МАЛИ ВИРТУОЗ НА ФЛАУТИ: Талентована Ђурђија Тодоровић, ђак је генерације Музичке школе у Параћину и добитник многих признања

З. РАШИЋ

13. 08. 2022. у 12:15

КO слуша и посматра Ђурђију Тодоровић (15) из Параћина док свира флауту, не може да не примети да лепа риђокоса девојчица личи на свој инструмент.

МАЛИ ВИРТУОЗ НА ФЛАУТИ: Талентована Ђурђија Тодоровић, ђак је генерације Музичке школе у Параћину и добитник многих признања

Фото: З. Рашић

Танане су, по изгледу, и Ђурђија и флаута, али су посебни тонови које Ђурђија "производи" док свира, а прелепо ју је чути и када говори или пева.

Ова млада Параћинка понела је недавно титулу ђака генерације Основне музичке школе "Миленко Живковић" у свом граду. Завршила је шестогодишње школовање за флауту, а у исто време и ОШ "Радоје Домановић". Одлучила је да музика буде њен животни позив, положила је пријемни испит и средње образовање наставља у Музичкој школи "Др Милоје Милојевић" у Крагујевцу,са још само три вршњакиње које свирају флауту.

Фото: З. Рашић

- Већ увежбавам композиције које ми је препоручила професорка Снежана Ковачевић у чијој ћу бити класи. Флауту свирам сваког дана бар сат и по до два. Док сам ишла овде у музичку, код куће сам увежбавала школски програм и свирала тонске вежбе, а за време распуста нове композиције. После средње, студираћу флауту јер желим да будем наставница или професорка - прича нам Ђурђија.

Показује нам свој инструмент и бројне дипломе и награде са различитих такмичења, републичких и интернационалних.

У припремни разред овдашње музичке школе уписала се са осам година, а у први разред флауте кренула је са девет. Прва жеља јој је била клавир. Затим се двоумила између виолине и флауте, а потом је дувачки инструмент "украо" сву њену љубав. Таленат и свакодневна вежба одмах су дали резултате, па су десетине признања почела да се нижу.

Прве награде донела је са такмичења "Млади виртуоз" у Београду, са 63. Фестивала музичких и балетских школа Србије, Меморијала "Коста Манојловић" у Смедеревској Паланци, са интернационалног фестивала "Сирмијум" у Сремској Митровици... Освојила је победнички пехар на међународном фестивалу "Музичко пролеће" у Смедереву. Ове године, када је и проглашена ђаком генерације, блистала је на чувеном такмичењу "Даворин Јенко" у Београду, на Међународним сусретима флаутиста у Ваљеву и поново у Сремској Митровици.

Фото: З. Рашић

Где год да је свирала, Ђурђија је промовисала флауту и своју музичку школу. Присећајући се љубави "на други поглед" према флаути, млада саговорница "Новости" каже да су, у првом разреду, за њу морали посебно да прилагоде школски инструмент.

- Флаута је била велика, а ја мала, нисам могла да је обухватим. Прво сам вежбала само "на глави" инструмента, док нисам научила како правилно да дувам и добијем тон. А друге тајне квалитетног свирања нема, све је ствар љубави и дуготрајне вежбе - каже Ђурђија.

ХОЋЕ ДА УСАВРШАВА И ПЕВАЊЕ

ОСИМ што изузетно свира, Ђурђија има препознатљив глас који је сама увежбавала јер се у музичкој школи определила за оркестар, а не за хор. Њене сјајне гласовне могућности нису остале непримећене, па је више пута певала у позоришту и на другим местима поводом различитих културних догађаја. Посебно воли етно-музику. Зато ће певање наставити да усавршава без обзира што се и у средњој школи определила за инструмент.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

ПОЛЕТНО слетну стазу београдског аеродрома "Никола Тесла" погодио је гром и том приликом направио оштећење, због чега су полетања и слетања авиона привремено обустављена, саопштено је са аеродрома.

27. 09. 2022. у 16:38

Коментари (0)

Имаш ДВЕ ХИЉАДЕ разлога за регистрацију на моззартбет.цом