ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВЕ МУЧЕНИ, СТРЕЉАНИ, ВЕШАНИ: Ево како ће да изгледа Меморијални центар "Старо сајмиште" (МАПА)

Д. МИЛИНКОВИЋ

28. 07. 2022. у 09:00

СВЕДОЦИ смо бројих покушаја релативизације догађаја Другог светског рата, а то не може да буде политика садашњости ни Европе, ни света, а Србије никада неће бити.

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВЕ МУЧЕНИ, СТРЕЉАНИ, ВЕШАНИ: Ево како ће да изгледа Меморијални центар Старо сајмиште (МАПА)

Фото: З. Јовановић

Ми народи и грађани Србије и потомци жртава не можемо, не смемо и нећемо више да ћутимо о "Старом сајмишту", јер починиоци зла на том месту имају разлога да крију истину.

Ову поруку послао је јуче председник Србије Александар Вучић на свечаности поводом почетка извођења мера заштите на објекту Централне куле Меморијалног центра "Старо сајмиште", где је током Другог светског рата у два нацистичка логора страдало више од 6.500 Јевреја, око 10.000 Срба и више стотина Рома.

Почетак пројекта од изузетног значаја за културу сећања долази у тренутку када се у региону, посебно у Загребу, захуктава опасна кампања прекрајања историје, минимизирања или потпуног негирања стравичних злочина над Србима почињених под идеолошком палицом некадашње Независне Државе Хрватске. Док се у Хрватској повампирује усташтво, Вучићу забрањује да ода почаст жртвама највећег српског стратишта у Јасеновцу, а фабрике смрти на десетине хиљада српске деце у Јастребарском и Сиску проглашавају "хуманитарним центрима", наша држава и друштво је и обновом "Старог сајмишта" послала јасну поруку о вредностима које баштини.

Вучић је указао да је логор "Старо сајмиште" затворен крајем јула 1944. и да је од краја Другог светског рата, у тренутку када је НДХ дефакто престала да постоји на овим просторима, све до данас истина о овом стратишту била сахрањена, како је истакао, под тешким наслагама заборава.

ЗАХВАЛНОСТ ПРЕЖИВЕЛИХ

ОБЕЛЕЖАВАЊУ почетка радова на реконструкцији Централне куле присуствовали су и патријарх Порфирије и великодостојници верских заједница које делују у Србији, бројни министри... Церемонија је почела извођењем химне "Боже правде" и минутом ћутања за жртве, а на свечаности на месту где су некада били нацистички логори "Јеврејски логор Земун" и "Прихватни логор Земун" присутни су били и представници дипломатског кора, в. д. директора Меморијалног центра "Старо сајмиште" Кринка Видаковић Петров, потомци логораша, чланови ослободилачких удружења и многи грађани.

- На 78. годишњицу укидања логора ми га коначно, неко би рекао фигуративно, а ја бих рекао и стварно - ослобађамо. Желим да вам кажем велико "извините". Извините због тога што је ова зграда у таквом стању и што готово 80 година нисмо водили рачуна о својој прошлости и нисмо бринули ни о својој будућности - рекао је Вучић, обраћајући се преживелима страдања најтежих злочина и злочина геноцида током Другог светског рата.

Како је рекао, реконструкција Централне куле је симбол решености и да реконструишемо сопствено колективно сећање. Српски председник је подсетио да су на том месту људи зверски пребијани, вешани и стрељани, али и умирали од глади и болести и у "душегупкама" одвођени у смрт. Додао је да су одатле и депортовани у друге логоре смрти на "принудни рад", од којег је већина и страдала.

- Тим и таквим жртвама је посвећен Меморијални центар "Старо сајмиште" који ће у име свих нас одати дужно поштовање жртвама без обзира на њихову националност, веру, род или идеолошка опредељања. Свима њима заједничко је да су их нацисти, фашисти и усташе сматрали за смртне непријатеље и да су зато невини пострадали.

Председник Вучић указао је и да су бројне генерације политичких лидера, још из комунистичког времена, игнорисале страдалнике логора, давали обећања од којих ниједно није испуњено. Подсетио је да је "Старо сајмиште" за културно добро проглашено тек 9. јула 1987, на нашу срамоту:

- Имали смо преча посла него да се бавимо жртвама, које нису биле много важне или су остављање по страни, зарад дневнополитичких циљева, или да се некоме не бисмо замерили. Враћајући дуг према прецима, опомињемо потомке шта не смеју да дозволе да им се догоди. И свако ко има макар и мрву човечности, гледаће другим очима свет око себе, након посете "Сајмишту". Људско зло не познаје границе и присутно је свуда. Зато и ми, Срби, када тражимо од других да не ћуте и да признају злочине над нама, морамо да будемо довољно одговорни и озбиљни, и да увек отворено и јасно осудимо и оне који су у наше име чинили злочине над другима. Само тако моћи ћемо да градимо поверење и дођемо до помирења.

ГОРКА ПРИЧА БАЈЕРОВЕ

ТОКОМ јучерашњег обиласка Централне куле председнику Вучићу обратила се Естер Бајер, рођена у логору "Старо сајмиште", којој је ту породица страдала. Она је, видно потресена, захвалила Вучићу на томе што ће овај простор коначно бити уређен и где ће деца од малих ногу моћи да уче о томе шта се на тим просторима дешавало.

Прва фаза готова до јануара, сви павиљони биће преуређени


ПРВА фаза радова на Централној кули у Меморијалном комплексу "Старо сајмиште", која подразумева грађевинске радове, требало би да буде завршена до краја децембра, након чега почиње уређење ентеријера, најавила је јуче министарка културе Маја Гојковић.
Закон који је омогућио оснивање Меморијалног центра донет је у фебруару 2020, а према њему, центар ће прикупљати, сређивати, чувати, истраживати, излагати и презентовати архивске, музејске и филмске предмете и документе.

Према закону, предвиђене су две музејске целине, од којих ће једна бити посвећена првој фази логора - "Јеврејском логору Земун", а друга "Прихватном логору Земун", у којем су већину чинили Срби, посебно после офанзиве на Козари, у лето 1942, када се логор напунио цивилима. Иако је планирано да радно способни буду одатле послати у немачке и норвешке радне логоре, огромном броју је ово био последњи дом. Само у масовној гробници на Јеврејском гробљу у Земуну, током јуна, јула и августа 1942, покопано је око 6.500 Козарчана. Једна целина, према плану, биће у Спасићевом, а друга у Италијанском павиљону.

Фото: З. Јовановић

Будући изглед меморијалног центра

Централна кула биће административни центар, место за образовање младих генерација о ужасима Холокауста, а сваки од павиљона биће преуређен и посвећен страдању једног народа, Јевреја, али и Срба, Рома и других. У састав Меморијалног центра ући ће и Јеврејски пролазни логор Београд - "Топовске шупе", који се налазио на данашњој Аутокоманди, и у ком су животе изгубили готово сви јеврејски мушкарци из Београда и Баната, као и неколико стотина Рома.

Логор под називом "Јеврејски логор Земун" налазио се на територији која је у Другом светском рату ушла у састав НДХ, али је био под немачком управом. У почетку је био намењен само за српске Јевреје, и то првенствено жене, децу и старце, који су свакодневно, од 8. децембра 1941. до почетка маја 1942, убијани у камионима "душегупкама", на путу од логора до припремљених масовних рака у селу Јајинци. Када је Србија проглашена "очишћеном" од Јевреја, у логор су довођени комунисти, партизани, четници, као и цивили, и то све до јула 1944. године.

БОНУС ВИДЕО - ЦЕРЕМОНИЈА НА СТАРОМ САЈМИШТУ: Данас почињу радови на заштити Централне куле Меморијалног центра

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ПОД ЗЕМЉОМ НАЂЕНИ АРТЕФАКТИ ИЗ ПРВОГ ВЕКА: Стручњаци параћинског Завичајног музеја започели археолошка ископавања у насељу Глождак

ПОД ЗЕМЉОМ НАЂЕНИ АРТЕФАКТИ ИЗ ПРВОГ ВЕКА: Стручњаци параћинског Завичајног музеја започели археолошка ископавања у насељу Глождак

ВЕЋ неколико дана у насељу Глождак у Параћину, на захтев инвеститора који ту гради пословни објекат, овдашњи Завичајни музеј обавља археолошка ископавања.

14. 06. 2024. у 07:00

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

"УВЕК гледам све с позитивне стране, па тако и посао који радим. Осмех је мој мото. Научио сам да је све у животу онако како ти то сагледаш, ако се жалиш и стално си незадовољан, такав ти је и цео живот."

13. 06. 2024. у 21:30

Коментари (0)

ЗВЕЗДА СЕ РЕШИЛА ВЕЗИСТЕ: Странац напустио Маракану, а остаје у Суперлиги