МИСЛИМ ДА ЈЕ СВЕ ОВО САН: После прикључења струје, почело и сређивање стана јунака са Кошара

С. Бабовић

11. 08. 2022. у 09:45

СТРЕПИМ помало да ли ће све да буде како треба, али већ сада, са струјом добијеном после осам година живота у мраку и након што су волонтери јуче кренули да сређују мој дом, мислим да сам други човек.

МИСЛИМ  ДА ЈЕ СВЕ ОВО САН: После прикључења струје, почело и сређивање стана јунака са Кошара

Фото С. Бабовић

Све мислим, ово је сан. И страх ме је да ме неко не пробуди. Имам ту у стану успомена са мајком и бабом. Волео бих да су оне живе, да виде како ми се живот мења - каже за "Новости" Саша Стевановић (45), из Крушевца, који се 15 месеци неустрашиво борио на КиМ и учествовао у одбрани Кошара.

Четири психијатријске болести има овај бивши војник, навикао на мрак, немаштину и живот међу гомилом старог намештаја у запуштеном стану зграде у Борачкој улици. Први пут после дужег времена и психијатри примећују да није клонуо.

- Када су људи кренули да ми помажу, почео да се сакупља новац за рачуне, па онда дугови редом подмиривани, већ ми је било мало боље - прича нам Саша.

- Сада се кренуло са сређивањем стана и другачије се осећам. Као да сам бољи. Расположенији сам у друштву, идем с неко вољом на градилиште. Стрепим помало да ли ће се све извести до краја и да ли ћемо успети да средимо цео стан, али страхa је све мање.

Верољуб Смиљковић, Фото С. Бабовић

Хуманитарци из удружења "Градитељи мира" уверавају ратног друга да више не сме да се боји. Сви напори да му се помогне да стане на своје ноге до сада су уродили плодом. И дају нове плодове. Први конкретан, након што је враћен дуг за струју од 219.470 динара догодио се пре осам дана.

Радници ЈКП "Крушевац" су камионом пристигли на адресу јунака да помогну у рашчишћавању стана. Кренуло се са првим радовима. Многобројни волонтери придружили су се да помогну. Комшије су с радошћу кувале кафу за марљиве раднике.

- Прикључење струје био је услов за почетак свих других радова, тако да сада избацујемо стари намештај и отпад који је имао по собама и на тераси - каже за "Новости" Дејан Ивановић испред "Градитеља мира", организације која је добитник сребрне плакете за "Најплеменитији подвиг године" због сличне акције којом су помогли борцу Мији Ђидићу код Бруса да добије нову кућу. Све што смо сада почели да радимо је припрема за грађевинске радове, реновирање стана.

А тај посао мора да крене од пода.

- Улегао је, пропао, паркет мора да се подиже и мења - каже нам Верољуб Смиљковић, председник Удружења.

- Предстоје нам кречење, сређивање купатила, набавка пристојног намештаја и беле технике без које се не може замислити живот. Апелујемо на све људе добре воље да помогну нашем Салету, за кога је у једном тренутку просто стао живот.

Почео је тај живот да се урушава након што је Саша скинуо униформу. Болест мајке и бабе приморала га је да годинама буде поред њихових постеља. Последице рата исписане су на свим медицинским извештајима. После смрти две болесне старице,пропадање здравља и дома се наставило. Није успео да наследи скромну некретнину, јер се поставило питање регуларности њеног откупа, искључили су му струју, једва да је имао за лекове, пакујући пакете бетона на градилишту. Све ово је решено и нада да ће успети да обезбеди стаус ратног војног инвалида како би имао редовна месечна примања, више није једина која га одржава.

- Војни рок сам часно одслужио, а био сам мартовска класа,која је положила заклетву 1998. и онда задржана и дуже на ратишту - присећа се Саша.

Дејан Ивановић, Фото С. Бабовић

- Борили смо се са терористима. Сећање на те дане су, у ствари, кошмари и несаница.

Терапија коју пијем, од антипсихотика до антидепресива помаже, али се и она мења с времена на време, јер се дешава да морам да спавам и по 30 сати. Ових дана, чини ми се, почео сам да сањам неки нови, лепши сан.

ПОМОЋ

СВИ који могу да помогну да се јунаку са Кошара среди стан, могу то учинити уплатом на хуманитарне рачуне "Градитељи мира", са назнаком за помоћ Саши Стевановићу. Број динарског рачуна је 160-0000000382562-94, а девизног  60600000102714319,IBAN RS35160600000102714319.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

МИНИСТАРСТВО одбране Русије саопштило је да су његове Ваздушно-космичке снаге у понедељак гађале положаје терористичке организације Џабхат ал-Нусра у Идлибу, убивши и ранивши већи број терориста те организације и уништивши њихове положаје.

04. 10. 2022. у 22:56

КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО? Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

"КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО?" Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

БРИТАНСКА премијерка Лиз Трас обећала је у среду да ће провести Британију кроз "олујна времена" и преобразити британску економију, у покушају да поврати ауторитет у својој странци која се побунила након хаотичних првих месец дана на власти.

05. 10. 2022. у 17:47

Коментари (0)

ЉУДИНА: Погледајте како је човек са штакама спасао повређено маче у Београду (ВИДЕО)