелије и саме поступке, што износи више хиљада евра. Код нас ће се, за оне парове који испуњавају услове, поступци са донираним ћелијама радити о трошку државе, што је огромна олакшица, због чега смо захвални и држави и Министарству здравља. Наравно, велика олакшица је и то што ће парови и појединци моћи да ове поступке обаве у својој земљи, без трошкова пута и смештаја у страним земљама, као што је то до сада био случај.

ДАВАЛАЦ ОСТАЈЕ ТРАЈНО НЕПОЗНАТ

ПАРОВИ ће донора моћи да бирају на основу физичких карактеристика: висине, боје очију и косе, као и посла који обавља и интересовања, али неће знати његов идентитет. И према европским и према нашим прописима, примењиваће се искључиво трајно непознато донорство. Репродуктивни материјал једног донора не може бити коришћен више пута у истој земљи. Изузетак је само уколико мајка, која је уз помоћ донора добила дете, пожели још потомака. Али ако после првог не жели још деце, преостали материјал се уништава.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

ДАНАС ЈЕ ВАВЕДЕЊЕ, А ДУВА ЈАК ВЕТАР: Шта то значи по народном веровању