ВИРУС ЗАПАДНОГ НИЛА У СРБИЈИ: У којим општинама у Београду су пронађени заражени комарци

Novosti online

12. 07. 2022. у 10:32

ИНСТИТУТ за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ недавно је потврдио први случај оболевања од грознице Западног Нила у Србији.

ВИРУС ЗАПАДНОГ НИЛА У СРБИЈИ: У којим општинама у Београду су пронађени заражени комарци

Фото Д. Миловановић

Др Иван Алексић из Завода за биоциде указује да један од 150 људи који је убоден зараженим комарцем може да развије тешку слику неуроинвазивне болести која може довести до смртног исхода.

До сада су комарци заражени вирусом Западног Нила пронађени на територији општина: Палилула, Нови Београд, Чукарица, Раковица, Савски венац, Вождовац и Стари град.

Симптоми грознице Западног Нила

Алексић је навео да 80 одсто људи и не зна да их је ујео заражени комарац, јер нема никаквих симптома.

- Око 20 одсто може испољити различите симптоме који личе на грип и то се раније звало летњи грип — блага температура, бол у зглобовима и мишићима, мучнина понекад и осип. Само један од 150 људи који је убоден зараженим комарцем може развити тешку слику неуроинвазивне болести која може довести до смртног исхода - казао је др Алексић.

Лов на комарце

Поред река, у парковима, али и у центру града у близини стамбених објеката, чак и на гробљу, на више од 200 локација стручњаци из Завода за биоциде лове комарце да би их тестирали на вирус Западног Нила.

Клопка је једноставна. Комарце привлачи угљендиоксид који излази из термо-балона, а у мрежицу их усисава вентилатор који се напаја батеријом од 12 волти.

Једном када се активира клопка за комарце, у мрежици може да буде уловљено чак 2.000 до 3.000 комараца у једном дану.

- Клопке су активне током ноћи и раног јутра, тако да покривају оба периода активности комараца и ујутру се сакупљају и доносе у Завод. Екипе које раде у лабораторији пребројавају и одвајају комарце из рода кулекс, односно женке и носе их доле у другу лабораторију где се врши анализа ПЦР, да ли је присутан вирус Западног Нила или не - рекао је Алексић.

Када их у транспортним кутијама са сувим ледом пренесу до лабораторије, стручњаци Завода за биоциде их истресају на бели папир и пребројавају. Одвајају се женке и припремају за даљу анализу у малим бочицама са физиолошким раствором.

Из једне лабораторије Завода преносе се као потенцијално инфективне у другу, где се ради ПЦР тестирање на вирус Западног Нила.

После 24 сата у лабораторији, познати су резултати. Не зна се колико је комараца било позитивно, већ само локација на којој су уловљени.

Последњих дана Београђани су пријављивали мртве вране и свраке у разним деловима града, за које се сумња да су угинуле зато што су заражене вирусом Западног Нила, али у Заводу за биоциде кажу да не располажу подацима који би то могли да потврде.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО - ЧУДОТВОРНА ИКОНА СТИГЛА У КИКИНДУ: Мајка Божија Бездинска враћена после 90 година

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОСУДА СРБИЈЕ И РУСИЈЕ КАО ПРЕЧИЦА ЗА ЕУ: Новости откривају шта пише у апликацији Приштине за добијање статуса кандидата