ЈЕЛИ СТЕ ВУДИ ВИРШЛЕ? Уколико вам се јаве ови сиптоми због листерије, хитно се јавите лекару - труднице ризична група

Новости онлине

23. 09. 2022. у 12:30

САОПШТАВАЈУЋИ да се „Вуди” производи повлаче са тржишта Србије (и региона) због присуства бактерије листерије, Управа за ветерину навела је да листерија може да изазове тровања храном, „нарочито код осетљивих категорија популације“.

ЈЕЛИ СТЕ ВУДИ ВИРШЛЕ? Уколико вам се јаве ови сиптоми због листерије, хитно се јавите лекару - труднице ризична група

принтсцреен /Јутјуб

- Цео ланац који се бави контролом безбедности хране почев од самог увоза до пласмана на тржиште је затајио. Заборавили су у потпуности да се примењује Закон о безбедности хране. То је обавеза. Ако нешто пласирамо на тржиште, морамо да проверимо у целости његов квалитет. Да ли испуњава све стандарде који су потребни да би се он пласирао на тржиште, али прво да ли је он безбедан да се може пласирати. Ако производ није безбедан, одмах се повлачи са тржишта - рекао је Марко Драгић, правни саветник Националне организације потрошача Србије.

- Да смо урадили све по процедури, видели бисмо да са виршлама нешто није у реду чим би прешле границу. Требало је да се узме један узорак и да се на том једном узорку уради сва потребна контрола. Уколико испуњава све стандарде који су дефинисани безбедношћу производа, онда тек може да се пласира на тржиште. У целом систему је евидентно да је био пропуст надлежних органа који су морали то да ураде, а они нису. Не могу појединачно да кажем ко је тачно затајио, али цео ланац је крив. Почев од Управе царине која врши контролу, Управе за ветерину и наравно произвођача који је, као први у ланцу, требао да прегледа производ. Те исте службе које су заказале сада могу да се покажу на делу и кажу колико је производа купљено како би показали да раде у интересу грађана.

Шта се дешава са инспекцијама и какву храну једемо?

Драгић је казао да је велики проблем, и у овом случају, то што у нашем законодавству не постоји колективна тужба.

- Нико неће да тужи због једног паковања виршли. Али да постоји колективна тужба, оштећенима би се могла надокнадити штета, односно, свима који су купили „Вуди“ виршле. Овако би појединачним тужбама угушили судове. Министарство трговине треба да опомене и казни. Морају сви из ланца да сносе санкције. Зашто нас обавештава РАСФФ поред толико наших служби? Месо и месне прерађевине највише долазе из Шпаније и Италије. Имамо велики број стоке и доста извозимо због добре цене. Треба да се позабавимо тиме да потребе нашег тржишта сређујемо из домаће производње. Датуми на производима у продавницама су проблем. Сами трговци морају да одлуче да адекватно послују, а таквим стварима недостаје јак инспекцијски надзор - рекао је Драгић.

Опасна бактерија

Каква је то бактерија и каква нам опасност прети од листерије, испричао је проф. др Дарко Ножић.

- Ради се о врло опасној бактерији, али за одређене категорије пацијената. То су првенствено труднице и старији имунокомпромитовани људи. У САД од листерије умре 200-300 људи годишње. За здраве људе није толико опасна. Они најчешће имају пролив или повраћају, као и код других инфекција. Труднице су категорија људи која јако мора да води рачуна шта једе. Исто тако, људи старији од 65 година и они који имају неку болест имунокомпромитујућу. Код њих је листериоза веома опасна, инвазивна, прелази на централни нервни систем, мождане овојнице и зато изазива тешку клиничку слику са смртношћу од око 20 одсто - рекао је доктор.    

Спонтани побачај

Професор Ножић казао је да пошто се инфекција листеријом преноси трансплацентарно и изазива инфекцију плода, дешава се да се трудноћа завршава спонтаним побачајем.

- Побачајем или рађањем мртвог детета, смрћу превремено рођене бебе или превременим порођајем. Уколико мајка добије листериозу у раној фази трудноће, то се може одразити на бебино здравље, а најчешћи су неуролошки поремећаји развоја мозга, хидроцефалус (увећана глава), спуштеност капака и зрикавост. 

Који су први симптоми?

- Углавном пролив и повраћање. Листерија се рутински не тражи у столици. Она се у ствари дијагностикује. Језа, дрхтавица, чест поремећај свести, болови у мишићима су неки од симптома. Оболели немају изражене гастричне тегобе већ имају системске - температуру, помућење свести... Али код трудница, нажалост, то је врло често губитак плода. Симптоми код трудница чак не морају да буду много изражени, а да се плод изгуби – упозорио је др Ножић на телевизији К1. 

Како се листерија нашла у виршлама?

Листерија се, како је објаснио др Ножић, налази у термички необрађеној храни. 

- Барене кобасице, виршле и сви ти месни продукти који нису термички обрађени су врло опасни. Можда су најопаснији млечни производи. Рецимо, сир који није прављен од пастеризованог млека. То, рецимо, постоји на пијацама. Труднице које једу млечне производе морају да једу проверене, а не производе где не постоји податак о пастеризацији. Да не узимају на пијацама млечне производе. Сирово воће и поврће може бити носилац листериозе. Треба обавезно опрати целер, лубеницу, дињу, све што расте при земљи. Рецимо, дињу обавезно опрати пре сечења, јер рецимо на кори може да се нађе листерија и да се унесе у организам. Значи, не треба из фрижидера вадити хладно, већ треба термички обрадити храну, добро подгрејати. Фрижидер треба редовно чистити.

Ако се месни производ пропржи да ли ће нестати листерија?

- Све преко 70 степени уништава листерију. Ту искључујем могућност настанка болести – казао је др Ножић.

Како се лечи листерија?

Листерија се лечи антибиотицима, а лечење је релативно ефикасно. 

- Смртност је јако велика јер се болест углавном дијагностикује у тешким случајевима и смртност је код њих око неких 20 одсто – нагласио је проф. др Дарко Ножић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

Коментари (8)

ТРАЖИТЕ ИДЕАЛАН ВРТИЋ ЗА ДЕТЕ? Имамо решење за Вас!