ПРЕКОБРОЈНО 2.637 ПРОСВЕТАРА: Основне и средње школе доставиле спискове наставника који су делимично или у потпуности остали без посла

Љ. БЕГЕНИШИЋ

30. 08. 2022. у 08:45

И ОВЕ године су у свим основним и средњим школама широм Србије одређени прекобројни наставници, па је тако без дела часова и норме остало њих 2.637.

ПРЕКОБРОЈНО 2.637 ПРОСВЕТАРА: Основне и средње школе доставиле спискове наставника који су делимично или у потпуности остали без посла

Процењује се да 8. 590 наставника бележи мањак од пет одсто "недостајућих" часова, Фото Shutterstock

То је нешто мање него лане када је 2.700 просветара проглашено делимичним или потпуним технолошким вишком. Ове године, без целе норме остало је 109 наставника, а прошле године било их је 148.

Ово показују подаци Уније синдиката просветних радника Србије, а према подацима синдикалаца са непотпуним радним временом има укупно 12.100 наставника, од чега њих 8.590 има више од пет одсто "недостајућих" часова.

С друге стране, у синдикату кажу да, према подацима Министарства просвете, слободних радних места има 42.112, али су то већином делимичне норме, а не места с пуним фондом часова. Међутим, на том списку су сви они који не постоје у систему, као шти су наставници математике, физике и немачког језика, такође ту су и места на којима раде труднице и породиље, неко ко је болестан...

- Што се тиче вишкова, ситуација је слична као и прошле године - каже нам Добривоје Марјановић из Уније синдиката просветних радника Србије.

- Школе су са мало закашњења уносиле податке јер се није знало где ће се спајати одељења од петог до осмог разреда, али подаци су остали на прошлогодишњем нивоу.

А Пчињски округ је један од оних којима је претила опасност од спајања разреда, јер у овом округу има доста малих школа. То би произвело и додатне вишкове.

- У нашем округу има 409 наставника који су технолошки вишак, а да је споведена одлука о спајању разреда било би их више од 600 - каже нам Александар Николић, представник Синдиката просветних радника из Лесковца.

Како кажу у Унији синдиката просветних радника, већина просветара који су остали без посла или дела норме запошљава се у другим школама у којима има упражњених радних места.

Наставници који су технолошки вишак у својој школи конкуришу за посао у другој образовној установи у којој је упражњено одговарајуће радно место. Они имају предност у односу на колеге које ту већ предају, али су запослени на одређено време. Такође, они који су изгубили део норме, надокнађују те часове у некој другој школи у којој нема наставника одређеног предмета.

Добривоје Марјановић, Фото приватна архива

Подаци Уније синдиката просветних радника показују да је од 2015. године распоређено око 30.000 наставника, а прошле школске године преузето је више од 2.000 просветара, док је од 2015. до 2020. годишње преузимано око 2.500. Подаци показују и да је више од 14.000 наставника који су радили на одређено добило сталан посао, с тим да је њихово запошљавање ишло по фазама. Сада је на реду шеста фаза запошљавања на упражњена радна места, а министар Бранко Ружић најавио је да ће ускоро бити објављен конкурс за још 2.553 радних места у оквиру шесте фазе.

ОТПРЕМНИНА ЗА ПОТПУНЕ ВИШКОВЕ

У Унији синдиката просветних радника објашљавају да ће просветни радници који не нађу нови посао у наредних годину дана примати 65 одсто од плате, само уколико су пре губитка посла имали пуну норму. А уколико се не запосле поново, те дефинитивно остану технолошки вишак, добиће отпремнину.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

22 ГОДИНЕ БРАКА Глумица први пут после развода: Одлучила сам да будем добро!