ПЕТОРО ЂАКА У ЧЕТИРИ ОДЕЉЕЊА: У селу Клисура, на Власини, учитељи и наставници улажу много труда да основна школа опстане

Ј. СТОЈКОВИЋ

20. 09. 2022. у 10:00

У МАЛОМ планинском селу Клисура, на Власини, удаљеном само шест километара од граничног прелаза Стрезимировци са Бугарском, налази се Основна школа "Иво Лола Рибар". Деценијама је понос овог краја јер су је похађали и у њој су основно образовање стицали многи успешни стручњаци који данас живе и раде широм Србије.

ПЕТОРО ЂАКА У ЧЕТИРИ ОДЕЉЕЊА: У селу Клисура, на Власини, учитељи и наставници улажу много труда да основна школа опстане

Фото Ј. Стојковић

Некада је школа у Клисури имала 760 ђака, а данас броји свега пет ученика. Већ две године нема првака, а деца су из околних заселака и свакодневно их запослени из школе возе и довозе од куће до школе и после наставе од школе до куће.

- Два ученика трећег и четвртог разред прате комбиновану наставу, док су остала три ученика - у ствари и три одељења - пети, седми и осми разред. Сваки ученик добија бесплатне уџбенике, бесплатну ужину и максималну посвећеност свих запослених, јер ми сматрамо да без обзира на број ученика морамо да одржимо наставни ниво и рејтинг који је школа имала седамдесетих година. Тада је наставу у старој згради пратило 760 ученика - каже Наташа Ђорић, директорка школе.

Према њеним рачима, школа покрива подручје од 11 заселака, представља матичну школу и њу похађају сва деца из овог планинског краја. Школа која је понос овог краја основана је у децембру 1965. године.

- За готово шест деценија рада, наша школа је дочекала, образовала и на даље школовање испратила мноштво ђака. У њој је радило много учитеља и наставника преданих свом позиву. Свако је оставио траг свог педагошког рада и постојања. Имала је неколико директора. Сваки је школи дао свој допринос, да би она била боља и лепша - каже Ђорићева.

И данас се труд да школски амбијент буде што лепши види на сваком кораку. У неколико учионица где се одвија настава, просветни радници су посвећено уредили сваки кутак, такво је и школско степениште, а околности чине да су учитељи и наставници деци често и пријатељи. Осим тог педагошког приступа према својим ученицима, готово увек развију добре, пријатељске односе и са њиховим родитељима. Пуни су разумевања и увек  спремни да помогну и малишанима и њиховим породицама, јер овај крај је углавном насељен горштацима слабог имовинског стања.

ТРЕЋИНА СЕЛА ЧЛАНОВИ БИБЛИОТЕКЕ

У ШКОЛСКОМ дворишту, у малој згради, смештена је библиотека, истурено одељење Библиотеке "Радоје Домановић" у Сурдулици. Клисура броји око 200 становника, а има чак 75 врло активних чланова библиотеке. Валентина Ефтова, библиотекарка, која две деценије овде ради, каже да ова мала установа има врло богат књижни фонд и да он расте из године у годину. Куриозитет је да је половина књига на бугарском, а друга половина на српском језику. Читаоци су и млади и старији, нема правила, нарочито када планину окује зима. Тада је књига добар пријатељ. Чланарина се не плаћа, а у библиотеци је и становницима Клисуре интернет увек на располагању.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ВЕЛИКИ РАСКОЛ ОКО УКРАЈИНЕ: Макрон и Шолц први пут одбили Вашингтон - Можда смо глупи, али нисмо толико

ВЕЛИКИ РАСКОЛ ОКО УКРАЈИНЕ: Макрон и Шолц први пут одбили Вашингтон - "Можда смо глупи, али нисмо толико"

ДОШЛО је до великог раскола између влада САД и Европе око плана за обезбеђивање огромног кредита од 50 милијарди долара за Украјину уочи самита Г7 у Италији, пише бриселски Политико.

12. 06. 2024. у 20:30

ТОРНАДО ПОГОДИО СРБИЈУ: Олујно невреме са грмљавином опустошило ове крајеве земље (ВИДЕО)

ТОРНАДО ПОГОДИО СРБИЈУ: Олујно невреме са грмљавином опустошило ове крајеве земље (ВИДЕО)

СРБИЈА је данас била на удару грмљавинских процеса са пљусковима. У деловима земље забележене су и грмљавинске олује. Олује са градом погодиле су шире подручје Пожеге и Чачка.

12. 06. 2024. у 20:25

Коментари (0)

ЈОШ НИСТЕ ОДЛУЧИЛИ ГДЕ ЋЕТЕ НА ЛЕТОВАЊЕ? Контики вас води у Тунис по невероватно ниским ценама