РФЗО: Од почетка године 5.250 парова у поступку вантелесне оплодње

Танјуг

22. 08. 2022. у 12:24

РЕПУБЛИЧКИ фонд за здравствено осигурање (РФЗО) саопштио је данас да је од почетка године 5.250 парова упутио на поступак вантелесне оплодње, што је у односу на исти период лане за 800 парова више.

РФЗО: Од почетка године 5.250 парова у поступку вантелесне оплодње

Новости

РФЗО истиче да је, од тренутка када је подигнута старосна граница за жене са 43 на 45 година живота за поступак вантелесне оплодње до данас, на вантелесну оплодњу упућено око 90 жена које имају више од 43 године.

Подсећа се да је, у складу са демографском политиком државе, РФЗО ове године два пута проширио права из области вантелесне оплодње.

Сада жене до 45 године са својим партнером, које аплицирају за вантелесну оплодњу, за прво дете имају право на неограничени број стимулисаних поступака вантелесне оплодње, неограничени број криоембриотрансфера и право на неограничени број замрзавања ембриона, док за друго дете имају право на два стимулисана поступка, три криоембриотрансфера и право на неограничено замрзавање ембриона. Наведено је да је поступак вантелесне оплодње омогућен и паровима код којих мушки партнер има проблем са азоспермијом, а који претходно имају замрзнут материјал.

Услуге вантелесне оплодње на терет средстава обавезног здравственог осигурања у 2022. години се пружају у седам државних установа, као и у 13 приватних установа, што је за три више него у претходној години, саопштио је РФЗО.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЛЕПА ЋЕРКА ТАЊЕ БОШКОВИЋ: Глумиле су заједно само у једном филму