ВЛАДИКА НИКАНОР ПОЗВАО НА ОРУЖЈЕ ПРОТИВ ГЕЈ ПАРАДЕ: Епископ банатски изазвао скандал претњама и увредама на рачун председнице Владе

В. Н.

13. 08. 2022. у 06:00

ЕПИСКОП банатски Никанор, поводом предстојећег Европрајда, који ће у септембру бити одржан у Београду, најавио је анатему (проклетство) против учесника и организаотра овог скупа.

ВЛАДИКА НИКАНОР ПОЗВАО НА ОРУЖЈЕ ПРОТИВ ГЕЈ ПАРАДЕ: Епископ банатски изазвао скандал претњама и увредама на рачун председнице Владе

Фото: Дарко Дозет

У скандалозној беседи, која је осванула на друштвеним мрежама, он је позвао вернике "на оружје", које би, како каже, и лично употребио, а притом је изнео низ бруталних увреда на рачун премијерке Ане Брнабић и њеног сексуалног опредељења.

Банатски владика није децидирано изговорио њено име, истичући да уколико би то учинио више не би могао да изговара "име Божје", али је јасно наговестио на кога се увреде односе.

- Она је оскрнавила нашу земљу. Она је дозволила да њен рођени брат буде отац њеног сина. Нити је наше вере нити порекла. Њени родитељи и дедови били су непријатељи и кољачи српског народа. И она треба данас да нам проповеда да не постоји отац, не постоји мајка него родитељ 1 и родитељ 2 - сипао је увреде банатски владика, алудирајући на премијерку.

Фото АП

У свом говору, који нема много везе са основним постултиматима хришћанске вере, Никанор је позвао вернике да устану против најављене "геј параде", уколико је потребно и - оружјем.

- Ево први сам устао против тога. Ево и кунем. Проклећу све оне који то буду организовали и учествовали у томе. Толико могу. Да имам оружје, и ту силу бих употребио. Оружје немам, а после овога што говорим неће ми га ни дати, чак и ако затражим. Рат у Крајини сам гледао четири године и осам месеци и први бих уколико је потребно изашао са оружјем - претио је владика, обучен у одежду и са крстом у руци.

Никанорова беседа изазвала је талас незадовољства у грађанским, па и у црквеним круговима, где многи сматрају да је иначе контроверзни банатски епископ овог пута превршио сваку меру. Он већ дуже време има репутацију човека који баш не бира речи, а на његовој мети често је и црква, поједини епископи, као и политичка и друштвена питања...

Говор мржње владике СПЦ у којем је прекршио и закон - јер његова беседа садржи и јавну дискриминацију, а потом и позвао на насиље и линч, доживео је осуде на друштвеним мрежама, као и у организацијама које се баве афирмацијом права ЛГБТ особа.

Програмски директор Прајда Горан Милетић рекао је да изјава свештеника СПЦ представља веома отворени говор мржње према ЛГБТ заједници, али и према Хрватима и премијерки Србије.

- Кључно питање је сада да ли ће се патријарх дистанцирати и осудити овакву изјаву будући да је дубоко у супротности са важећим законима Србије, али и са хришћанским начелима које проповеда СПЦ - рекао је Милетић.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић осудила је Никаноров говор верницима као позивање на физичко насиље, дискриминацију и мржњу према припадницима ЛГБТ заједнице.

- Недопустиво је законом забрањено изражавање мишљења и идеја којима се позива на мржњу и насиље према припадницима ЛГБТ заједнице и вређа достојанство - упозорила је повереница и навела да да је "тешко схватљиво да, без обзира на догме и канонска правила, такве опасне речи изговара човек чији је позив, између осталог, ширење толеранције и разумевања".

Владика Никанор важи за црквеног великодстојника "тврде струје", а изградио је имиџ традиционалисте и противника црквене реформе. У средишту пажње јавности нашао се више пута, а највећи одјек добио је 2015. и 2016. судски поступак у коме је оптужен за мобинг свештеника Епархије банатске. Незадовољни клирици оптуживали су га не само за прогон, него чак и за насиље.  

ИЗУЗЕО ПОТОМСТВО ИЗ АНАТЕМЕ

ЕПИСКОП Никанор је у скандалозној беседи навео да његово проклетство не важи за потомство и будућа поколења организатора и учесника у геј паради.

- Они усталом и немају децу. Нису родитељи, неће да се зову мајка и отац, нити њихова деца смеју тако да их називају. И њих ми треба данас да слушамо - казао је владика банатски Никанор.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

ПОЛЕТНО слетну стазу београдског аеродрома "Никола Тесла" погодио је гром и том приликом направио оштећење, због чега су полетања и слетања авиона привремено обустављена, саопштено је са аеродрома.

27. 09. 2022. у 16:38

Коментари (12)

НОВИ МИГ-41: Лети до 5.500 км/х наоружан ракетама кинџал и циркон - обавља борбене задатке у стратосфери