МАЈМУНСКЕ БОГИЊЕ - 31 СЛУЧАЈ: Први пут током актуелне епидемије заразне болести смртни исход ван Африке

Б. Р.

19. 08. 2022. у 09:18

МАЈМУНСКЕ богиње потврђене су у Србији код 31 мушкарца од 17. јуна, када је регистрован први случај оболевања.

МАЈМУНСКЕ БОГИЊЕ - 31 СЛУЧАЈ: Први пут током актуелне епидемије заразне болести смртни исход ван Африке

Фото Shutterstock

Сви оболели су развили типичну форму болести, срећом без иједног смртног исхода, иако се први пут током актуелне епидемије региструју умирање од ове заразе ван афричког континента, на коме је болест до сада била ендемска, и то два у Шпанији и по један у Бразилу и Индији.

Евиденција Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" показује да су оболели старости од 21 до 44 године. Највише регистрованих случајева је на територији Београда - 27, док је по један оболели пријављен у Јужнобачком, Јужнобанатском, Сремском и Нишавском округа.

- Сви оболели су развили типичну клиничку слику обољења са оспама, температуром и другим симптомима инфективне болести - кажу у Институту "Батут".

- За три особе било је потребно лечење у болничким условима, док су остале на кућном лечењу.

Фото Shutterstock

У целом свету, па и у Србији, мајмунске богиње се шире брже него што се очекивало када је 6. маја потврђен први случај у Великој Британији, код мушкарца који је путовао у Нигерију. Закључно са 7. августом, у свету је, према подацима СЗО, регистровано 27.814 лабораторијски потврђених случајева у 89 земаља и 11 смртних исхода.

Европски центар за превенцију и контролу болести је објавио да је до 15. августа 2022. године у земљама Европске уније, Западног Балкана и Турској регистровано укупно 15.659 потврђених случајева. Највише оболелих је пријављено у Шпанији (5.179), Немачкој (3.142), Француској (2.673) и Холандији (1.029). Епидемиолошки ризик је у Европском региону оцењен као висок, а у Афричком региону као умерен. 

НИЈЕ САМО У ГЕЈ ПОПУЛАЦИЈИ

ДИРЕКТОР Канцеларије Светске здравствене организације у Србији Фавио Скано оценио је да су тренутно најугроженији мушкарци који имају полне односе са другим мушкарцима, који чине више од 90 одсто заражених:

- Ово, ипак, није болест геј популације, а сексуални контакт није једини начин преношења.

Може да се пренесе кроз продужени контакт кожа на кожу са неким ко има симптоме, плихове, кашље... Стопа преноса није толико велика, али је у повећаном ризику она особа која има већи број сексуалних партнера.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

ПОЛЕТНО слетну стазу београдског аеродрома "Никола Тесла" погодио је гром и том приликом направио оштећење, због чега су полетања и слетања авиона привремено обустављена, саопштено је са аеродрома.

27. 09. 2022. у 16:38

Коментари (0)

МОЖЕ СТОМАК ДА ЗАБОЛИ Србин купио крофну са кремом - остао у шоку кад ју је пресекао и видео шта има у њој (ФОТО)