"НЕДОВОЉНО ВАКЦИНИСАНИХ ЧЕТВРТОМ ДОЗОМ" Доктор Бекић: Колективни имунитет слаби

Танјуг

16. 08. 2022. у 14:10

ДИРЕКТОР Дома здравља Савски венац Зоран Бекић рекао је данас да је недовољан број људи у Србији примио четврту дозу вакцине, због чега је дошло до попуштања колективног имунитета, те је поручио грађанима да би требало да се придржавају мера имунизације.

НЕДОВОЉНО ВАКЦИНИСАНИХ ЧЕТВРТОМ ДОЗОМ Доктор Бекић: Колективни имунитет слаби

Фото: И. Маринковић

Бекић сматра да у нашој земљи не постоје услови да се спроведу мере као у неким европским земљама како би се прокужила популација и на тај начин стекла колективна заштита.

Прокужити популацију је начин за стицање колективног имунитета, а ова мера је на снази у Аустрији, где деца и наставници који су заражени, а немају симптоме, могу нормално да похађају наставу.

Бекић је за Танјуг оценио да тај модел није примерен Србији.

- Када бисмо пустили да се не придржавамо свих мера у школама и на свим осталим местима, бојим се да би тада дошло до скока броја инфицираних особа, а самим тим би дошло и до далеко већег броја хоспитализованих пацијената и до далеко већег броја преминулих - објаснио је Бекић.

Он је у изјави за Танјуг навео да на дневном нивоу у нашој земљи од короне умре од 10 до 15 особа.

Казао је да је у Аустрији имунизација била обавезна, што није био случај у другим земљама, те да то сада омогућава тој земљи да спроводи другачије мере имунизације од осталих.

Подсетио је да је већина грађана Србије све три дозе вакицине против корона вируса добила током 2021. године, а четврту дозу је од марта до сада примило мање од 1 одсто популације.

Од новог соја вируса тешку клиничку слику имају старији и хронични болесници, а када је у питању број заражене деце Бекић је нагласио да је у Дому здравља Савску Венац током јуна било једно до двоје позитивне деце недељно, док је сада троје до десеторо деце заражено на дневном нивоу.

- Већи је број инфициране деце. Клиничке слике нису толико тешке, али одређени број деце захтева и болнички третман - казао је Бекић.

Упозорио је да деца представљају и велики епидемиолошки проблем, јер су преносиоци инфекције и могу заразити наше најстарије суграђане који су најугроженији.

Нови сојеви корона вируса дају лакшу клиничку слику, а на питање да ли се грађани због тога могу опустити и какви су симптоми новог соја доктор је рекао да се омикрон сој брже шири него делта сој и захвата горње респираторне путеве.

- Међутим, када имате одређену старију популацију која има придружене болести и ослабљен имунитет, постоји велика вероватноћа да ће се болест спустити на плућа, доћи до компликација и, нажалост, до исхода који нико од нас не жели - нагласио је Бекић.

Према његовим речима у Србији је дошло до попуштања имунитета, те да само један осто популације има очуван имунитет.

Поручио је да би због тога требало да се вакцинишу сви старији од 60 година, имунокомпромитовани пацијенти, пре свега онколошки пацијенти, радници у здравству и социјалној заштити, као и сви други грађани.

Објаснио је да имунитет код корона вируса попушта после три до шест месеци и додао да имунитет од прележане инфекције краће траје него код имунизације, због чега се препоручује да се одређена доза вакцине добије три месеца након прележане инфекције.

Фото Танјуг

Такође, казао је да се после пет до шест месеци од последње имунизације препоручује нова доза вакцине.

На питање да ли грађани треба да чекају најављену поливалентну вакцину Бекић је оценио да наши старији суграђани немају времена да чекају нешто што се са сигурношћу не зна када ће доћи, већ да треба да приме четврту дозу вакцина које су сада доступне у Србији.

Када је у питању епидемиолошка слика у Дому здравља Савски венац, Бекић је навео да је у јуну у тој здравственој установи било 30 прегледа на дневном нивоу, а сада је око 200.

- У претходних месец дана смо прегледали више од 5.000 пацијената, половина од њих су тзв. први прегледи, а 45 одсто су позитивни - навео је Бекић.

Каже и да се очекује да ће број заражених падати до краја августа, али да ће доћи до скока почетком септембра, те да ће ескалирати негде у касну јесен.

Поручио је да ће се у односу на то колико у Србији буде угрожено јавно здравље доносити нове мере заштите и ширити болнички капацитети.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

МИНИСТАРСТВО одбране Русије саопштило је да су његове Ваздушно-космичке снаге у понедељак гађале положаје терористичке организације Џабхат ал-Нусра у Идлибу, убивши и ранивши већи број терориста те организације и уништивши њихове положаје.

04. 10. 2022. у 22:56

КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО? Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

"КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО?" Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

БРИТАНСКА премијерка Лиз Трас обећала је у среду да ће провести Британију кроз "олујна времена" и преобразити британску економију, у покушају да поврати ауторитет у својој странци која се побунила након хаотичних првих месец дана на власти.

05. 10. 2022. у 17:47

Коментари (5)

УПИС: Поздрављамо акцију државних органа у сузбијању превара и штетних појава у играма на срећу