КОНАЧНО СТИЖЕ ЗАХЛАЂЕЊЕ: Објављена најновија временска прогноза, најављене снажне падавине

Novosti online

17. 08. 2022. у 18:29

ДО петка после подне претежно сунчано и веома топло. Затим следи премештање хладног фронта уз јаче погоршање и освежење, показује најновија временска поргноза професора географије Марка Чубрила.

КОНАЧНО СТИЖЕ ЗАХЛАЂЕЊЕ: Објављена најновија временска прогноза, најављене снажне падавине

Новости

Како каже Чубрило, тренутно стоји сигнал за развијање висинског циклона у периоду од 20. до 24. августа, што би могло донети веома озбиљне падавине и прекид или значајно ублажавање суше над готово целим регионом. Ипак, како је у питању доста компликовама синоптика, промене су могуће.

Данас ће над нама јачати поље антициклона, а од после поднева ка нама ће са југа јачати топло висинско и приземно струјање која се јавља испред јаког, хладног, фронта који ће се данас полако приближавати Алпима.

Време сутра и наредних неколико дана

Сутра ће то струјање бити јаче и максимуми ће над великим делом региона бити у интервалу од +34 до +37 степени Целзијуса у хладу. Како ће на том хладном фронту почети развијање секундарног циклона напредовање система ће бити споро и наступање хладног фронта се очекује негде од петка после подне па према ноћи и у току ноћи ка суботи када би велики део Хрватске, БиХ, севера Црне Горе, запада, југозапада, северне и централне Србије имао јаке грмљавинске нестабилности које би понегде прерастале у временске непогоде. Топло и суво би се задржало над југом и југоистоком Србије све до суботе пре подне када би и ове пределе захватиле јаке грмљавинске нестабилности.

О тачном распреду и правцу нестабилности ће више речи бити у четвртак када та промена уђе у опсег високорезолуционих модела, али петак после подне и ноћ ка суботи великом делу региона вероватно доносе веома активну атмосферу, истиче Чубрило.

Фото: Танјуг

 

Временска прогноза за викенд

У петак на северозападу осетно свежије, око +24 степена Целзијуса у подне, а над великим делом Србије и даље екстремно топло, локално и до око +40 степени Целзијуса.

Субота доноси осетније освежење уз повремене пљускове, док на истоку може бити и временских непогода. Дневни максимум од +22 до +27 степени Целзијуса.

Оно што од синоћ привлачи пажњу, а тренд такве синоптике стоји и на јутарњим прорачунима јесте вероватноћа развијања висинског циклона у периоду од 20.8. до око 24.8.

Модели секундаран циклон из области северне Италије у том периоду премештају над наш део Европе и уколико би се јутарња синоптика одржала велики део региона би коначно добио толико потребне падавине, наводи Чубрило и додаје:

- Не желим да будим лажне наде јер је синоптика за тај период веома компликована, али осим оперативних и ансамабле чланови тренутно дају снажну подршку за дуго чекану обилнију кишу над већим делом региона. Она ће, на жалост, свакако стићи прекасно за готово све пољопривредне културе али би означила постепену прекретницу у синоптичком тренду што би нас увело у нормалан падависки режим наредног месеца.

Новости

 

Остаје да се види до петка како ће се синоптика посложити али јутарњи прорачуни за велики део региона на симулацијама ЕЦМWФ-а УКМО, ИЦОН, МРФ и још неких других модела дају велику наду да су праве падавине пред нама.

- Тиме би ме на срећу природа демантовала и прекратила муке нама и природи, јер до јуче овакву количину кише која би се над великим делом региона кретала око 45мм талога или више нисам још неколико недеља очекивао.

За дан до два ће бити позната крајња процена, али тих дана осим честих падавина стоји сигнал и за јаче освежење које би често оборило максимуме на вредности испод +24 степена Целзијуса, тврди Чубрило.

После 25.8. стоји сигнал за мање отопљење али без најаве повратка летњих врућина. Сада остаје неких 48 сати неизвесности и чекања да природа одлучи хоће ли прекинути најснажнију сушу у последњих десетак година (слично је било и 2012.) или ћемо још морати да чекамо.

БОНУС ВИДЕО - У СРБИЈИ НАПИСАНА И ИСТОРИЈА И РОМАН: Овде је погинуо гроф Вронски из "Ане Карењине"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

ПОЛЕТНО слетну стазу београдског аеродрома "Никола Тесла" погодио је гром и том приликом направио оштећење, због чега су полетања и слетања авиона привремено обустављена, саопштено је са аеродрома.

27. 09. 2022. у 16:38

Коментари (1)

НОВИ МИГ-41: Лети до 5.500 км/х наоружан ракетама кинџал и циркон - обавља борбене задатке у стратосфери