ИРЕНА ВУЈОВИЋ: Србија за три пута повећала климатску амбицију

Novosti online

21. 09. 2022. у 10:17

МИНИСТАРКА заштите животне средине Ирена Вујовић изјавила је данас да је ревидираним Национално утврђеним доприносом, који је Влада усвојила у августу ове године, Србија повећала своју климатску амбицију за три пута и тиме дала допринос достизању глобалног циља за смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште, што ће се позитивно одразити на привреду и квалитет живота грађана.

ИРЕНА ВУЈОВИЋ: Србија за три пута повећала климатску амбицију

Фото: Министарство заштите животне средине

Осврнувши се на међународни Дан нулте емисије, који се обележава 21. септембра, министарка је истакла да је заједничка акција за борбу против климатских промена на међународном нивоу императив у заштити животне средине, а успостављање система за смањење гасова са ефектом стаклене баште један од услова одрживог економског развоја, али и смањења ризика, штета и губитака од елементарних и природних непогода и катастрофа. 

- Србија је потврдила своју посвећеност борби против климатских промена доношењем Закона о климатским променама, као и недавним усвајањем Национално утврђеног доприноса. Наша нова климатска амбиција је да смањимо емисије гасова са ефектом стаклене баште за 33,3 одсто до 2030. године, у односу на 1990. годину. Напоре које смо уложили у припрему ревидираног циља препознао је и похвалио Секретаријат Уједињених нација за климатске промене, што потврђује да смо на добром путу по питању заштите животне средине и заједничке борбе против климатских промена – рекла је Вујовићева.

Министарка је додала да је достављањем ревидираног Национално утврђеног доприноса Секретаријату Оквирне конвенције УН о промени климе, Србија испунила обавезе према Споразуму из Париза, обавезе из преговарачког процеса са ЕУ, али и обавезе у складу са Зеленом агендом за Западни Балкан.


БОНУС ВИДЕО: СИНИША МАЛИ И ИРЕНА ВУЈОВИЋ СА МЛАДИМА: Србија се из дана у дан мења на боље

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

ЦЕЛА БИВША ЈУГА ГА ЗНА КАО ЖЕЉКА БЕБЕКА Ово је певачево право име: Сви се изненаде кад ми виде документа

ЦЕЛА БИВША ЈУГА ГА ЗНА КАО ЖЕЉКА БЕБЕКА Ово је певачево право име: "Сви се изненаде кад ми виде документа"

ЛЕГЕНДА југословенске рок сцене и некадашњи члан састава Бијело дугме, Жељко Бебек, заправо носи мало другачије име од овог по ком је свима познат.

29. 03. 2023. у 13:06

Коментари (0)

КАКО СЕ ПРАВИЛНО КОРИСТЕ ГАС И КОЧНИЦА: Целог живота грешимо, а то може и да нас кошта - видео који ће вас изненадити