И ПАЛЕСТИНЦИ ДЕЦУ НАЗИВАЈУ САВА И ЂОРЂЕ: Амбасадор Мохамед Набхан о историјским везама Срба и народа Палестине

Драгана Матовић

14. 08. 2022. у 14:00

КАДА је пре петнаестак година дошао у Београд као амбасадор Палестине, Мохамед Набхан се заинтересовао за заједничку прошлост наших земаља.

И ПАЛЕСТИНЦИ ДЕЦУ НАЗИВАЈУ САВА И ЂОРЂЕ: Амбасадор Мохамед Набхан о историјским везама Срба и народа Палестине

Амбасадор Палестине, Фото Б. Субашић

До тада је веровао да су пријатељски односи Србије и Палестине успостављени у време бивше Југославије, а да су за то најзаслужнији Јасер Арафат и Јосип Броз Тито. Читајући историјску литературу, сазнао је да те везе сежу у далеку прошлост, у време крсташких ратова. Од тада су историјске везе наших народа постале стална тема његових промишљања.

За дипломату из Палестине Београд није непознат град. У њему је проводио студентске дане док је изучавао политичке науке. Тада је заволео Србију, Србе, као и чорбаст пасуљ.

Научио је тада амбасадор Набхан српски језик.

- Срби и Палестинци имају сличне погледе на свет, јер су прошли кроз иста искушења. Исте неправде. Нападале су нас моћне силе. Део територије нам је одузет, а део народа претворен у избеглице - каже амбасадор Набхан за "Новости".

- Срби и Палестинци су поносни народи, разумемо неправду ма чија да је и веома смо осетљиви на питања слободе. Поштујемо породицу и традиционалне вредности. То нас спаја.

Фото З. Јовановић

Мало је познато, каже амбасадор, да је на територији Палестине, све до 16. века, до доласка Турака, било претежно хришћанско становништво:

- Палестину и Србију везују древни односи. Уврежено је мишљење да су крсташи кренули у Палестину како би ослободили крст од нехришћана. Србија, која је у то време била моћна држава, није се прикључила крсташкој војсци, на путу ка Јерусалиму, јер иду да ратују против њихове браће. Палестинци су им били захвални због тога. Палестина је колевка свих вера, људске филозофије и људског односа према Богу и небесима.

Истражујући, амбасадор Набхан је наишао на документ који је по доласку Арапа на тло његове земље потписао тадашњи калиф Омар са јерусалимским патријархом. Калиф је прихватио да муслимани чувају цркве и манастире и да џамије не смеју бити тамо где су цркве.

- Тако је било до доласка Турака - каже Набхан.

- До почетка 10. века, исламски историчари нису знали ни како се град Јерусалим зове. Није им био важан. Називали су га Аелијом, односно арапски Илијом, уверени да је име добио по пророку Илији.

Долазак Светог Саве, који је два пута ходочастио на Христов гроб, учврстио је пријатељске везе. Прво ходочашће Растка Немањића, које је уследило десет година после стицања аутокефалности српске цркве - коју је ваљало учврстити, представљало је и важну дипломатску мисију за средњовековну српску државу.

- У неколико манастира и цркава сачувани су записи о његовој посети - подсећа наш саговорник.

- Путовао је са свитом и где год да је боравио, дочекан је као принц, члан краљевске породице Србије, али и као поглавар српске цркве. На првом ходочашћу купио је кућу Јована Богослова у којој је била последња Исусова вечера и ту сазидао Цркву Светог Јована - да би темплари у потоњим ратовима - порушили и кућу и цркву, а "фрањевци" касније подигли базилику. Муслимани је нису дирали, него хришћани. Свети Сава купио је Цркву Светог Ђорђа и поклонио је као метох Лаври Светог Саве Освећеног у Акри.

Амбасадор Набхан нам прича легенду која се и у Палестини, као и код нас, преноси с колена на колено:

- Када је Свети Сава посетио манастир Светог Саве Освећеног, Мар Саба, у Јудејској пустињи, источно од Витлејема, остварило се, приче кажу, пророчанство овог светитеља из Кападокије. Чим је крочио у манастирску цркву, са постоља на коме је стајало пало је жезло Светог Саве Освећеног, које се није померало од његовог упокојења 532. године.

Фото Б. Субашић

Сутрадан се десило исто. Према легенди, Сава Освећени је пред смрт рекао да ће доћи човек краљевске крви који носи његово име и пред којим ће пасти његов штап. Тако се и десило. И то не једанпут. Ту је Свети Сава, за живота, проглашен светим.

Жезло, као и иконе Млекопитатељница и Тројеручица, које је први српски архиепископ добио од монаха овог манастира, данас се налазе на Светој Гори.

- Цркве и задужбине које је подизао у Светој земљи, Свети Сава је остављао као метох управо лаври Светог Саве Освећеног - каже амбасадор.

- То је један од најстаријих непрекидно "живих" хришћанских манастира, којим су 130 година управљали српски монаси и код кога се и данас налази једна кула Немањића. Много је српских трагова у Палестини.

Не само оних које је оставио Свети Сава. У нама је леп осећај према Србима. Деведесетих, кад су Американци говорили лоше о Србији, Палестинци то нису прихватили. Јер, Срби су наши пријатељи.

Амбасадор нам прича и да је култ Светог Ђорђа веома присутан у Палестини. Говори нам о месту где је живео, а које и данас носи његово име. Када је његов отац погинуо, према историјским изворима, мали Ђорђе се са мајком преселио у Палестину, на мајчино породично имање.

- Постоји место у Палестини које се зове Ђорђе, а у њему су манастир који носи његово име и његова кућа - каже нам.

- У нашој причи Ђорђе је био човек из народа који се сукобио са локалним феудалцем, а не са змајем, како каже легенда, који је живео у оближњем језеру и свако вече прождирао по једно дете. У причи, која се код нас преноси с колена на колено, тај феудалац је покушао да забрани сељацима да поје стоку на месту где су то одувек радили. Ђорђе то није дозволио. Потукао се са њим и убио га. Народ је у то време на феудалце гледао као на аждаје и зато се каже да је Свети Ђорђе убио аждају.

Интересантно је да Светог Ђорђа и муслимани и хришћани подједнако поштују. А, Палестина је можда једина муслиманска земља у којој деца добијају имена Сава и Ђорђе.

Мохамед Набхан, Фото З. Јовановић

ЛИЦЕМЕРЈЕ

- НЕ постоји друго решење осим да се деценијски проблеми Израела и Палестине мирно реше. Овакво стање не може да траје - каже палестински амбасадор.

- Палестина је, као и Србија, против окупације Украјине, али нећемо уводити санкције Русима, поготову што знамо да став Американаца није искрен. Од Руса су направили ђаволе, што није у реду. Тако су представљали Србе деведесетих година. Американци не бирају средства кад хоће да остваре нешто од чега имају користи, заборављају шта су они чинили у Авганистану, Ираку, Либији, Сирији. Заборављају шта још чине у Јемену. Шта чине нама већ 70 година. Зато они нису ваљани да говоре о људским правима и слободи.

БРОЗ, НЕХРУ, ИНДИРА...

АМБАСАДОР Набхан је био у делегацији током посете палетинског вође Јасера Арафата СФРЈ. Тада је упознао Јосипа Броза Тита.

- Био сам задивљен његовом харизмом. Тито је на мене оставио снажан утисак. И Индира Ганди је била невероватна. Нехруа не памтим, а Насер је нада која није остварена. Сви који су представљали наду за Арапе су ликвидирани. Нажалост - каже Набхан.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

РЕПУБЛИЧКИ хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) издао је два најновија упозорења. Једно се односи на велику количину падавину данас, а друго за сутра за грмљавинске непогоде са градом и олујним ветром.

26. 09. 2022. у 12:52

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (3)

ВЕЛИКЕ ДРАГОЦЕНОСТИ: Шта је краљица Елизабета II понела са собом у ГРОБ