ВАНТЕЛЕСНА О ТРОШКУ ДРЖАВЕ: Повећане шансе за 400.000 парова

Б. Радивојевић

15. 07. 2022. у 12:20 >> 12:20

СТАРОСНА граница за вантелесну оплодњу (ВТО) о трошку државе померена је са 43 на 45 година.

ВАНТЕЛЕСНА О ТРОШКУ ДРЖАВЕ: Повећане шансе за 400.000 парова

У Србији се годишње на упут уради више од 6.000 поступака вантелесне оплодње, Фото Б. Пузовић

Тиме су многи од 400.000 парова, колико их се према проценама стручњака, бори за потомство у Србији, добили нову могућност да постану родитељи, упркос годинама када су шансе за зачеће - и природним и биомедицински потпомогнутим методама - значајно умањене.

Вест коју су парови чекали још од пролећа, када је најављено да ће бити продужен рок за ВТО, прво је прексиноћ саопштио председник Александар Вучић, а јуче је и Влада Србије усвојила одлуку о померању старосне границе за жене које о трошку осигурања иду на ВТО.

Најављујући измене у поступку вантелесне оплодње председник Вучић рекао је да је то за Србију приоритетно питање:

- То државу кошта око 260.000 динара по једном покушају. То је много милиона евра на годишњем нивоу, али донели смо ову одлуку, јер је то истински важно - рекао је председник.

СА УПУТОМ КОД 13 ПРИВАТНИКА

ЗНАЧАЈНО су последњих година проширени и капацитети за биомедицински потпомогнуту оплодњу коју су, када је укључена у права из обавезног осигурања, радиле само три државне клинике. Сада у мрежи здравствених установа имамо шест центара за ВТО, а поступци које држава плаћа и код приватника, уговорени су за ову годину и са 13 ординација и клиника у приватном власништву.

У последње две године значајно су проширена права осигураника у овој области медицине: парови су добили могућност неограниченог броја покушаја ВТО, у програм су први пут укључени и мушкарци са проблемом азоспермије, одобрене су вантелесне и за парове који већ имају дете, омогућено је замрзавање ембриона, такође о трошку државе. Ради се и на томе да се из иностранства обезбеде репродуктивне ћелије из донорских банки, јер у нашој нема давалаца.

Такав тренд, према речима др Сање Радојевић Шкодрић, директора РФЗО, у складу је са демографском политиком коју води државни врх. Најновија одлука о померању старосне границе до навршених 45 година жене, у складу је са тим опредељењем.

Фото: Фејсбук/ Петар Петковић

- По обиму права ми смо сада прва земља у Европи, а само нека од њих су неограничен број покушаја вантелесне оплодње за прво дете и повећан број за друго дете. Додатно, ту је и неограничен број замрзавања ембриона како за прво тако и за друго дете - рекла је Радојевић Шкодрић.

Тиме Србија са иначе лошом демографијом, и просечном старошћу становника изнад 43 године, покушава да ублажи последице стерилитета, који је у читавом свету све учесталији проблем. У европским земљама, у просеку, ради се 1.058 процедура биомедицински потпомогнуте оплодње (БМПО) годишње на милион становника, а код нас се из године у годину повећава број парова којима држава финансира покушаје да на овај начин постану родитељи.

Корона је у једном тренутку у целом свету, па и код нас, успорила, па и привремено зауставила, ове процедуре, али се, упркос томе, у Србији "на упут" годишње уради и више од 6.000 поступака БМПО. За многе парове та могућност, са просечном успешношћу од 30 одсто, била би унапред изгубљена битка без помоћи државе, јер по ценовнику ови поступци коштају између пет и шест хиљада евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

АМЕРИЧКИ НОВИНАРИ НИСУ МОГЛИ ДА ВЕРУЈУ: Никола Јокић пред НБА финале одржао конференцију за штампу какву медији нису очекивали

АМЕРИЧКИ НОВИНАРИ НИСУ МОГЛИ ДА ВЕРУЈУ: Никола Јокић пред НБА финале одржао конференцију за штампу какву медији нису очекивали

НИКОЛА Јокић и ван паркета привлачи огромну пажњу, о чему сведочи конференција за штампу коју је Денвер нагетс организовао пред прво учешће у НБА финалу у клупској историји.

27. 05. 2023. у 21:14

АМЕРИ У ШОКУ: Открили човека који је на Видовдан 2015. тачно објаснио шта ће Никола Јокић да уради у НБА лиги (ФОТО)

АМЕРИ У ШОКУ: Открили човека који је на Видовдан 2015. тачно објаснио шта ће Никола Јокић да уради у НБА лиги (ФОТО)

НИКОЛА Јокић је један од најдоминантнијих кошаракаша садашњице, ако не и најдоминантији, а мало ко је то могао да претпостави у лето 2015, када се отиснуо пут НБА лиге. Заправо, само један човек је тада "знао" какво "српско чудо" следи. Или би можда оно "знао" требало писати без наводника...

26. 05. 2023. у 20:25

Коментари (0)

ПУТНИЦИ У ЧУДУ ГЛЕДАЛИ: Шта је возач у градском аутубосу у Београду окачио изнад главе (ВИДЕО)