ИЗВОЗ ЈАЧА И СРПСКУ ВОЈСКУ: Наоружање и опрема домаће производње постају све значајнији фактор модернизације оружаних снага

Р. ДРАГОВИЋ

17. 08. 2022. у 08:00

ПРИПАДНИЦИ Војне полиције почели су обуку за коришћење најновијег појачања Војске Србије - возила "беркет" америчке производње.

ИЗВОЗ ЈАЧА И СРПСКУ ВОЈСКУ: Наоружање и опрема домаће производње постају све значајнији фактор модернизације оружаних снага

Све више наоружања у јединицама је из домаћег развоја, Фото М. Анђела

Робусни оклопњак на точковима преузеће део транспортних и противтерористичких задатака у урбаним срединама. Робусни точкаш, међутим, биће међу ретким увозним типовима возила која ће бити "на стању" у јединицама ВС.

Америчка возила набављена су као део концепта модернизације оружаних снага усвојеног још 2016. године чија је окосница опремање јединица из домаћег развоја, уз увоз само где је неопходно. Захваљујући овој стратегији, Војска Србије добила је читаву палету наоружања, војне опреме и средстава домаће индустрије. Низ оруђа страних произвођача, пре свега у Ратном ваздухопловству и ПВО, драстично је подигао борбену готовост. Сегмент опремања из света, међутим, тренутно је успорен, јер су рат у Украјини и његове последице отежали испоруку нарученог, па и већ плаћеног наоружања.

- Све више се потврђује да је ослонац на домаћу индустрију најбољи пут, јер једино он гарантује аутономију у снабдевању - објашњавају у Министарству одбране. - Запоследњих пет година у наоружање ВС уведена су 204 борбена возила, а још 65 је у изради. То су махом оклопњаци и транспортери "лазар", "милош" и БОВ, којима је придружен контингент возила БРДМ-2 руске производње - набрајају у Војсци Србије.

Државни врх најављује даља улагања у одбрамбену индустрију, која је већ добила више финансијских инјекција. Највише новца слило се 2017. године - чак 47,5 милиона евра, уз самостална улагања фабрика у вредности од 143 милиона евра. Захваљујући томе подигнут је технолошки ниво постројења и капацитет, па држава планира да од српских фабрика наручи за војску војну "робу" вредну чак 1,25 милијарди евра.

Фото М. Анђела

Највећи скок направљен је у производњи калибра хаубица 155 милиметара, које се успешно извозе у свет, али и којима се опрема Војска Србије. Већ почетком следеће године биће комплетирана два дивизиона са укупно 34 оруђа "нора", чији је домет до 40 километара. Основни модел хаубице је на провереном руском возилу "камаз", али западним купцима нуди се и верзија на "Мановом" камиону.

Јединице Војске Србије очекују најновији модел "милоша" повећаног капацитета, као и низ возила која броје ситно до серијске производње. Најважнији "точкаш" из ове серије биће оклопњак М-20, високоотпоран на мине и дејства из заседе, који је рођен у фабрици "Застава ТЕРВО". Овај оклопњак има погон на шест точкова, као и балистичку заштиту товарног простора, у коме може да се смести девет војника са наоружањем.

Сви би да пазаре српски барут

ГЛОБАЛНИ тренд наоружавања, који је посебно распламсан избијањем рата у Украјини, подигао је цену и оружју и муницији која се производи у Србији. Највећа потражња тренутно влада за артиљеријском муницијом, посебно хаубичком калибра 155 милиметара, минобацачким минама, али и такозваној "малој муницији" - пушчаној и пиштољској. Ипак, најзначајнији сегмент извоза наменске индустрије јесте барут, чији је обим производње осетно повећан последњих година. На светској листи произвођача барута Србија заузима шесто место, са око 5 одсто укупне светске продукције.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (1)

ГАРДИСТА (18) НАЂЕН МРТАВ У КАСАРНИ: Пратио краљичин ковчег на сахрани, изненада преминуо