ОТЕТА И УБИЈЕНА БРАЋА, СИНОВИ И ОЧЕВИ НИКАД НЕЋЕ БИТИ ЗАБОРАВЉЕНИ: Отворена спомен соба „Косметске жртве – јунаци отаџбине – хероји Кошара“

Ј. ЋОСИН

14. 09. 2022. у 16:23

У СЛАВУ и сећање на цивиле, војнике и полицајаце, који у киднаповани и убијени 1998. и 1999. године на Косову и Метохији, у Нишу је отворена Спомен-соба „Косметске жртве, јунаци отаџбине – хероји Кошара“.

ОТЕТА И УБИЈЕНА БРАЋА, СИНОВИ И ОЧЕВИ НИКАД НЕЋЕ БИТИ ЗАБОРАВЉЕНИ: Отворена спомен соба „Косметске жртве – јунаци отаџбине – хероји Кошара“

Фото: Ј. Ћосин

Више од 2.500 фотографија настрадалих и несталих током рата на Космету, али и у НАТО агресији сећају на злочин који неће и не сме бити заборављен, поручиле су породице жртава и истакле да ће спомен-соба  у Вождовој улици 7, бити место где ће се убудуће окупљати како би се сетили својих најмилијих и разменили информације, и заједно се борити за правду у нади да ће сви злочинци бити пронађени и кажњени за своја недела.

- Деда је преживео Балканске ратове, свекар Други светски, били су заробљени, али су се спасили. А шта је са мојим сином Душаном који је нестао 1999. године то не знам ни данас. Он је нестао 18. јуна у строгом центру Пећи, без трага и гласа. Био је резервиста, али тог дана када је нестао, био је у цивилу. Повели су њега и још тројицу другара наводно да раде зе неке Италијане. Једног су пустили и рекли да је много млад. Он је после испричао да су киднаповани и да су у Дому ЈНА, али није било шансе да дођемо до њих – испричала је мајка Светлана Јочић.

У име Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији, заступник Снежана Здравковић, ћерка отетог и убијеног Томислава Марковића и сестра отетог и убијеног Новице Марковића рекла је да ће Спомен-соба у Нишу бити отворена за све породице жртава, за грађане Ниша, али и целе Србије као и свих оних који желе да погледају жртве које су животе дали за отаџнину.

- Овде су слике жртава цивила, војника и полицајаца, киднапованих и убијених од 1998. до 2014. године од стране ОВК и НАТО агресора. Слике ће вам рећи оно што ми нећемо стићи да кажемо, слике говоре истину. А истина је да је над нашим најближима почињен злочин. Ми, породице жртава, чекамо правду више од четврт века, то можда звучи много, али нама се чини као да се то десило јуче. Ову Спомен-собу смо дуго желели да отворимо, како би приказали истину зато желимо да се захвалимо и градоначелници Ниша која нам је помогла у томе и стала уз нас – рекла је она.

Фото: Ј. Ћосин

 

Захвалницу је градоначелници Ниша Драгани Сотировски уручила Миланка Ремиштар, чини је син Ненад настрадао 1999. године. О њој и судбини њеног сина пре много година писала је и извештавала и сама градоначелница, која је тада била новинар РТС-а. Сећање на тај догађај и борбу мајке Миланке да сазна где јој је киднаповани син, расплакао је и саму градоначелницу.

- Ово сада мајчински говорим, а била сам сведок томе на који начин је она као мајка тражила своје дете, а није га нашла. Нашла га је после много година-када га је сахранила. Ово је била наша морална обавеза да људима, породицама, којима не можемо, наравно, на овај начин да надокнадимо жртве, али да кажемо свим овим људима на фотографијама, а њих је две и по хиљаде, да их нисмо заборавили. То је обавеза наша према породицама свих људи који су страдали на Косову и Метохији, а да неки злочинци ни данас нису пронађени, нити се знају њихова имена, а знамо да је држава Србија урадила све што се од ње тражило, само да се правда задовољи. Ову просторију Град је определио за Удружење киднапованих и убијених, да се породице овде сете својих у нади да ће им ово макар мало ублажити бол. Верујем да ћемо све људе успети да их упутимо да дођу да виде колика је бол породица настрадалих, али и свих нас, јер ови људи су тада, 1998. 1999. године чували нашу слободу – рекла је Сотировски.

Она је додала да је многе жртве лично познавала. Подсетила је да је Град једном булевару дао назив „Хероји са Кошара“, да ће један велики кружни ток који излази на тај булевар бити опремљен једним великим јарболом и српском тробојком која ће се види са коридора 10 , као и да ће поставити тзв.гранични камен на том кружном току са првим годинама када су прве жртве убијене и киднаповане 1998. и 1999. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

ЦЕЛА БИВША ЈУГА ГА ЗНА КАО ЖЕЉКА БЕБЕКА Ово је певачево право име: Сви се изненаде кад ми виде документа

ЦЕЛА БИВША ЈУГА ГА ЗНА КАО ЖЕЉКА БЕБЕКА Ово је певачево право име: "Сви се изненаде кад ми виде документа"

ЛЕГЕНДА југословенске рок сцене и некадашњи члан састава Бијело дугме, Жељко Бебек, заправо носи мало другачије име од овог по ком је свима познат.

29. 03. 2023. у 13:06

Коментари (0)

ОТКРИВЕНО КОЈИ ЈЕ БИО АВИОН: У трагедији погинуо брачни пар