БЕЗ ВАКЦИНАЦИЈЕ ДЕТЕТА НЕМА РОДИТЕЉСКОГ ДОДАТКА: Помоћ државе добиће породице само под одређеним условима

Novosti online

17. 08. 2022. у 20:50

РОДИТЕЉСКИ додатак у Србији представља вид помоћи државе свим родитељима.

БЕЗ ВАКЦИНАЦИЈЕ ДЕТЕТА НЕМА РОДИТЕЉСКОГ ДОДАТКА: Помоћ државе добиће породице само под одређеним условима

Фото: Профимедиа

Право на ово остварују мајке или очеви за прво, друго, треће и четврто дете, и то одмах по рођењу бебе, али месечне исплате могу бити стопиране уколико деца не буду прописно вакцинисана или не похађају обавезно предшколско и основношколско образовање, неки су од услова за примање родитељског додатака које прописује Закон о финансијској подршци породици с децом.

Подсетимо, родитељски додатак за прво дете рођено после 1. јануара 2022. износи 300.000 динара и исплаћује се једнократно. Додатак за друго дете износи 240.000 динара и исплаћује се две године у месечним ратама од по 10.000 динара, за треће дете је родитељски додатак износи 1.440.000 динара и исплаћује се у 10 година од по 12.000 динара месечно, а за четврто дете је 2.160.000 динара и исплаћује се 10 година од по 18.000 динара месечно.

Према поменутом закону, родитељски додатак се може остварити и за свако наредно дете, али на основу посебног решења министарства надлежног за финансијску подршку породици са децом, и у том случају износ родитељског додатка исплаћиваће се у износу утврђеном за четврто дете. Захтев за остваривање права на родитељски додатак подноси мајка, односно отац детета одмах након рођења у здравственој установи у којој је дете рођено, или директно надлежном органу најкасније до навршене године дана живота детета.

Фото Shutterstock

Закон дефинише и ситуације када се прекида исплата родитељског додатка која се врши у месечним ратама. Ово ће се десити ако родитељ напусти дете или умре, ако се утврди да дете више не живи у Србији или, не дај боже, умре, али и ако дође до развода брака или престанка ванбрачне заједнице.

- Уколико се у току исплате права на родитељски додатак која се врши у месечним ратама утврди да деца нису вакцинисана у складу с прописима у области здравствене заштите Републике Србије, прекида се даља исплата права до одлуке министарства надлежног за финансијску подршку породици с децом - такође је одредба овог закона, у коме се прецизира и да родитељски додатак не може да се оствари ако прописно нису вакцинисана и претходна деца мајке или оца који захтева додатак - наводи се у закону.

Чињеница да је дете прописно вакцинисано проверава се једном годишње на основу података из евиденције о имунизацији.

Исплата родитељског додатка биће прекинута и ако се утврди да деца предшколског узраста не похађају припремни предшколски програм, као и ако се утврди да се деца основношколског узраста не школују, односно редовно не похађају наставу у Србији, прописано је Закон о финансијској подршци породици с децом.

БОНУС ВИДЕО - Српска фабрика вакцина

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ Милановић одговорио Пленковићу - Неке ствари почнете да радите на време или их не радите

"КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ" Милановић одговорио Пленковићу - "Неке ствари почнете да радите на време или их не радите"

ХРВАТСКИ председник Зоран Милановић рекао је данас да је касно за промену изборног закона у БиХ јер су избори за неколико седмица, додајући да против учествовања хрватских војника у мисији ЕУФОР-а у тој земљи „постоји организовани отпор предвођен Немачком“.

24. 09. 2022. у 15:58

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (3)

АМЕРИКАНЦИ И БРИТАНЦИ ПОМАЖУ КУРТИЈУ КАО ЗЕЛЕНСКОМ: Обећали му ракете и опрему за откривање положаја српске војске!