НАЈБОЉЕГ НАУЧНИКА ТЕРАЈУ СА ФАКУЛТЕТА? Академик Иван Гутман одлази са крагујевачког ПМФ, јер му је понуђена 70 одсто мања плата

Љ. БЕГЕНИШИЋ

24. 09. 2022. у 08:00

АКАДЕМИК Иван Гутман, један од најцитиранијих научника на свету, више неће предавати на Природно-математичком факултету Универзитета у Крагујевцу, где је био анагажован као професор емеритус, што је доживотно звање регулисано законом.

НАЈБОЉЕГ НАУЧНИКА ТЕРАЈУ СА ФАКУЛТЕТА? Академик Иван Гутман одлази са крагујевачког ПМФ, јер му је понуђена 70 одсто мања плата

Фото Танјуг

Њему, наиме, уговор о ангажману истиче 1. октобра, а управа факултета понудила му је нови уговор под условима који професору нису били прихватљиви. Њему је предочено да ће плата коју ће примати за свој рад бити умањена за 70 одсто.

Сматрајући да је тај предлог понижавајући и увредљив, академик Гутман одбио је да потпише уговор, чиме је, након 45 година, његов ангажман на овом универзитету завршен.

Оценио је и да је управа факултета знала да он такав уговор неће потписати, да му је зато и понуђен, те да је то био начин да га отерају са ПМФ.

- Нико ко држи до себе овакав непристојни предлог не би прихватио - навео је проф.

Гутман у писму деканки ПМФ, професорки Марији Станић.

- Још горе, ви сте унапред знали да ја такав уговор нећу прихватити. Стиче се утисак да је била намера да ме се елиминише са ПМФ. Нећу у то да поверујем. Ако се хтело, то јест, ако сте ви хтели да напустим ПМФ, онда се то могло учинити на деликатнији и хуманији начин.

Професору је уговор нуђен два пута, најпре 23. јуна, са истим условима, а он је крајем августа деканки упутио писмо у нади да ће уговор бити продужен, а у коме стоји:

- Ја сам професор емеритус, а то значи да остајем доживотно везан за ПМФ и Универзитет и то не зависи од тога ко су тренутни декан или ректор. Међутим, ако не буде постојао уговор о ангажовању, онда нећу моћи ништа да радим на ПМФ и УК.

За предлог о продужењу уговора са 30 одсто досадашњих примања Гутман у том писму наводи да је "понижавајући и увредљив". Сада је поново добио исту понуду.

- На срамотан начин прекинуће се и завршити мој рад на ПМФ и крагујевачком универзитету, после 45 година - поручио је у новом одговору.

С друге стране, на факултету кажу да је потпуно нетачно да је овај факултет дао отказ или отпустио професора Гутмана.

- Професору је истекао десетогодишњи уговор који је, након одласка у старосну пензију, имао са Факултетом као професор емеритус - наведено је у саопштењу ПМФ.

- Факултет је још у јуну припремио нови уговор о ангажовању. Понуђени уговор је у складу са Законом о високом образовању, Статутом Универзитета у Крагујевцу и прописима ПМФ.

Упркос нашој захвалности, поштовању и безрезервној подршци научном раду професора Гутмана, Факултет не може да потпише уговор који је у супротности са наведеним правним актима.

Иначе, овај научник светског гласа, који се бави математиком и хемијом, на крагујевачком ПМФ предавао је више предмета из области физичке, компјутерске и теоријске хемије, а држао је предавања и на многим светским универзитетима. Научни сајт Research.com ове године га је ставио на 45. место најцитиранијих математичара на свету. Али његово име се помиње и код инжењерства и технологија, и то на високој 123. позицији, па је и у овој области најбољи у Србији. Објавио је сам или у коауторству око 1.400 научних и 300 стручних радова, који су цитирани преко 30.000 пута. 

МЕЂУ 5.000 НАЈВЕЋИХ УМОВА НА СВЕТУ

ЧУВЕНИ Универзитет Стенфорд рангирао га је међу 5.000 најумнијих научника на свету. И ту је убедљиво најбоље пласиран од свих наших истраживача, а први следећи је на позицији између 70.000. и 80.000.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ВИШЕ од 300 Куртијевих специјалаца до зуба наоружаних пешке је, у пратњи бројних оклопних возила, умарширало синоћ из правца Јужне у Северну Митровицу и упутило се у правцу Бошњачке махале, сазнају "Новости". Аљбин Курти је очигледно кренуо у финални покушај окупације севера Косова и Метохије.

08. 12. 2022. у 20:54 >> 23:37

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

ВЛАДИКА ПЕТАР II Петровић Његош био је и остао упамћен као врло харизматична личност, маркантни владар, али и дубоко просветљена мисаона фигура о чему сведоче његова знаменита књижевна дела. Иако су у усменој традицији и писаној историји његов лик и дело опште познати, неки битни детаљи из његовог живота слабо су познати.

08. 12. 2022. у 18:51

Коментари (30)

КАКО ЈЕ МАКСИМ ГОРКИ ПИСАО О СРБИМА: Они су Руси колико и ми, ово је наша земља, овде су људи ЉУДИ, народ који се бори за слободу