ТРЕЋИНА СА КОРОНОМ СТАРИЈА ОД 80 ГОДИНА: Медицинари ковид-болнице у Крушевцу за "Новости" сведоче - овај талас епидемије "коси" најстарије

Софија Бабовић

08. 08. 2022. у 10:00

ЧАК 30 одсто пацијената хоспитализованих у ковид-болници у Крушевцу старије је од 80 година, а међу њима осморо има више од 90 година!

ТРЕЋИНА СА КОРОНОМ СТАРИЈА ОД 80 ГОДИНА: Медицинари ковид-болнице у Крушевцу за Новости сведоче - овај талас епидемије коси најстарије

ОПРЕЗ Улаз у црвену зону, Фото С. Бабовић

Можда је актуелни епидемиолошки талас погодио нешто мањи број људи, што потврђују бројке у претходна 24 часа, од 4.182 новоинфицирана и, нажалост девет  преминулих на територији целе Србије, али њихово лечење је и даље комплексно.

- Ми смо и у претходном таласу имали сличне карактеристике са старосном структуром наших пацијената, али је овај талас ипак превазишао претходни - каже за "Новости" др Владан Цветановић, директор ковид-болнице.

- Пацијенти који су старији од 80 или 90 година имају мноштво придружених обољења. Да не говоримо о пацијентима који су примљени након хируршких интервенција или су уочи интервенције постали ковид-позитивни. Лечење отуда изискује мултидисциплинарни приступ, односно ангажман интернисте, неуролога, специјалисте физикалне медицине, присуство анестезиолога код најтежих случајева. Тако да је то даље тешка борба за нас.

СТРУКА Др Владан Цветановић, Фото С. Бабовић

У црвеној зони овдашње ковид-болнице затичемо постеље у којима леже хируршки, срчани, неуролошки, онколошки пацијенти... Свима је заједничко да се услед година и болести веома тешко или готово нимало крећу. Краљевчанка Лидија Думбеловић је са 63 године међу најмлађим пацијентима.

- Вирус ми је потврђен у краљевачкој болници, где сам отишла највише зато што су ме болеле ноге, тако је све кренуло - прича нам Лидија.

- Доста сам се чувала, јер имам и повишен шећер и притисак. Ипак сам на крају добила корону. У Крушевцу сам од среде увече. Примам терапију и боље се осећам.

Попут Лидије, многобројни пацијенти се због побошљања надају брзом опоравку и повратку својим кућама. До болнице, међутим, и даље редовно стижу ковид позитивни пацијенти из градова у окружењу, који су на хроничном програму дијализе. Мањи број захтева и акутно лечење бубрежне инсуфицијенције.

- У болници се укупно лече 163 пацијента и у последњих неколико дана одржавамо тај број од 160 до 170, будући да је број пријема и број отпуста еквивалентан - наводи др Цветановић.- Број хоспитализованих није отуда драматично порастао, јер дневно имамо око 20 пријема, али и око 20 отпуста.

Иако, срећом, у овом таласу нема масовне драматичне борбе за сваки дах, о чему су "Новости" из крушевачке ковид-болнице извештавале од децембра 2020, када је ова здравствена установа примила најтеже распираторне инфекције изазване ковидом 19, стручњаци подсећају на непредвидивост вируса и на могуће поуке, које се могу извући из актуелног епидимиолошког таласа.

- Структура наших пацијената тренутно доводи до закључка да је у питању најрањивија група код које четврта доза вакцине може добити пун значај, зато што ће их заштитити да не дође до хоспитализације - закључује др Цветановић.

РЕАНИМАЦИЈА И НА УЛАЗУ

КАПАЦИТЕТ ковид-болнице у Крушевцу износи 500 постеља и у више таласа дешавало се да су готово сва места на интензивној,односно полуинтензивној нези, била попуњена.

Пацијенти са безмало најтежом клиничком сликом у земљи, неретко транспортовани из других здравстених установа из централне и јужне Србије, са минималним шансама да преживе, пристизали су у ову установу. Многи су реанимирани и на самом улазу у болницу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

ПОЛЕТНО слетну стазу београдског аеродрома "Никола Тесла" погодио је гром и том приликом направио оштећење, због чега су полетања и слетања авиона привремено обустављена, саопштено је са аеродрома.

27. 09. 2022. у 16:38

Коментари (0)

ВЕЛИКЕ ДРАГОЦЕНОСТИ: Шта је краљица Елизабета II понела са собом у ГРОБ