НА ТЕРЕНУ 15.000 ПОПИСИВАЧА: Почела обука кандидата за учешће у евиденцији становништва од 1. до 31. октобра

Ј. Ж. С.

01. 09. 2022. у 08:45

ШИРОМ Србије почеле су петодневне обуке кандидата који ће од 1. до 31. октобра пописивати становништво наше земље.

НА ТЕРЕНУ 15.000 ПОПИСИВАЧА: Почела обука кандидата за учешће у евиденцији становништва од 1.  до 31. октобра

Подаци ће се уписивати у лаптоп, а не у формуларе, Фото А. Стевановић

После ове основне инструктаже у којој ће будући пописивачи сазнати све о пописној методологији и апликацији коју ће користити том приликом, полажу финални тест, каже за "Новости" Снежана Лакчевић, помоћница директора Републичког завода за статистику.

Она наглашава да ће тек након тога бити одабрано 15.000 пописивача на основу броја освојених бодова на тесту.

- Коначан списак пописивача имаћемо 20. септембра, а сваки од њих ће у просеку бити задужен за територију која ће садржати три пописна круга - објашњава наша саговорница.

У теренској реализацији пописа биће ангажовано 20.000 људи. Прелиминарни резултати биће објављени до 30. новембра, а са дисеминацијом коначних резултата кренуће се од априла следеће године, што је шест месеци брже него 2011, и то ће трајати до јуна 2024.

Лакчевић наводи да ће, осим 15.000 пописивача на терену, бити ангажовано и 2.200 инструктора, 161 члан пописних комисија, као и пратеће службе за финасијске, правне и остале послове.

Новина у попису ове године су електронски упитници, који су већ унети у сваки лаптоп за пописиваче на терену, у које ће уносити одговоре грађана, прикупљене методом интервјуа, од врата до врата.

- У електронске упитнике су већ уграђена нека логичка правила контроле, па се, рецимо, не може унети број 13, као месец рођења. То ће убрзати рад, па ће се брже доћи и до коначних података - каже она.

Снежана Лакчевић, Фото Танјуг

Интервју траје око пола сата и садржи тридесетак питања на које одговоре прикупљају и државе чланице УН и ЕУ.

- Грађани су у складу са законом дужни да учествују у попису и дају тачне одговоре, а да у складу са Уставом и законом, на питања националне припадности и вероисповести могу да се не изјасне, и такав одговор пописивач ће унети у образац.

Уколико пописивач никога не пронађе код куће, у више наврата, оставиће тзв. помоћни образац, а ти грађани ће бити замољени да се јаве на бесплатан број, како би ступили у контакт са пописивачем и договорили датум и време пописивања. За неучествовање у попису предвиђене су и казне.

У ПРОСЕКУ СТАРИЈИ 3,5 ГОДИНЕ

НА основу претходног пописа, РСЗ је урадио пројекције до 2041. године, по којима ће, уз константан пад броја становника, сваки четврти житељ Србије имати више од 65 година, а осам одсто њих биће старије од 80 лета. Просечна старост ће, према тој процени, уместо 43, бити 46,5 година.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

У БЛИЗИНИ православне цркве у Винковцима пронађена је језива фотографија на којој је написано "Serbian family tree" (српско породично стабло), а на којој су нацртани лешеви обешени о дрво, саопштила је Драгана Јецков из СДСС-а у Сабору.

22. 03. 2023. у 12:24

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

MediGroup именовао Маријану Василеску за нову генералну директорку