ГРАНИЦА ЗА ОДЛАЗАК У ПЕНЗИЈУ СЕ ОПЕТ ПОМЕРА: Нова правила за жене ступају на снагу

новости онлине

16. 08. 2022. у 12:32

ЖЕНЕ у Србији од 1. јануара 2023. године моћи ће да иду у пензију са навршене 63 године и шест месеца живота.

ГРАНИЦА ЗА ОДЛАЗАК У ПЕНЗИЈУ СЕ ОПЕТ ПОМЕРА: Нова правила за жене ступају на снагу

Фото Н. Живановић

То значи да им је остало још неколико месеци за пензионисање по старим условима према којима им је за одлазак у пензију било потребно да наврше 63 године и четири месеца живота.

Кад се ради о мушкарцима, услови за пензионисање, барем за сада неће се мењати, па ће граница за њихов одлазак у пензију остати на 65 година старости.

Према одредбама Закона о пензијском и инвалидском осигурању, подсетимо, старосна граница за припаднице нежнијег пола помера се сваке године како би дошло до изједначавања година живота жена и мушкараца.

Од 2014. године се за жене сваког 1. јануара мењају услови за пензију и то по правилу да се старосна граница помера у распону од два месеца до шест месеци годишње.

Тако ће бити све до 2032. године кад ће жене моћи да иду у пензију са 65 година старости као мушкарци.

Нова правила важе и уколико грађани желе да иду у превремену пензију, а промена се односи и на мушкарце и на жене. Ове године мушкарци могу да иду у превремену пензију са 40 година стажа осигурања и најмање 59 година и шест месеци живота, а жене са 39 година и осам месеци стажа осигурања и најмање 59 година живота.

Мушкарци у пензију са 60

Од 1. јануара 2023. године мушкарци ће у превремену пензију моћи да иду са равно 60 година живота и 40 година стажа. Код жена ће такође бити потребно 40 година стажа, али нешто мање година живота - 59 година и шест месеци.

Од 2024. године и за превремену пензију припадници оба пола биће изједначени јер ће се од тада старосна граница за жене померити за шест месеци, односно на 60 година живота.

Оно што је једнако за оба пола јесте правило по коме и мушкарци и жене могу редовно да се пензионишу са 45 година стажа без обзира на старост. Услов је, наравно, да су им послодавци све време током тог периода редовно уплаћивали доприносе.

Потребан број година радног стажа остаје исти и износи минимум 15 година.

Председник Србије Александар Вучић, подсетимо, најавио је да ће укупно кумулативно повећање пензија бити 19,1 одсто закључно са 1. јануаром 2023. године.

- Прво повећање пензија иде најкасније првог новембра, а ново од јануара наредне године и оно ће укупно износити 19,1 одсто - рекао је Вучић додавши да је ова мера већ договорена са представницима Међународног монетарног фона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (2)

СРЕЋУ НАШАО КРАЈ 20 ЛЕТА МЛАЂЕ Жена Микија Манојловића је позната глумица: Ни сањао нисам да ће ми постати животна љубав (ФОТО)