СПРЕМНИ ЗА СВАКИ СЦЕНАРИО: Бранко Ружић, министар просвете, науке и технолошког развоја

Љ. БЕГЕНИШИЋ

01. 09. 2022. у 08:20

ВЕРУЈЕМ да сви наставници и запослени у школама са нестрпљењем очекују децу, њихов жамор на одморима и редовну наставу.

СПРЕМНИ ЗА СВАКИ СЦЕНАРИО: Бранко Ружић, министар просвете, науке и технолошког развоја

Фото МПНТР

Тим за школе закључио је да повратак ђака у клупе неће утицати на повећање броја заражених. И пред почетак прошле школске године било је различитих предлога да школска година буде померена или да настава буде онлајн, али смо у складу са препорукама струке и одлукама Тима донели одлуку да школска година почне на време и по непосредном моделу, што се показало исправним.

Овако министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић за "Новости" објашњава одлуку да школска година почне без мера на које су наставници, ђаци и родитељи навикли последње две године.

Ипак, шта ће школе предузети уколико се епидемија распламса и број заражене деце у одељењима буде велики?

- О евентуалном погоршању здравствене ситуације и усклађивању наставе према њој разматраћемо ако до тога дође. Доказали смо да смо спремни за све сценарије и користићемо испробане моделе одлучивања и наставе. Тим је ту, за две недеље ће сести опет да размотри почетак школске године у односу на актуелну епидемиолошку ситуацију. И даље постоје одређене процедуре, неке су ублажене, а неке остале исте. На пример, у случају да се током боравка у школи код ученика појаве симптоми болести који могу указивати на ковид 19, школе обавештавају родитеље, а до њиховог доласка, ученик се смешта у посебну просторију, под надзором неког од запослених и, притом, и ученик и запослени треба да носе маску.

Фото МПНТР

Да ли је смиривањем епидемије "одзвонило" онлајн часовима? Делите ли мишљење неких стручњака да је тај вид наставе оставио непоправљиве последице на генерације које су тако училе?

- Не могу да се сложим да постоје непоправљиве последице нечега чега је било у најмањем могућем обиму и само тамо где је здравље ученика било толико угрожено да је онлајн настава била једино решење да настава не стане. У основним школама у претходној години реализовано је 95,2 одсто непосредне наставе, док је само 0,6 одсто наставе било онлајн. А и тада су наставници припремали врло квалитетне онлајн часове, који се као примери добре праксе могу примењивати и даље у настави. Мислим да су сви у систему реаговали веома добро и брзо са циљем да ниједно дете не осети последице пандемије, када је образовање у питању.

На почетку школске године химна је обавезна, међутим, у неким деловима Србије лане је било опструкција. Верујете ли да ће ове године сви испоштовати обавезу?

- Извођење химне Републике Србије на почетку школске године прописано је законoм, са циљем да појачамо осећај поштовања заставе државе, грба и химне, као националних симбола, и код предшколаца, ученика и код студената. На тај начин желели смо да појачамо осећај припадности, али и поштовање према држави у којој живимо. Пре неки дан смо подсетили директоре школа на доследну примену прописа управо око извођења химне и послали линк ка сајту Владе где стоје нотe, ако неко жели химну да одсвира, текст ако неко жели да је отпева, па и снимак отпеване химне ако неко жели само да је пусти. За свако непоштовање било Уставом прописаних правила, било оглушавање о одлуке министра, постоје и казне. Ипак, верујем да су иза нас одређени појединачни пропусти и да ћемо ове године проћи без њих.

Доста се полемише о увођењу родно осетљивог језика у уџбенике од 2024. Да ли ћете као министар потписати стандарде квалитета уџбеника који предвиђају увођење родно осетљивог језика?

- Завод за унапређење образовања и васпитања је саставио неколико предлога које ће радна група размотрити и сагледаћемо шта би било најбоље усвојити у складу са постојећим Законом о родној равноправности.

ДРЖАВНА МАТУРА ПО ПЛАНУ

ДА ли ће државна матура бити одржана 2024, како је планирано, с обзиром на отпор факултета који траже и пријемни испит?

- Oбразовни систем је сувише велики, значајан и осетљив да би се новине уводиле брзоплето, зато и јесмо једном одложили имплементацију. Они ученици који ће 2024. полагати по новом моделу, следеће ће године да је и пробају, у јуну, док ће ученици трогодишњих профила следеће године први проћи кроз полагање државне матуре. Државна матура је важна јер ће омогућити објективну, екстерну проверу квалитета знања ученика и даће нам повратну информацију о квалитету образовног система.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПРВА ДАМА ФРАНЦУСКЕ У КРАТКОЈ СУКЊИ: Дуге сукње носе бабе - радо показује витке ноге у 70. години