РАТКО МЛАДИЋ У ТЕШКОМ ЗДРАВСТВЕНОМ СТАЊУ: Генерал има упалу плућа и срчану слабост, тешко му је да говори дуже од два минута

С. Ј. М.

10. 09. 2022. у 08:00

ГЕНЕРАЛ Ратко Младић (80) је у тешком здравственом стању и већ шест дана се налази у болници у Холандији.

РАТКО МЛАДИЋ У ТЕШКОМ ЗДРАВСТВЕНОМ СТАЊУ: Генерал има упалу плућа и срчану слабост, тешко му је да говори дуже од два минута

Фото: ЕПА

Он је у недељу из притворске ћелије у Схевенингену пребачен у једну цивилну болницу, где је био неколико дана, а сада се налази у затворској болници. Како за "Новости" каже његов син Дарко Младић, генерал има упалу плућа, воду у плућима и срчану слабост.

- За ту срчану слабост не знамо због чега се појавила и да ли је Ратко можда протеклих дана имао неки блажи инфаркт. Нисмо још добили о томе никакве налазе - каже нам Дарко. - Једино нам је усмено, телефоном, саопштено да му је рађен ултразвук срца и дато обећање да ће нам сви ти налази бити достављени. Иначе, пре неколико дана смо тек добили медицинске резултате за корону, коју је прележао почетком августа. Њу је срећом некако лако поднео и није имао неке озбиљније симптоме.

Дарко нам каже да се генералу здравствено стање драматично погоршава од маја.

- У тешкој је ситуацији и чини ми се да је животно угрожен. Он више не може сам да функционише и неопходна му је туђа нега - каже нам Дарко. - Не може више ни да се креће, само седи и лежи. Кад смо се раније чули два пута недељно преко видео - позива, он једва издржи пола сата да седи док разговарамо.

Фото АП

Ове недеље, откако је у болници, Ратко Младић се породици јавља телефоном, али успеју да поразговарају једва два минута, јер он за више нема снаге. Супруга Боса му је последњи пут била у посети крајем јула, а ових дана ће поново хитно да отпутује у Холандију, јер јој је дозвољено да га посети.

Иначе, Младић је у Хагу имао неколико блажих можданих удара, које тамошње бирократе званично негирају, али рађени снимци главе, које су гледали неурохирурзи у Београду, показују промене на мозгу, којих раније није било. Преживео је и инфаркт, а тамошњи лекари нису баш ажурно реаговали на његове касније пријаве честих болова у грудима, нити на шум на срцу, који су српски специјалисти открили. Притисак од 180 су му водили као нормалан.

Оперисан му је тумор на дебелом цреву, а годину дана је лечен од анемије, прилично јалово, али се после то мало стабилизовало. Такође, месецима нису успевали да му оборе повишен шећер, терапије које су му давали нису уопште деловале, што указује да му нису прописивали адекватне лекове. Последње време имао је проблема и са бубрезима. Иначе, последње две године лако се замара, престао је да иде у шетње, јер брзо малакса. Тешко говори и све слабије користи десну руку.

Фото Specijalizovanih veca Kosova

ОСУЂЕН НА ДОЖИВОТНИ ЗАТВОР

МЛАДИЋ је у Хагу осуђен на доживотну казну затвора и прихваћене су оптужбе да је починио ратне злочине и да је био учесник удруженог злочиначког подухвата за наводни геноцид у Сребреници, терорисање Сарајева, прогоне и убиства несрпског становништва у БиХ. Судија Приска Нијамбе издвојила је своје супротно мишљење. Ослобођен је оптужби за геноцид у шест општина. Све време од хапшења у Србији 2011. године налази се у притвору у Схевенингену.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

У БЕСЕДИ за славском трпезом у манастиру Хиландар на Светој Гори, игуман Методије позвао је данас окупљене вернике и сав верни народ да се помоле за судбину Косова и Метохије, као и за оне који ће одлучивати о судбини јужне српске покрајине.

27. 01. 2023. у 15:36

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

У смесу за сарму увек додајте нешто сувог меса, сарма ће добити финији укус, али ипак морате да пазите да због сувог меса не буде прежестока. Пре него што ставите суво месо у сарму обавезно га прокувајте.

27. 01. 2023. у 18:41

ЈЕЗИВО ОСТРВО ЗМИЈА: Држава забранила приступ због отровница - измасакрирале породицу светионичара

ЈЕЗИВО ОСТРВО ЗМИЈА: Држава забранила приступ због отровница - измасакрирале породицу светионичара

ОСТРВО змија, који се налази само 30 километара од обале бразилског града Сао Паола, заиста оправдава своје име. Мада сателитски снимци показују обиље вегетације, стеновите обале и кристално чисто море, ово острво је легло змија.

27. 01. 2023. у 21:00

Коментари (3)

ТУЖНЕ ВЕСТИ У ДОМУ ГЛУМИЦЕ Вићентијевићева сломљена: Чувам те заувек, путуј